Doctorul Raed Arafat a declarat vineri că, la această oră, nu mai există locuri libere la Terapie Intensivă. Pacienții gravi sunt duși la spitale din afara Bucureștiului, dar și acestea încep să nu mai aibă loc la terapie intensivă.

ArafatFoto: Digi24.ro

Este vorba despre Institutul Matei Balș, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, Institutul „Marius Nasta” și Spitalului Militar. Este o situație care nu s-a mai întâmplat în București și intervine în ziua în care România a înregistrat un record absolut de îmbolnăviri în 24 de ore - 799 în întreaga țară.

”Și Spitalul Militar de Campanie din București este plin și nu mai are locuri la terapie intensivă. TIR-uri ATI sunt deja în 3 județe, iar al patrulea va fi în București. O unitate mobilă cu 12 paturi va fi instalată la Victor Babeș. În aceste condiții, eventuale noi cazuri vor necesita transportarea către alte localități unde sunt locuri libere la ATI, dar și Ploieștiul este aproape plin”, a spus Raed Arafat la Digi 24.

”Semnalul este că sunt tot mai multe cazuri grave. La acest moment, analiza de la ora 18 ne arată ca avem un nou record de cazuri și mâine vom avea din nou o cifră record. În ultimele 24 de ore, între ora 18 și 18 s-au raportat 866 de cazuri. Mâine vom avea peste 850, probabil 866 de cazuri, și ne ducem către 900”, mai spune șeful GCS.

Raed Arafat face un apel la responsabilitate și îi roagă pe cei infectați cu nou coronavirus care s-au externat la cerere, peste 900 de persoane, să se izoleze acasă ca să nu răspândească virusul și să aibă grijă ca să nu-și infecteze familia.

Declarații Arafat:

 • Avem cazuri clare în care persoanela simptomatice care s-au externat la cerere au infectat mai multe persoane din jurul lor
 • Avem peste 800 de localități cu Covid-19
 • În unele zone va trebui să se ia măsuri restrictive cât mai curând
  În loc să iei măsuri generalizate, pe întreg teritoriul țării, cel mai bine e să aplici o carantină locală
 • Oamenii nu trebuie să se teamă de măsuri ci să ne ajute ca să nu ajungem acolo, să respecte regulile elementare: distanțare fizică, mască și igienizare.
 • Am putea avea zile cu peste 1.000 de cazuri
 • Creșteri mai mari de cazuri se vor consemna în august când am putea avea 1.200 de cazuri pe zi
 • Legea carantinei ne va permite să implementăm măsuri mai bune
 • Cine este asimptomatic și decide să se externeze nu se va izola singur acasă, ci și familia este obligată să stea în carantină
 • Cel asimptomatic externat pe semnătură trebuie să știe că situația i se poate agrava brusc, iar noi nu avem posibilitatea să-l controlăm zilnic, să-i monitorizăm starea de sănătate. Va fi sunat și întrebat cum se simte, dar nu avem atâția medici disponibili ca să-i monitorizeze pe toti
 • Arafat mai spune că cei care s-au externat la cerere ar putea fi rechemați la control.