Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor afirmă că nu există dovezi științifice că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a noului coronavirus, în prezent neexistând informații disponibile privind prezența pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 și supraviețuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor, transmite Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor afirmă că nu există dovezi științifice că alimentele de origine animală - carne, lapte, pește, produse din carne - sau cele de origine nonanimală - legume, fructe, pâine, produse de patiserie - sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului. În prezent, nu există informații disponibile privind prezența pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 și supraviețuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la răspândirea virusului, arată ANSVSA.

Conform instituției, reglementările legislative europene și naționale în domeniul siguranței alimentelor se aplică la fel ca și până acum, iar implementarea adecvată a procedurilor și bunelor practici de fabricație și igienă de către operatorii economici în toate etapele de producție, manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final garantează punerea pe piață a unor alimente sigure.

"Personalul angajat care manipulează alimente (de exemplu tranșarea cărnii, felierea cărnii sau a produselor lactate, curățarea peștelui, ambalarea fructelor și legumelor), cât și comercianții cu amănuntul sunt la curent cu cerințele de igienă pe care trebuie să le respecte când desfășoară astfel de activități.

De asemenea, consumatorii ar trebui să conștientizeze rolul lor. Ca o practică generală de igienă, clienții din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenționează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiți agenți patogeni, care ar putea fi prezenți pe mâinile lor", mai spune ANSVSA.