Premierul Ludovic Orban spune că există un risc crescut de creștere a epidemiei, ca sunt peste 900 de localități afectate de Covid, dar că nu este demarată procedura de carantinare pentru nicio localitate, cu atât mai puțin pentru un județ.

Ludovic OrbanFoto: Captura video

Totuși, premieurl spune că sunt 3-4 localități care se află sub o evaluare atentă în acest moment, dar a refuzat să dea un nume. ”Numărul de cazuri la mia de locuitori nu ia în calcul și focarele. Spre exemplu, daca într-un spital a izbucnit un focar de coronavirus, atunci acele date nu vor fi luate in calcul la mia de locuitori”, spune Orban.

Persoanele retestate nu au fost incluse in raportări ci e vorba de cazuri noi, mai spune acesta.

Persoanele asimptomatice care au stat izolate acasă vor fi testate pentru a vedea dacă sunt pozitive sau nu, iar dacă boala se manifestă, atunci vor fi internați pentru tratament. Daca nu există simptome, atunci se vor putea trata acasă în izolare, explică șeful guvernului.

"Am solicitat Poliţiei să susţină direcţiile de sănătate publică în identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, astfel încât să se dispună într-un termen cât mai scurt posibil măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare în cazul în care acest lucru este solicitat de cetăţean", a declarat Ludovic Orban la finalul videoconferinţei cu prefecţii pe tema gestionării crizei sanitare, după intrarea în vigoare a Legii carantinării şi izolării.