Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat luni că este „îngrijorată” de „accelerarea” epidemiei de Covid-19 pe continentul african, care până acum a fost relativ protejat, potrivit AFP.

Coronavirus AfricaFoto: Dwayne Senior/Eyevine/Profimedia Images

"Sunt foarte îngrijorat de faptul că începem să vedem o accelerare a bolii în Africa și trebuie să ne luăm cu toții în serios și să manifestăm solidaritate" țărilor în cauză, a spus directorul pentru Situații de urgență la OMS, Michael Ryan, la o conferință de presă la Geneva.

Africa este al doilea continent cel mai puțin afectat, cu peste 15.160 de decese. Dar Africa de Sud, țara cea mai afectată de pandemia de pe continent, a trecut duminică 5.000 de morți.

"Africa de Sud riscă să fie un precursor a ceea ce se va întâmpla în restul Africii", a avertizat Michael Ryan, argumentând că țara a înregistrat "primele cazuri destul de devreme".

El a spus că boala s-a răspândit mai întâi în părțile mai bogate din Africa de Sud înainte de a fi răspândită acum „în cele mai sărace regiuni, orașe și zone rurale”.

Cu o creștere de 30% față de ultima săptămână, epidemia nu progresează totuși „mai repede” decât în ​​multe alte țări ale continentului, a remarcat responsabilul 'OMS.

În același timp, a spus el, creșterea a fost de 31% în Kenya, 26% în Etiopia, 50% în Madagascar, 57% în Zambia, 69% în Namibia și 66% în Botswana.

Chiar dacă numărul total de cazuri din aceste țări rămâne deocamdată mai mic, „cred că începem să vedem o accelerare continuă a transmisiei într-o serie de țări din Africa sub-Sahariană”, a spus el.