Oamenii de știință germani planifică organizarea unui concert - folosind mașini de ceață, dezinfectant pentru mâini fluorescent și dispozitive de urmărire a contactelor - pentru a descoperi dacă este posibilă organizarea de evenimente în interioriul clădirilor la care să participe un public numeros fără a răspândi coronavirusul, relatează Business Insider.

ConcertFoto: Anna Wiewiora / Caia Image / Profimedia

Cercetătorii Universității Martin Luther din Halle-Wittenberg fac apel la 4.000 de persoane să participe la un concert susținut de cântărețul pop Tim Bendzo în 22 august. Evenimentul va avea loc într-un stadion închis și face parte dintr-un proiect numit Restart-19.

„Încercăm să aflăm dacă ar putea exista o cale de mijloc între vechiul și noul normal care ar permite organizatorilor să lase suficiente persoane într-o sală de concerte fără a înregistra o pierdere financiară”, a declarat Stefan Moritz, șeful departamentului de boli infecțioase a universității, pentru The Guardian.

Website-ul universității notează că interdicția adunării grupurilor mari de oameni pentru a limita răspândirea coronavirusului a devenit o „amenințare existențială pentru numeroși sportivi și artiști care depind de public pentru a realiza venituri”, potrivit Deutsche Welle.

Participanții la Restart-19 trebuie să aibă între 18 și 50 de ani și să fie testați negativ pentru coronavirus cu 48 de ore înainte de experiment.

Acestora li se va cere să participe la trei concerte: unul fără distanțare socială, unul cu o intrare graduală și cu un accent mai mare pus pe măsurile de igienă și o versiune finală în care participanții vor sta suficient de departe unii de ceilalți pentru a respecta distanțarea socială.

Cercetătorii planifică să culeagă informații în mai multe moduri, unul din acesta implicând urmărirea locației participanților la fiecare 5 secunde prin intermediul unui dispozitiv de urmărire.

Aceștia vor folosi dezinfectant pentru mâini fluorescent care alături de lumină UV le va indica oamenilor de știință care suprafețe au fost atinse și au devenit „în mod special periculoase”, potrivit website-ului universității.

Planul include și folosirea unei mașini de ceață pentru a vizualiza cum s-ar putea răspândi coronavirusul prin intermediul aerosolilor.

Website-ul universității afirmă că riscul de a contracta coronavirusul prin participarea la eveniment va fi „foarte scăzut” dar că nu garantează că nu va exista niciun risc.