Gabriela Firea acuză Guvernul că dezinformează când spune că în București au apărut 100 cazuri noi de Covid-19 de ieri până azi, spunând că doar la Victor Babeș au fost internări și au fost 10, nu 100. Chestionat de HotNews, Grupul de Comunicare Strategică a respins acuzațiile, spunând că acestea sunt motivate politic și au la bază ”confuzii grave făcute între numărul persoanelor confirmate și numărul persoanelor internate”.

Gabriela FireaFoto: PMB

”Ministerul sănătății, condus de un membru PNL, a anunțat la prânz, prin comunicatorii-dezinformatori uzuali, că în București au apărut 100 de noi cazuri de pacienți covid 19, de ieri până azi. Că să vedeți până unde se merge cu manipularea și dezinformarea, iată câteva cifre : Spitalul Victor Babeș - 10 internări, Spitalul Colentina - 0 internări (sunt așteptați 4 pacienți din țară, anunțați după comunicarea oficială), Spitalul Carol Davila - 0 internări. Să calculăm: 100 minus cei 10 pacienți de la Victor Babeș = 90 pacienți. Întrebare : unde sunt cei 90 de pacienți? Unde s-au evaporat? Unde sunt tratați?”, a scris Firea pe pagina sa de Facebook.

Ea mai vorbește despre denigrarea Bucureștiului și despre faptul că nu ar exista niciun focar.

”La o populație de peste 4 milioane de locuitori, cei 4 mii de pacienți covid internați în București, în 5 luni, dintre care 60% din județele țării, înseamnă un procent foarte mic. Nici pe departe focar! Veți da socoteală pentru panică pe care o sădiți în sufletele românilor! Și pentru defăimarea Capitalei!”, a mai spus ea.

Grupul de Comunicare Strategică spune că Firea face o confuzie între numărul persoanelor confirmate și numărul persoanelor internate.

”Respingem astfel de acuzații formulate din rațiuni politice, care au la bază confuzii grave făcute între numărul persoanelor confirmate și numărul persoanelor internate, fără a ține cont de actualul cadru legislativ în vigoare. Omisiunea deliberată a unor instrumente legislative care nu sunt încă operaționale, dar care au făcut obiectul dezbaterilor publice din ultimele zile, arată erorile de construcție logică a afirmațiilor indicate. De asemenea, respingem și insinuarea referitoare la catalogarea drept „focar” a municipiului București, precum și prezumțiile conspiraționiste enunțate, fără a prezenta vreun element concludent în susținerea afirmațiilor”, arată răspunsul Grupului de Comunicare Stategică.

Întrebat câte dintre cele 100 de cazuri noi raportate duminică în București sunt internate și unde, un reprezentant al Grupului de Comunicare Strategică a răspuns:

„Astfel de date specifice nu sunt centralizate, dar în mod evident cazurile sunt alocate pe spitalele COVID din Capitală, funcție de numărul de locuri și de simptome, în condițiile în care în fiecare zi sunt realizate externări. Deci, este un flux zilnic de intrări-ieșiri în spitale, și nu este cum s-a insinuat o situație statică, ci din contră, una dinamică. În momentul în care vom avea raportările actualizate vom reveni cu alte detalii”.

GCS mai spune că politizarea crizei sanitare încurajează curentele negaționiste și pune în pericol sănătatea cetățenilor.