Numărul global de infecții cu coronavirus a trecut vineri de 14 milioane, marcând prima oară când a apărut o creștere cu un milion de cazuri în 100 de ore, informează Reuters.

Dezinfectie coronavirusFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Primul caz a fost raportat în China la începutul lui ianuarie și a durat trei luni ca să se ajungă la un milion de cazuri. A fost însă nevoie de doar patru zile pentru a se ajunge la 14 milioane, după 13 milioane înregistrate pe 13 iulie.

Statele Unite, cu 3,6 milioane de cazuri confirmate, încă se confruntă cu salturi zilnice uriașe în primul val de pandemie. Ele au raportat joi un nou record zilnic global cu peste 77.000 de noi infectări, în vreme ce Suedia a raportat 77.281 de cazuri de la începutul pandemiei.

În ciuda cazurilor în creștere, crește valul de controverse din țară cu privire la purtatul măștii pentru a încetini răspândirea coronavirusului, precauție adoptată în multe alte țări. Președintele Donald Trump și adepții săi au amânat să susțină total purtatul măștilor și au îndemnat la revenirea la activitate economică normală și deschiderea școlilor în ciuda cazurilor în creștere.

Alte țări greu lovite au „aplatizat curba” și relaxează măsurile adoptate pentru încetinirea răspândirii noului coronavirus, în vreme ce în altele, cum este cazul orașelor Brisbane și Melbourne, se aplică o nouă rundă de carantină locală.

Numărul global de cazuri este triplu față de cazurile severe de gripă înregistrate anual, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Pandemia a ucis peste 600.000 de oameni până acum, îndreptându-se către pragul superior de decese provocate de gripă raportate mondial. Primul deces a fost raportat pe 10 ianuarie la Wuhan, China, înainte ca infecțiile și mortalitatea să se răspândească în Europa și apoi în Statele Unite.

Numărul raportat de Reuters, care este calculat pe baza rapoartele guvernelor, arată că boala se răspândește cel mai repede în Americi, care însumează peste jumătate din infectările globale și jumătate din numărul de decese.

În Brazilia peste două milioane de persoane au fost testate pozitiv, printre care și președintele Bolsonaro, iar peste 760.000 au decedat.

India, singura altă țară cu peste un milion de cazuri, s-a confruntat săptămâna trecută cu o medie zilnică de peste 30.000 de noi infectări.

Aceste țări au fost factorii principali în raportul de vineri al Organizației Mondiale a Sănătății care a confirmat un record de creștere zilnică globală cu 237.743 de cazuri.

În țările cu capacitate redusă de testare numărul cazurilor reprezintă doar o parte din cel total. Experții spun că datele oficiale subestimează atât infectările, cât și decesele.