Premierul Ludovic Orban a anunțat, marți, că a stabilit împreună cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, că va fi emis un ordin "care să stabilească foarte clar procedurile, din momentul în care o persoană este diagnosticată pozitiv - cum se dispune ancheta epidemiologică, care este termenul de efectuare a anchetei epidemiologice, cel mai probabil 24 de ore, măsurile care se dispun privitoare la persoanele care au intrat în contact cu persoana care a fost diagnosticată având coronavirus". Decizia vine după aproape 5 luni de epidemie în România și după ce presa a semnalat, în ultima perioadă, cazuri de anchete epidemiologice inexistente sau ratate de DSP-uri.

Testare coronavirusFoto: Agerpres

"Am discutat amănunte pentru îmbunătățitea comunicării dintre DSP-uri, spitale și centrele de diagnostic. Am discutat și despre întărirea Direcțiilor de Sănătate Publică, după ce în lege s-a inclus posibilitatea detașării fără acordul conducătorului instituției unde lucrează angajatul și fără acordul angajatului. Nu se pot ocupa funcții în DSP-uri, în spitale sau în sistemul de ambulanță prin voluntariat", mai spune Ludovic Orban.

Premierul a precizat că Guvernul a solicitat fiecărei Direcții de Sănătate Publică "să își facă o evaluare a necesarului de angajați, indiferent că sunt medici, asistente medicale sau alte categorii de angajați, astfel încât, utilizând acest drept legal, să putem să completăm efectivele Direcțiilor de Sănătate Publică la nivelul necesar".

Pe 5 iulie, HotNews.ro semnala cazul incredibil al unei familii din București cu un confirmat COVID. Într-un caz concret, al unei femei testate pozitiv cu coronavirus și internate la Spitalul Victor Babeș din București, niciun membru al familiei, nici măcar cei 3 care locuiesc în același apartament cu ea, nu au fost testaţi. Li s-a făcut rău la câteva zile după internarea femeii, dar la DSP București, instituţia responsabilă de efectuarea anchetei epidemiologice în acest caz, nu le-a răspuns nimeni la telefon timp de aproape două zile. Li s-a răspuns la telefon la 112, au fost plimbaţi cu ambulanţa de două ori între spitale, și în cele din urmă au fost trimiși înapoi acasă de fiecare dată, fără să fie testați.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică București a refuzat testarea imediată a tuturor bătrânilor dintr-un cămin din nordul Capitalei, scrie astăzi EuropaLiberă.org, cu toate că o persoană a murit acolo din cauza COVID-19. Directoarea căminului declară că s-a rugat de Direcția de Sănătate Publică să testeze toți rezidenții, iar răspunsul primit a fost că angajații DSP sunt ocupați. Conform metodologiei oficiale de testare elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică, persoanele instituționalizate asimptomatice și personalul de îngrijire din centre rezidențiale trebuie testați obligatoriu de două ori pe lună, chiar și dacă în centrul respectiv nu există cazuri de coronavirus.

Citește și: