Hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă în România va fi modificată cel mai probabil în ședința de marți a Guvernului, urmând să fie completată cu prevederile din legea modificată în Parlament și votată vineri seară de Senat după decizia Curții Constituționale, a declarat luni premierul Ludovic Orban. Întrebat dacă România ar putea reveni la starea de urgență din luna august, Orban nu a dat un răspuns concret, spunând din nou că autoritățile nu vor să introducă noi restricții.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul a adoptat săptămâna trecută Hotărârea de Guvern pentru prelungire a stării de alertă în România, fără a include însă şi măsurile privind carantina şi izolare, în condițiile în care CCR a decis că acestea trebuie reglementate prin lege. Actul normativ privind carantina și izolaraea, votat de Parlament, ar urma să intre în vigoare de marți.

"Obiectivul nostru este de a utiliza toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru a ține susb control epidemia și pentru a reduce numărul de infectări. Imediat ce intră în vigoare legea, vom stabili toate măsurile necesare permise pentru a lucra eficient. Nu ne dorim să impunem o nouă restricție și transmitem același mesaj catre oameni: respectași regulile și măsurile de protecție sanitară, care sunt simple", a afirmat Orban, întrebat dacă România ar putea reveni la starea de urgență din luna august.

El a spus că imediat ce intră în vigoare legea vor fi stabilite măsurile pentru a lupta eficient cu pandemia: "Pregătim toate măsurile necesare. Cel mai probabil mâine dimineață vom avea ședință de guvern pentru a modifica hotărârea astfel încât s[ includem toate măsurile impuse de lege".

Întrebat despre cel mai negru scenariu al pandemiei, care prevede posibilitatea ca în septembrie să fie înregistrate un milion de cazuri de infectare cu noul coronavirus, precum și posibilitatea revenirii la starea de urgență începând din august, premierul a răspuns: "Sunt mai multe prognoze făcute încă de la începutul epidemiei. Îmi aduc aminte de prognoze extrem de pesimiste, care vorbeau de cifre care nu s-au confirmat. Toate structurile și specialiștii cialaistii își fac datoria și iau toate măsurile posibile legal".

România se află într-o creștere supra-exponențială a cazurilor de coronavirus, în condițiile în care distanțarea socială a ajuns până la nivelul lunii aprilie. Astfel, dacă aceste condiții se păstrează, România ar îndeplini condițiile enunțate să intre din nou în stare de urgență la începutul lunii august, arată o prognoză realizată de compania Avantera pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență, potrivit Digi 24. Mai mult, un scenariu pesimist arată că, în luna septembrie, s-ar putea ajunge la peste un milion de români infectați, susține sursa citată.