Aproximativ 3.680 de persoane confirmate pozitiv cu Covid-19 nu au mai fost spitalizate în perioada 2-20 iulie, în condițiile în care nu au mai existat reglementări în acest sens după decizia CCR care a declarat neconstituţionale starea de carantină şi internarea obligatorie. Astfel explică Guvernul lipsa din raportările oficiale a peste 3.000 de cazuri active de infectare cu coronavirus, după cum a semnalat HotNews.ro săptămâna trecută.

Coronavirus, imagine genericaFoto: Profimedia Images

HotNews.ro a arătat că statisticile oficiale privind Covid-19 se bat cap în cap.O simplă socoteală pe baza datelor obținute de HotNews.ro arată că nu mai puțin de 3.390 de cazuri considerate active nu se regăsesc nicăieri în raportări.

  • Mai exact, pe 14 iulie, coform datelor oficiale la acel moment, numărul cazurilor active era de 7.856. Acesta rezulta scăzând din numărul total de cazuri confirmate (33.585) numărul persoanelor declarate vindecate (23.798, în care erau inclusi și cei 1.995 asimptomatici pozitivi la externare) și pe cel al decedaților (1.931).
  • Cifrele însă nu se pupau cu celelate date. În mod normal, numărul cazurilor active ar fi trebuit să fie egal cu numărul persoanelor care se află spitalizate (3.808) și al celor confirmate pozitiv externate la cerere (658). Numai că acesta era, în total, de 4.466. O simplă scădere arata că 3.390 de cazuri considerate active nu se regăseau niciunde în datele oficiale.

Grupul de Comunicare Strategică precizează, înt-o informare remisă presei, că „din analiza seriilor de date raportate reiese faptul că aproximativ 3.680 persoane confirmate pozitiv în intervalul 2-20 iulie, în condițiile absenței instrumentelor legislative care să permită măsuri medicale, nu au făcut obiectul internării în spitale, nu au făcut obiectul externării ca persoane asimptomatice după 10 zile de spitalizare și nici ca persoane externate la cerere”.

Mai mult, GCS spune că, în urma analizei, s-a constatat și faptul că aproximativ 1480 de persoane confirmate cu noul coronavirus fac parte din categoria persoanelor vindecate, acestea nefiind „declarate vindecate, în sistemul de raportare, la împlinirea termenului de izolare de 14 zile”.

„Având în vedere numărul persoanelor considerate vindecate, se va rectifica în consecință numărul cazurilor considerate active în infectarea cu noul coronavirus”, anunță GCS.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis luni seara o serie de precizări, ca urmare a „solicitărilor primite referitoare la evoluția cazurilor confirmate cu noul coronavirus (COVID-19), în contextul generat de decizia Curții Constituționale a României, publicată în data de 2 iulie:

  • În intervalul 2 – 20 iulie a.c. în România au fost confirmate 10.393 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, 3.384 persoane declarate vindecate și 351 persoane decedate. Totodată, au fost externate 1.396 persoane asimptomatice după 10 zile de la depistare și 972 persoane externate la cerere, depistate pozitiv la testul pentru noul coronavirus.
  • În același interval au fost spitalizate în medie 4071 persoane, atât în secții cât și în ATI, în data de 2 iulie a.c. fiind internate 4.252 persoane, iar în data de 20 iulie a.c. 4.748 persoane.
  • Din analiza seriilor de date raportate reiese faptul că aproximativ 3.680 persoane confirmate pozitiv în acest interval de timp, în condițiile absenței instrumentelor legislative care să permită măsuri medicale, nu au făcut obiectul internării în spitale, nu au făcut obiectul externării ca persoane asimptomatice după 10 zile de spitalizare și nici ca persoane externate la cerere.
  • De asemenea, în urma analizei s-a constatat faptul că aproximativ 1480 de persoane confirmate cu noul coronavirus fac parte din categoria persoanelor vindecate, reprezentând cazuri care au beneficiat de prevederile Ordinului Ministrului Sănătății 487/2020 (aflat în vigoare în perioada 24 martie a.c. – 21 mai a.c.) care a permis fie externarea cazurilor ușoare, fie tratarea acestora la domiciliu, fără a mai fi declarate vindecate, în sistemul de raportare, la împlinirea termenului de izolare de 14 zile. În aceeași situație s-au aflat categorii de persoane din centre rezidențiale, persoane cu boli neuro-psihice, personal medico-sanitar și de îngrijire. Având în vedere numărul persoanelor considerate vindecate, se va rectifica în consecință numărul cazurilor considerate active în infectarea cu noul coronavirus.”

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Aproape jumătate din cazurile active de COVID-19 s-au pierdut în statisticile oficiale / Toate datele privind pacienții cu coronavirus din România

Carantina și internarea instituite prin ordin al ministrului Sănătății în cazul persoanelor care vin din zone de risc, neconstituționale

CCR motivează de ce a declarat carantina neconstituţională: „O veritabilă privare de libertate şi restrângere a drepturilor fundamentale”