În România urmează "două săptămâni dificile pentru a putea reimpune măsurile de izolare, internare, carantină", după intrarea în vigoare, începând de astăzi, a noii legi a carantinei și izolării, a declarat marți ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El spune că odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, pacienții infectați nu vor mai putea fi externați din spital decît "cu acordul medicului curant", după ce în ultimele săptămâni, peste 4.000 de pacienți infectați cu coronavirus s-au externat la cerere, pe fondul vidului legislativ.

Nelu TataruFoto: AGERPRES

"Vom avea două săptămâni dificile pentru a putea reimpune măsurile de izolare, internare, carantină. Suntem într-un moment în care instituțiile statului, agenții economici și fiecare dintre noi suntem responsabili. Legea care intră astăzi în vigoare ne oferă pârghiile necesare, dar vom avea două săptămâni dificile", spune ministrul Sănătății.

"Mizăm și pe dumneavoastră. Suntem într-o perioadă de creștere ușoară a numărului de cazuri noi. Tot ce înseamnă focare nou constituite sunt gestionate prin anchete epidemiologice", adaugă Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății mai spune că noua lege permite și detașarea de personal medical, acolo unde nu există, de exemplu, suficient personal în secțiile ATI, care să facă față creșternii numărului de cazuri: "Putem să facem detașari personal medical sau transferăm pacienții acolo unde avem locuri libere la ATI, în special rezidenți de terapie intensivă și de boli infecțioase. Există 50% spor și 2% diurna. Noi mizăm pe detașări voluntare, dar conform legii o putem face și involuntar. Sper ca colegii noștri să înțeleagă că este un moment dificil, pe care îl putem depăși împreună", mai spune ministrul Sănătății.