​Cel puțin 50 dintre cele aproape 1.000 de cazuri noi de îmbolnăviri de COVID-19 înregistrate zilnic sunt forme severe și urmează "2-3 săptămâni în care este posibil ca oamenii să nu mai poată ajunge pe un loc la terapie intensivă, neavând practic posibilitatea de a se duce până la capăt lupta pentru viața lor", avertizează Dragoș Zaharia, medic la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, spital din prima linie COVID.

Medicul Dragos ZahariaFoto: Arhiva personala

Medicul Dragoș Zaharia

Medicul Dragoș Zaharia spune că, din cauza celor care nu înțeleg că fiecare viață este prețioasă și că respectarea acestor masuri minimale este un preț mic plătit pentru a salva o viață, spitalele sunt invadate de cazuri de COVID-19, în acest moment: "Am ales să lucrez la COVID pentru o perioadă nedeterminată, până la sfârșitul acestei epidemii sau până când nu va mai fi nevoie de mine în acest scop... Aș avea mai mult de oferit ca pneumolog însă în aceste momente cred că fiecare dintre noi trebuie să contribuie la limitarea numărului de vieți pierdute. După cum știți sau cum ați constatat deja pe propria piele, datorită unor imbecili care se află atât în comunitate cât și in foruri mai înalte sau în presă, care nu înțeleg că fiecare viață este prețioasă și că respectarea acestor masuri minimale este un preț mic plătit pentru a salva o viață, suntem invadați de un număr mare de cazuri."

Cea mai mare teamă a medicului Dragoș Zaharia este că, în perioada următoare, este posibil ca nu toți pacienții care au nevoie să își mai găsească un loc la terapie intensivă, din cauza numărului mare de cazuri: "Sincer, nu îmi dau seama unde ajung cele 1.000 de cazuri noi. Sigur că nu toți au nevoie de internare. Dar au dreptul la îngrijirea sănătății. Dintre aceștia, cel putin 50 sunt forme foarte severe. Este mult pentru sistemul nostru de sănătate. Pot doar estima că vor fi 2-3 săptămâni în care este posibil ca oamenii să nu mai poată ajunge pe un loc la terapie intensivă, neavând practic posibilitatea de a se duce până la capăt lupta pentru viața lor. În această aventură pe care o voi parcurge, mă va consola gândul că măcar cei pe care îi îngrijim la spital ne vor fi recunoscători. Ei sunt mai mulți decât imbecilii societății, decât cei antisociali. Poate că vocea lor va răsuna mai tare decât cea a imbecilității."

România a înregistrat ieri un nou record de infecții cu virusul SARS-CoV2 - 994 de noi cazuri de îmbolnăvire în 24 de ore. 297 de pacienți infectați sunt tratați în acest moment în secțiile de terapie intensivă.