Două proiecte de vaccin împotriva Covid-19, unul britanic și unul chinez, au produs un răspuns imun important și și-au dovedit siguranța pentru pacienți, potrivit rezultatelor a două studii clinice distincte, publicate luni în revista medicală britanică The Lancet, scrie AFP.

VaccinFoto: freepik.com

Primul vaccin, dezvoltat de Universitatea Oxford în parteneriat cu grupul farmaceutic AstraZeneca, a generat „un puternic răspuns imunitar” în cadrul unui test clinic efectuat asupra a peste 1.000 de pacienți.

Al doilea vaccin, la care lucrează cercetători din Wuhan (China), finanțați de compania farmaceutică CanSino Biologics, a provocat o reacție puternică în materie de anticorpi la mare parte din cei aproximativ 500 de participanți la testul clinic.

Aceste studii clinice sunt încă într-o fază preliminară (faza 1/2 și faza 2), iar eficacitatea vaccinurilor va trebui demonstrată într-un test de fază 3, pe un număr mult mai mare de participanți, înainte de a fi luată în calcul comercializarea lor pe scară largă.

Aceste rezultate erau însă foarte așteptate: numeroși cercetători și laboratoare din întreaga lume s-au lansat într-o cursă contra cronometru pentru a găsi un vaccin sigur si eficace împotriva Covid-19.

„Dacă vaccinul nostru se va dovedi eficient, este o opțiune promițătoare, deoarece acest tip de vaccin poate fi fabricat cu ușurință pe scară largă”, a afirmat Sarah Gilbert, cercetătoare la Universitatea Oxford.

Atât vaccinul Oxford, cât și cel al CanSino se bazează pe un adenovirus modificat, care nu se reproduce, ceea ce le face mai sigure, în special pentru pacienții fragili.

Niciunul din cele două teste clinice nu a înregistrat efecte adverse grave. Efectele secundare observate cel mai frecvent au fost febra, oboseala și o durere la locul injecției vaccinului.

Citește și: