Mortalitatea s-a dublat în Italia în raport cu media precedenților cinci ani în perioada cea mai gravă a pandemiei de Covid-19, luna martie, potrivit unui studiu publicat luni și care subliniază puternica subestimare a mortalității legate de virus, scrie AFP.

Ambulanta in CodognoFoto: Profimedia Images

Italia nu este singura țară care a eșuat să contabilizeze complet numărul morților legate de noul coronavirus; alte analize au arătat că Peru, Statele Unite sau orașul Mexico au subestimat mult morții Covid-19.

La New York spre exemplu numărul morților s-a triplat în primăvară, dar 22% dintre decesele suplimentare nu au fost incluse în cazurile oficiale, din cauza lipsei testelor.

Pentru a calcula bilanțul real al epidemiei, demografi și alți cercetători nu s-au rezumat doar la cazurile confirmate printr-un test, ci au folosit statisticile oficiale, plecând de la certificatele de deces și comparând totalul cu anii precedenți, o metodă folosită în mod obișnuit pentru gripă. Studiul publicat luni de revista americană Jama Internal Medicine confirmă bilanțul teribil al virusului în Italia, care a fost lovită la începutul valului european.

În 4 aprilie, Italia anunța oficial că a înregistrat puțin peste 15.000 de morți Covid-19. Între 1 martie și 4 aprilie, 41.329 de persoane au murit în Italia, potrivit statisticilor italiene oficiale a posteriori. Media precedenților cinci ani a fost de circa 20.000, ceea ce conduce la o creștere a mortalității de 104,5%. Cifrele echivalează cu 5.000 de morți în plus.

Decesele oficiale legate de Covid-19 erau la acea vreme înregistrate doar în spitale și, într-o minoritate, în unele azile pentru bătrâni, ceea ce explică subestimarea morților de Covid-19.

În regiunea cea mai afectată, Lombardia, supramortalitatea a fost de 173% în raport cu anii precedenți și de 213% pentru bărbații din această regiune.

Cu o politică de testare generalizatp este posibilă acum contabilizarea în timp real a numărului real de decese. Este ceea ce se întâmplă acum la New York, unde ecartul dintre bilanțul oficial și cel real al Covid-19 a dispărut aproape complet.