17.000 de kituri false de testare pentru coronavirus au fost confiscate într-o operațiune internațională antifraudă, care vizează traficul de băuturi, produse alimentare și produse medicale potențial periculoase, a anunțat miercuri Interpol, relatează AFP.

Test coronavirusFoto: Mohd RASFAN / AFP / Profimedia

Operațiunea, coordonată de Interpol și Europol între decembrie 2019 și iunie 2020 în 77 de țări, a dus la confiscarea a peste 12.000 de tone de mărfuri în valoare de 40 de milioane de dolari.

19 organizații criminale au fost demontate și 407 de persoane arestate, spune agenția internațională de cooperare polițienească cu sediul în Lyon, Franța.

Pe lângă testele false pentru Covid-19, au fost confiscate produse lactate contaminate, carne de la animale sacrificate ilegal și produsele medicale contrafăcute.

În Bulgaria, de exemplu, operațiunea a dus la descoperirea, într-un depozit clandestin, a unei brânze care conține Escherichia Coli (E. Coli). În timpul operațiunilor din Iordania, au fost confiscate 6.500 de litri de băutură energizantă expirată și peste 7 tone de lapte și brânză stricate.

În Africa de Sud, o încărcătură provenită din Asia care ar fi trebuit să conțină echipament medical de protecție ascundea de fapt fructe de mare, detaliază Interpol.

"Într-o perioadă în care se depun eforturi pentru a limita Covid-19 în întreaga lume, faptul că rețelele criminale distribuie aceste produse potențial periculoase demonstrează determinarea lor de a face profit", subliniază secretarul general al Interpol Jürgen Stock .

Cea mai mare pondere a confiscărilor a avut alcoolul în contrabandă, în valoare de peste 20 de milioane de dolari, inclusiv 5.000 de litri de votcă descoperită într-o remorcă din Norvegia.

Această operațiune, supranumită „Opson” și repetată în fiecare an timp de 9 ani, a făcut posibilă, de asemenea, prevenirea comerțului cu alte mărfuri alterate sau contrafăcute, precum produse cosmetice, îmbrăcăminte, tutun, încălțăminte și îmbrăcăminte, precum și produse electronice cu o valoare totală de 3,1 milioane dolari.