Temerile legate de coronavirus au dus la anularea banchetului Nobel din acest an, pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, a relatat marţi publicaţia suedeză Dagens Nyheter, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Câştigătorii premiilor Nobel pe anul 2020 vor fi anunţaţi, însă banchetul, care se desfăşoară mereu pe 10 decembrie şi la care, de obicei, participă circa 1.300 de invitaţi, nu se va mai organiza.

„Sunt două probleme. Nu poţi strânge atât de mulţi oameni unul lângă altul. Şi este neclar dacă oamenii vor avea posibilitatea de a călători spre Suedia”, a declarat pentru Dagens Nyheter preşedintele Fundaţiei Nobel, Lars Heikensten.

De-a lungul timpului, banchetul a mai fost anulat în 1956, în semn de protest faţă de invadarea Ungariei de către trupele sovietice. A mai fost de asemenea anulat în timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial.

Fundaţia Nobel nu a fost disponibilă imediat pentru detalii suplimentare.

Premiile pentru cele mai importante realizări în ştiinţă, literatură şi pace au fost create şi finanţate prin testament de către inventatorul dinamitei, magnetul suedez Alfred Nobel, şi s-au acordat din 1901.