​La începutul pandemiei Covid-19, deficitul de măști respirator N95 a prezentat o situație îngrozitoare pentru asistența medicală și lucrătorii de prim rang care au nevoie cel mai mult de ele.

Masca reutilizabila facuta de MITFoto: MIT

Muncitorii esențiali care s-au bazat pe măștile N95 nu au avut de ales decât să poarte ceea ce trebuia să fie măști de unică folosință N95 timp de săptămâni la rând. Unii au început să dezinfecteze măștile pentru a fi redistribuite și reutilizate.

Acum, pe măsură ce infecțiile cu Covid-19 revin în forță în state precum Texas și Florida, spitale și lucrătorii din domeniul sănătății devin din nou copleșiți de volumul pacienților, iar măștile N95 rămân în continuare insuficiente.

Dar inginerii și cercetătorii de la MIT și Brigham& Women’s Hospital au creat un nou tip de mască de față care ar putea schimba lucrurile în bine. Într-un serie de teste de laborator, prototipul a funcționat precum o mască N95 la filtrarea particulelor care conțin virusul, potrivit CNBC.

Cea mai mare inovație? În timp ce măștile N95 sunt realizate în totalitate dintr-un material special care filtrează picăturile aeriene și fluidele care ar putea conține virusul Covid-19, noua mască MIT este fabricată din silicon, cu sloturi pentru doar două mici discuri de unică folosință din materialul N95 (care servesc ca filtre). Asta înseamnă că măștile în sine pot fi sterilizate și reutilizate rapid și ușor și, deși filtrele mici trebuie aruncate, fiecare mască necesită mult mai puțin material N95.

Denumit iMASC, care înseamnă Autoclavable Molded Injection, Scalable, Conformable, acest design ar putea ajuta la rezolvarea penuriei de măști pentru cadrele medicale.

Noul sistem iMASC poate fi, de asemenea, sterilizat prin câteva moduri diferite, fără a-și sacrifica eficacitatea, au scris cercetătorii într-o lucrare publicată în British Medical Journal Open. De exemplu, cercetătorii au putut folosi un sterilizator cu abur pe măști, au pus măștile într-un cuptor sau le-au înmuiat într-un agent înălbitor și le-au frecat cu alcool.

Comparativ, tratarea măștilor N95 folosite cu dezinfectanți de peroxid de hidrogen pentru a neutraliza orice virus necesită echipament special și durează câteva zile.

Cercetătorii iMASC „au vrut să maximizeze reutilizarea sistemului”, a spus Giovanni Traverso, un profesor asistent MIT în inginerie mecanică și gastroenterolog la Brigham& Women’s Hospital, într-un comunicat de presă.