Virgil Musta anunță că Spitalul Victor Babeș din Timișoara nu mai are locuri pentru pacienții COVID: O parte dintre concetățeni nu repectă nicio regulă, dând crezare fake news-urilor și teoriilor conspirației

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 17 iulie 2020, 13:23 Actualitate | Coronavirus


Virgil Musta
Foto: Arhiva personala
​Spitalul Victor Babeș din Timișoara, unitate medicală dedicată tratării bolnavilor de COVID-19, nu mai are locuri libere pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, anunță vineri medicul Virgil Musta, șef de secție la acest spital. "Toate acestea se datorează și faptului că o parte dintre concetățeni nu repectă nicio regulă, dând crezare fake news-urilor, teoriilor conspirației sau falselor îndemnuri la libertate", afirmă Virgil Musta. Medicul subliniază că "fiecare este liber să facă ce vrea cu viața și sănătatea lui, până în punctul în care pui în pericol sănătatea celorlalți".

Medicul Virgil Musta este șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unde, în primele luni ale epidemiei în România, se vindecaseră cei mai mulți pacienți români infectați cu coronavirus.

Medicul timișorean a publicat vineri un mesaj pe grupul online City Doctors, o comunitate care își propune să ajute la îmbunătățirea comunicării dintre medici și pacienți, în perioada pandemiei.


Mesajul medicului Virgil Musta:

"Explicații necesare pentru o înțelegere corectă a situației actuale.

Suntem într-o perioadă dificilă, în care numărul de cazuri de infecție COVID-19 a crescut alarmant și în județul Timiș. Consecutiv a crescut și numărul de forme severe și critice, precum și de decese. Toate acestea se datorează și faptului că o parte dintre concetățeni nu repectă nicio regulă, dând crezare fake news-urilor, teoriilor conspirației sau falselor îndemnuri la libertate.

Fiecare este liber să facă ce vrea cu viața și sănătatea lui, până în punctul în care pui în pericol sănătatea celorlalți. Este în primul rând vorba despre respectul pentru ceilalți, care ar trebui să primeze, indiferent de măsurile impuse sau nu de autorități.

Deși sunt convins că marea majoritate a populației a înțeles corect situația, este responsabilă și respectă regulile, există și destui care nu o fac sau nu o mai fac, iar asta riscă acum să creeze probleme majore tuturor: creșterea numărului de infectări, umplerea spitalelor și mai ales a secțiilor de ATI.

În afara faptului că această extindere a pandemiei la noi în țară determină suferință fizică și psihică pentru o parte din cei infectați (nu știm cum reacționează organismul fiecăruia), vine la pachet și cu restul inconvenientelor legate de îngreunarea sau chiar interzicerea circulației în afara țării, pentru vacanțe sau în alte scopuri.

Dar, ca să revenim la situația concretă de la noi, ca să înțelegem cum Spitalul Victor Babeș din Timișoara a ajuns în situația dificilă de a nu mai avea loc pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, doresc să prezint câteva explicații.

Eu o să explic situația de la spitalul unde lucrez, dar în situații similare (ca principiu, nu ca număr de paturi) se află multe altele din țară.

Vorbind de Spitalul Victor Babeș din Timișoara, în primul rând, aici sunt de fapt 5 clinici, 2 de Boli Infecțioase, 2 de Pneumologie și una de Chirurgie Toracică. În perioada de vârf a pandemiei din martie-aprilie, întreg Spitalul Victor Babeș a fost transformat în Spital COVID, astfel încât toți pacienții care erau internați aici cu alte boli au fost transferați la alte spitale, iar aici am reorganizat fluxurile necesare și am adaptat întreaga capacitate pentru a primi și trata numai pacienți COVID. În acele condiții, am avut o capacitate de 240 paturi pe sectie și 12 paturi pe terapie intensivă.

Ulterior, după ce numărul pacienților COVID a început să scadă în zona noastră, am refăcut circuitele și organizarea în aceste cinci clinici și le-am repus la dispoziția bolnavilor non-COVID, care aveau (și au) nevoie urgentă de îngrijire și spitalizare (atat pe sectie, cât si pe ATI) în specialitățile pe care le asiguram, astfel că am păstrat doar în cadrul Clinicilor de Boli Infecțioase o zonă dedicată numai pacienților COVID, care totaliza 50 paturi și 5 paturi pe terapie intensivă.

Așa se explică faptul că acum, această zonă dedicată COVID a devenit neîncăpătoare, atât pe secție, cât și pe ATI și va trebui să reconfigurăm din nou circuitele și organizarea și să extindem din nou paturile de pe secții și de pe ATI dedicate numai COVID, fiind nevoiți din nou să transferăm către alte spitale pacienții internați cu alte afecțiuni. Nu ne-am dori acest lucru, pentru că au de suferit în primul rând acești pacienți.

Dacă capacitatea de la noi va fi ocupată (situație pe care evident că nu ne-o dorim), vom avea nevoie de ajutor de la spitalele desemnate ca fiind de suport pentru pacienți COVID (ex. Spitalul CFR sau chiar Spitalul Militar de campanie).

Între timp, de la începutul pandemiei, din donații sau cu ajutorul Primăriei din Timișoara am primit paturi și aparatură suplimentară, cu care putem extinde capacitatea, inclusiv la ATI, numai că avem o mare problemă legată de spațiul de amplasare, cât și de lipsa personalului medical.

Încercăm în continuare să găsim soluții la aceste probleme, optimizăm continuu și schemele de tratament în funcție de rezultatele observate de noi sau din colaborările cu alți medici din România și din afară.

Am conceput și o platformă informatică dedicată, unică în România, pe care am folosit-o în spital pentru a ne ajuta să avem un management mult mai bun al pacienților COVID în spital, iar acum și în afara lui, încercăm să implementăm rapid și soluții de telemedicină între spitale, astfel încât să nu trebuiască să mutăm anumiți pacienți, cât și alte măsuri punctuale care să ne ajute să fim mai pregătiți decât am fost acum 3-4 luni.

Așadar, încercăm să ne facem treaba, cât de bine putem, deși nu e deloc ușor, din diverse motive. Cu toate aceste eforturi ale medicilor, eu sunt conștient că gestionarea cu succes acum și pe mai departe a pandemiei depinde în ceea mai mare măsură de atitudinea responsabilă a majorității populației.

Această atitudine ne-a salvat în primele luni și ne va salva și în continuare. Le mulțumesc tuturor celor care continuă să fie respnsabili și să înțeleagă corect situația în care ne aflăm, fără panică, fără exagerări, de orice natură.

Este în continuare un efort comun și sunt convins că tot împreună vom reuși!"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14355 vizualizari

 • -39 (73 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2020, 13:28)

  [anonim]

  • +8 (38 voturi)    
   Amaratilor... (Vineri, 17 iulie 2020, 13:43)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui

   Nerespectarea măsurilor de distanțare socială e proportonala cu nivelul capacității cognitive

   https://www.pnas.org/content/early/2020/07/09/2008868117
   • -3 (7 voturi)    
    Ce te face sa crezi (Vineri, 17 iulie 2020, 18:24)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Ca @Francisc1 nu respecta masurile de distantare? Stii ceva despre asta sau doar ti-ai dorit o postare obraznica?
  • +7 (25 voturi)    
   Cateogirc (Vineri, 17 iulie 2020, 14:17)

   ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui

   Da...ce nesimtit...el trebuie sa multumeasca ca nu mai are interna pacienti...
   Amu...daca populatia este preponderent retarda...si nu pricepe ca un minim de protectie treubie (adica aia de bun simt)...el este devina?
  • +10 (30 voturi)    
   Asa multumim unui medic de exceptie (Vineri, 17 iulie 2020, 14:29)

   Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui

   care a salvat sute de pacienti care .fara o ingrijire buna, puteau deceda .?
   • -1 (3 voturi)    
    Dap (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 9:36)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

    S-a recompensat singur cand si-a luat libertatea sa anunte ca ne astepte cu lumanari.
    Fiecare pasare...
  • +11 (29 voturi)    
   . (Vineri, 17 iulie 2020, 14:46)

   zigzag [utilizator] i-a raspuns lui

   Auzi, ma, postac, tu nu te vaitai ca trebuie sa pleci in Grecia si vai, dezastru, trebuie sa te testezi? Nu mai pleci? Nu-ti permiti o amarata de testare? Maimutelor!
   • -10 (22 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2020, 15:46)

    [anonim] i-a raspuns lui zigzag

   • -2 (18 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2020, 16:20)

    [anonim] i-a raspuns lui zigzag

  • +3 (19 voturi)    
   Francisc (Vineri, 17 iulie 2020, 16:00)

   Doina Pantazi [anonim] i-a raspuns lui

   Domnule, esti chiar badaran.
  • 0 (0 voturi)    
   ipocrizie (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 8:34)

   Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui

   E usor sa te iei de omul simplu. Poate ar fi mai bine sa se ia de colegul dansului ,tot doctor din Timisoara ,care a declarat ca Timisoara nu are nevoie de spital regional,pentru ca exista spitalul judetean si nu suntem noi buricul pamantului. Asta se intampla cand un alt locuitor al Timisoarei era sef la Sanatate,unu Busoi. Total intamplator acel doctor are un spital privat in oras.
 • -26 (60 voturi)    
  z (Vineri, 17 iulie 2020, 13:33)

  Gabr [utilizator]

  era mai bine la inceput cand nu aveati atatea declaratii zilnice prapastioase...ati intrat in randul specialistiilor care ne inunda zilnic spatiul cu declaratii...spalat, distanta,masca,ATI si muuulta gargara .
  • +7 (25 voturi)    
   Pai sigur ca da (Vineri, 17 iulie 2020, 13:47)

   Philipe [utilizator] i-a raspuns lui Gabr

   Spălatul e intr-adevăr un îndemn foarte aiurea pentru cea mai mare parte dintre contestatari:


   UE le trimite românilor ca ajutoare produse de igienă. Statisticile arată că sunt codași la acest capitol - https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/ue-le-trimite-romanilor-ca-ajutoare-produse-de-igiena-statisticile-arata-ca-sunt-codasi-la-acest-capitol-1249306
  • +8 (26 voturi)    
   atata prostie in tine si in tara asta... (Vineri, 17 iulie 2020, 13:58)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Gabr

   atata prostie in tine si in tara asta...
   • -9 (19 voturi)    
    1 (Vineri, 17 iulie 2020, 16:00)

    Gabr [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    vedem la final unde'i prostia... eu stiu ca nu am purtat deloc botnita, nu am nimic nici eu si nici nu cunosc prieteni cu probleme in ultimele 4 luni de zile.
    • +2 (4 voturi)    
     Ehh (Vineri, 17 iulie 2020, 17:06)

     Gheorghe Pudila [anonim] i-a raspuns lui Gabr

     La voi la Jilava botnitele sunt interzise, postacule #penal, deci nu-ti bomba pieptul degeaba. Salutal pe daddy flausatul.
     • -3 (5 voturi)    
      2 (Vineri, 17 iulie 2020, 19:31)

      Gabr [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghe Pudila

      postac esti tu... eu nu am asa apucaturi.fac ce vreau.
    • -1 (3 voturi)    
     :) (Vineri, 17 iulie 2020, 18:16)

     Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Gabr

     Bafta in continuare!
  • -9 (19 voturi)    
   Asta e planul B (Vineri, 17 iulie 2020, 14:14)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Gabr

   Daca nu-i poti obliga, lamureste-i si poate se feresc de boala.

   Doar ca la noi nicicum nu e bine. Nici sa-l obligi pe om, pentru ca pina la urma e matur si el, nici sa-l lasi de capul lui, pentru ca unii rup tot, uita pe ce lume traiesc.

   Nu stiu de ce te superi. Politicienii, daca chiar nu ar avea alte pirghii (nu cred totusi), trebuiau sa recurga la educarea populatiei si aplicarea modelului suedez cu raspunderea fiecaruia. Faptul ca nu o fac politicienii, ca o fac medicii, arata cit de grava e situatia.
  • -3 (15 voturi)    
   Cateogric (Vineri, 17 iulie 2020, 14:18)

   ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui Gabr

   Ce asa prapastios ca poate-ti mor parintii (si mai nou vad ca si multi tineri sunt afectati...noh...lasa...ca mai faci copii...daca ramai fara)
   • -8 (18 voturi)    
    h (Vineri, 17 iulie 2020, 15:58)

    Gabr [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    ai incredere inainte in specialisti si grupul de dezinformare strategica.
  • +8 (20 voturi)    
   Groaznic, nu-i asa ? (Vineri, 17 iulie 2020, 14:20)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Gabr

   "Spalat, distanta, masca... gargara"
   Mah, ai citit macar articolul ?
   • +3 (23 voturi)    
    El are sarcina pe unitate sa compromita (Vineri, 17 iulie 2020, 15:09)

    Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    orice voce rationala, fie ea de medic, politician, specialist, simplu cetatean etc.
    Pentru ca este platit sa dezinformeze.
    Obiectivul lor e sa creeze controverse, daca ai creat controversa deja ai reusit sa pacalesti vreo cativa, pentru ca le sadesti indoiala.
    Sunt multi analfabeti functionali, care nu sunt in stare sa faca distinctia intre o stire falsa si adevar stiintific. Pe asta se bazeaza, pe calitatea precara a educatiei din ultimii 20-30 de ani.
    Si toate astea se rosotogolesc, sunt raspanditi prin tot online-ul
    • -2 (12 voturi)    
     1 (Vineri, 17 iulie 2020, 15:56)

     Gabr [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

     nu am nici o sarcina, nu sunt platit pentru nimic.
     Intru si eu pe aici, citesc stiri si vad tot felul de comentarii prapastioase.
   • -7 (13 voturi)    
    s (Vineri, 17 iulie 2020, 15:51)

    Gabr [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    stiu sa citesc si nu trebuie sa imi reaminteasca zilnic un doctor ca trebuie sa ma spal pe maini, sa pastrez distanta , masca oricum nu port ...
  • +4 (20 voturi)    
   . (Vineri, 17 iulie 2020, 14:48)

   zigzag [utilizator] i-a raspuns lui Gabr

   Deci pe tine te intereseaza sfatul specialistului cand iti convine tie si, cand se ingroasa treaba si te avertizeaza, nu-l mai asculti. Bravo! Esti foarte destept.
   • +8 (20 voturi)    
    Lasa-l ca nu e prost, are sarcina (Vineri, 17 iulie 2020, 15:00)

    Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui zigzag

    pe unitate sa dezinformeze si sa rostogoleasca teorii conspirationiste.
    • -6 (14 voturi)    
     4 (Vineri, 17 iulie 2020, 15:54)

     Gabr [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

     nu am nimic de rostogolit, nu sunt postac, nici rus, nici psd-ist... sunt simplu om si vad si eu ce se intampla.
     Asa vad eu realitatea..nu dezinformez cu nimic iar tu poti sa crezi ce vrei.
 • +29 (37 voturi)    
  nu mai sunt medici si asistente (Vineri, 17 iulie 2020, 13:35)

  Vic_Tor [utilizator]

  degeaba se aduc paturi si ventilatoare, medicii romani au plecat in Franta si Germania. Si in plus se mai intampla sa se imbolnaveasca si ei, asta am vazut in toate tarile , nu doar la noi. Asta ca dovada a cat de periculos este Covidul asta, decimeaza in primul rand personalul medical. Disciplina si preventie avem nevoie acum, nu certuri politice
  • +4 (20 voturi)    
   Doar covidul? (Vineri, 17 iulie 2020, 13:42)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Vic_Tor

   Zeci de mi de bolnavo au murit anual datorita infectiilor nozocomiale.Dovada a mizeriei din spitalele din RO, pe care corpul medical (complice) a ascuns-o sub pres.
  • +6 (16 voturi)    
   Nu decimeaza, doar zgarie. (Vineri, 17 iulie 2020, 13:45)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Vic_Tor

   Decimarea e la propriu 1 din 10.
  • +2 (8 voturi)    
   Ati uitat Anglia, Spania..!!! (Vineri, 17 iulie 2020, 14:34)

   Tambrian [utilizator] i-a raspuns lui Vic_Tor

   Domnule Vic_Tor cel mare,
   Ati uitat din lista de mai sus sa treci Anglia, Spania, Italia, Belgia. Olanda, Austria, Suedia,...adica toata Europa.
   Fata de problema certurilor poilitice ati uitat sa adaugati ceia este cvasicunoscut, ca toti urla ca vor binele po[orului!!!!
  • -2 (16 voturi)    
   Decimeaza? (Vineri, 17 iulie 2020, 14:39)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Vic_Tor

   Nu zau?!
 • -3 (23 voturi)    
  Poate (Vineri, 17 iulie 2020, 13:37)

  Mazeta [utilizator]

  Dacă nu ar fi internați pacienți sănătoși, poate ar fi loc și pentru pacienții bolnavi.
 • +6 (16 voturi)    
  Vrem ca politicienii sa vb de REFORME! (Vineri, 17 iulie 2020, 13:40)

  wweesstt [utilizator]

  cu cazuri din astea, in care paturile sunt insuficiente v-ati mai intalnit pana acum! nu-i nimic deosebit! de ce nu ati cerut pana acum construirea unui spital nou la Timisoara?! Timisoara fiind singurul mare oras din romania (de 30 de ani al doilea contribuabil la pib-ul tarii dupa capitala) in care NU se va face spital regional! Cat despre 'apocalipticul' covid a 'produs' mai putini morti decat au fost anul trecut pe vremea asta! Subiectul nr.1 in romania treuie sa fie REFORMELE, reforme ce trebuiesc incepute cu taierea TUTUROR pensiilor speciale si diminuarea anvelopei salarilae a bugetarilor comasarea judetelor si comunelor, depolitizarea administratiei, etc!
 • 0 (12 voturi)    
  Pe cine credem ? (Vineri, 17 iulie 2020, 13:41)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Functionarul Arafat spunea ca sunt locuri. Chirurgul activist PNL, al fel. Musta - tot mai des pe la tv de dimineata pana seara, săun e ca nu mai sunt. Brambureala generala... Macar ăsta nu dă vina pe PSD, KKR, Dorneanu, Av. Pop. etc
 • -3 (21 voturi)    
  Nu poti sta la 2 m de alte persoane, imposibil (Vineri, 17 iulie 2020, 13:49)

  Gryphus [utilizator]

  masca aia chirurgicala nu te protejeaza suficient ca sa nu iei covid

  adica poti sa porti masca CHIRURGICALA non stop, sa te speli pe maini de 20 de ori pe zi si sa sa stai la 2 m de orice om si tot iei covid pt ca virusul se transmite si prin aerosoli

  dar in practica, masca chirurgicala NU protejeaza de covid iar tie ca om iti e imposibil sa stai tot timpul la 2 m de alte persoane

  deci nu ai cum sa respecti regulile astea care sunt aberante, chiar daca tu esti cel mai disciplinat si mai responsabil om de pe planeta
  • +8 (18 voturi)    
   Matale pricepi gresit problema (Vineri, 17 iulie 2020, 15:10)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Protectie 100% intr-adevar nu exista, decat daca porti costum de cosmonaut tot timpul. Da' nimeni nu urmareste protectie 100%.

   Ce se urmareste, cu masca, cu pastrarea distantei, cu limitarea deplasarilor, cu spalatul pe maini, e sa nu se infecteze prea multa lume, nu sa nu se infecteze de loc.

   Ideea-i ca daca se infecteaza doar atati cati poate duce sistemul medical, toti pot capata tratament, si atunci, raportat la numarul de infectii, numarul de morti ramane mic.

   Daca insa nimeni nu se protejeaza, pe ideea ca protectia 100% e imposibila (ceea ce-i adevarat), numarul de infectii creste brusc si rapid, cum se vede ca se intampla. Si-atunci se depaseste capacitatea de tratament, si atunci creste foarte mult si numarul de morti - multi dintre cei ce-ar scapa, dac-ar capata tratament, mor.

   De-aia-s importante masurile de protectie. Neparlita nu scapa nici o natie pe lumea asta, si pana cand apare vaccin o sa se tot imbolnaveasca si-o sa tot moara oameni. Respectarea sau nu a masurilor de protectie de catre masa populatiei se va traduce insa in numar mai mare sau mai mic de morti, pe ansamblu. Garantie 100%, la nivel personal, n-are decat cel ce se poate inchide in pestera pana la anu' in toamna cel putin.

   Treaba asta, intoarsa pe dos, inseamna ca fiecare dintre cei ce nu respecta, atat cat poate, masurile de protectie, indiferent ca se infecteaza sau nu, e in parte vinovat pentru faptul ca mor mai multi oameni. E o realitate pe care prea putini romani sunt dispusi sa si-o asume. Nu poti sa faci totul perfect, da' in situatia actuala, sa nu faci nici putinul pe care-l poti e criminal, si denota un dispret profund pentru viata si sanatatea celor din jurul tau.
  • +7 (15 voturi)    
   Masca NU protejeaza de prostie (Vineri, 17 iulie 2020, 15:38)

   Dan B [anonim] i-a raspuns lui Gryphus

   Doar pentru ca virusul rezista in aerosoli nu inseamna ca majoritatea transmiterii se face prin aerosoli.

   Doar pentru ca masca nu opreste 100% din stropi/aerosoli nu inseamna ca nu protejeaza deloc, si mai ales nu inseamna ca nu-i protejezi pe altii daca tu esti cel infectat (si pre-simptomatic).

   Doar pentru ca nu poti sa stai la 2m de toata lumea tot timpul nu inseamna ca TREBUIE sa-i scuipi in gura pe toti cu care vorbesti.
   • 0 (4 voturi)    
    Pe tine masca nu te protejeaza pt ca esti... (Vineri, 17 iulie 2020, 17:22)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Dan B

    masca nu te protejeaza pe tine de covid, asta am zis dar tu nu stii sa citesti sau nu te duce capul sa pricepi. masca ii protejeaza pe altii dac ai tu covid si atunci in propportie de 50% maxim

    eu n-am zis ca nu trebuie purtata masca ci doar ca ea nu trebuie inteleasa ca pe o salvare de covid

    medicul asta da vina pe cetateni in loc sa recunoasca faptul ca o crestere a nr infectarilor e normala si ca e imposibil de stopat aceasta crestere indiferent de cate masti porti
 • -3 (19 voturi)    
  Multumim CCR -ului (Vineri, 17 iulie 2020, 13:49)

  falcoind [utilizator]

  In primul rand , au făcut o treaba pe cinste . PSD-ul i-a ajutat doar , poate poate pierdem jumate din votanți PSD și se echilibrează bugetul de pensii chiar cu o mărire de 40% din septembrie.
 • +4 (22 voturi)    
  Externati formele usoare si o sa aveti locuri (Vineri, 17 iulie 2020, 13:53)

  andipetre [utilizator]

  Faceti ca in Vest, ocupati-va doar de cei care au reala nevoie, adica reveniti la ceea ce inseamna medicina. Si nu mai tot activati prin presa, ca nu sunteti Gadea.
  • -3 (15 voturi)    
   Hai sa mai manipulam putin (Vineri, 17 iulie 2020, 15:03)

   Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   se externeaza deja toate cazurile usoare. Te prefaci ca nu stii?
   • +2 (14 voturi)    
    Se externeaza doar la cerere, conjunctural (Vineri, 17 iulie 2020, 15:46)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

    Eu vorbesc aici de aplicarea unei politici, care s-a dovedit foarte buna, aplicata de absolut toate tarile civilizate. Nu internezi decat cazurile care chiar au nevoie, pe ceilalti ii izolezi la domiciliu, obtinand astfel atat izolarea unui numar mult mai mare de infectati (oamenii au incredere pentru ca sistemul nu ii oprima) cat si eliberarea paturilor din spitale pentru bolnavii, covid sau nu, care chiar au nevoie.

    Eu vorbesc de strategii castigatoare nu de situatii temporare si perceptii locale.

    Nu are legatura cu situatia conjuncturala de la noi in care multi asimptomatici si forme usoare erau deja in spital, iar dintre ei au cerut externare doar cei mai "curajosi", in contextul unei campanii asidue de inoculare a fricii irationale. Multi au ramas in spital chiar daca nu au nevoie si ar putea sa se trateze linistit acasa, asa cum fac toti cei ca ei, din Vest.
 • +1 (13 voturi)    
  zicere (Vineri, 17 iulie 2020, 14:03)

  costelo999 [utilizator]

  the apocalipse is coming gheorghe ...

  nu mai sunt locuri la ventilatoare, deci la zaruri si pregatiti spaga pentru un loc la ati cu ventilator, cine scapa ... si cine cra....
 • -4 (18 voturi)    
  domnul doctor (Vineri, 17 iulie 2020, 14:24)

  eugen111 [utilizator]

  cu tot respectul , vorbim de un virus ...stiti si dumneavoastra distantarea , masca , spalatul mainilor pot avea efect dar nu pot opri raspandirea virusului , sa fim seriosi , oricat am strange banda metalica tot mai intra ceva aer , oricat ne am distanta tot vom trece prin zone aglomerate , oricat ne am spala , nu ne spalam continuu , unde pui ca de exemplu fata dincolo de masca este expusa ..ochii sunt expusi etc ...practic nu avem ce face unii ne inbolnavim ..reversul este sa stam toti acasa economia sa se opreasca complet si dau un exemplu peste 3 luni reluam activitatile ...ne puteti spune ce se va intampla atunci..va spun eu :vom reincepe sa ne inbolnavim pt ca virusul asta nu va disparea si nu vom mai avea din ce sa traim...

  sa luam exemplu suedia , au murit mai multi ca n romania dar au si mult mai multi batrani in comparatie cu romania si ..nu vad ca vine niciun doctor sa acuze populatia , dimpotriva apara modelul de lupta contra pandemiei
  • +8 (14 voturi)    
   In Suedia ... (Vineri, 17 iulie 2020, 15:16)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui eugen111

   ... nu acuza doctorii populatia, acuza populatia autoritatile pentru ca nu s-au luat masuri mai hotarate de limitare a raspandirii.

   Intr-adevar, raspandirea virusului nu poate fi oprita. Nici nu se urmareste aia, tocmai pentru ca-i imposibil. Ce se urmareste e pastrarea rsapandirii la un nivel redus.

   Daca numarul de infectii zilnice ramane suficient de mic incat capacitatea de tratament sa nu fie depasita, fiecare infectat poate primi tratament, si cu exceptia cazurilor extreme scapa.

   Daca numarul infectiilor zilnice creste peste capacitatea de tratament, in momentul in care nu mai pot fi tratati toti bolnavii, numarul mortilor creste brusc.

   Aia-i treaba cu masurile de protectie. Nu sa te protejezi musai doar pe tine, ci sa reduci numarul mortilor si sa eviti suprasolicitarea sistemului medical.

   Daca in criza asta fiecare se gandeste doar la propria persoana, si renunta la a respecta regulile de protectie doar pentru ca aia nu-i ofera lui personal protectie 100%, o sa iesim foarte rau din epidemia asta.

   Ca sa iesim bine, tre' sa ne gandim la binele comun. Protejandu-i pe altii, prin respectarea regulilor de protectie, ne protejam si pe noi - ne asiguram ca si daca cumva ne infectam, avem loc in spital.
   • +1 (15 voturi)    
    Poti sa respecti (Vineri, 17 iulie 2020, 16:06)

    Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    toate regulile din lume si cele mai stricte,daca autoritatile nu-si fac treaba. Dar nu asa se rezolva pandemia asta, vezi alte tari mai civilizate. O sa ajungem rau de tot si nu din cauza populatiei, din cauza incompetentei autoritatilor. N-au testat la timp n-au izolat la timp cum au facut altii. Acum invinuiesc populatia pentru incompetenta lor, intodeauna comandatii din linia intai, "au facut ce trebuie". .
    • 0 (4 voturi)    
     Aiurea (Vineri, 17 iulie 2020, 17:30)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Flav_

     Ce zici matale sunt gogosi.

     In trei luni de zile guvernul a crescut capacitatea de testare de peste zece ori, a facut rost de spatii si a carantinat si izolat toate persoanele cu risc, a reusit sa impuna cat de cat disciplina prin amenzi. De la bun inceput s-au facut anchete epidemiologice la noi, chestie care in Spania sau Italia a fost neglijata la inceput.

     Aia a avut ca efect scaderea ritmului de raspandire a bolii de la peste 500 de infectii pe zi la doar putin peste 100.

     Dupa care a venit CCR si-a anulat amenzile, a mai venit o data CCR si-a anulat si posibilitatea de-a interna si izola persoane suspecte de boala fara acordul lor, a mai venit o armata de postaci care-au bagat in capul multora ideea ca virusul nu exista, sau ca e doar o simpla raceala, a mai venit si parlamentul dominat de PSD si s-a tras pe cur, si a amanat, si inca amana, o noua lege a carantinei.

     Cel mai grav insa, mult prea multi dobitoci, in loc sa fie constienti de gravitatea situatiei, ajutati fiind de deciziile politice impinse de la spate de PSD, si-au luat-o-n cap, au stat ciorchine la birt, s-au inghesuit la chefuri, n-au purtat masca nicaieri, si-atunci tot ce s-a facut in trei luni de zile s-a facut praf in nici macar doua.

     Cine-i responsabil? Concret, ce puteau sa faca autoritatile mai mult, daca dobitocii isi baga picioarele in orice masura de protectie?
     • -2 (6 voturi)    
      Ce n-au putut face autoritatile? (Vineri, 17 iulie 2020, 19:38)

      Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      Nu puteau sa testeze la greu , sa izolelze la domicliu de la inceput.cum au facut tarile civilizate?.Era asa greu sa faca lucrul asta. Nu au nici o scuza, incompetenti. Populatia, CCR, PSD, Parlament, au gasit scuza. DSP-ul nici contactii nu-i testeaza, nici la telefon nu raspund, sunt depasiti total. Nu au facut nimic 4 luni, Alte tari au infiintat call centere sa-i sune pe contacti sa-i anunte ca sunt posibili infecatati. Au incurajat populatia sa se testeze benevol, daca erai contact erai testat gratis si izolat la domiciuliu, in caz ca ti se agrava situatia erai internat in spital. Sau daca erai prins ca parasesti izolarea erai amendat. La noi comandatii de pe Cocioc au facut tocmai pe dos. Se vede acum, cand in tarile civilizate este pandemia sub control dar la noi, recorduri zilnice.
    • +3 (5 voturi)    
     Mai o chestie (Vineri, 17 iulie 2020, 17:34)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Flav_

     A fost o stire de curand care-i un exemplu foarte bun de cum ne dam noi cu stangu-n dreptu', si de ce nu de la autoritati trebuie sa asteptam sa faca ceva pentru reducerea raspandirii bolii.

     Anume, o prefectura sau ceva consiliu local din Japonia au emis o hotarare care interzicea folosirea telefonului mobil in public. Chestia surprinzatoare, la respectiva hotarare, a fost ca nu prevedea nici un fel de pedeapsa. Asta din cauza de cum se raporteaza populatia la autoritati. La ei, n-a fost nevoie de vreo pedeapsa. Lumea a respectat hotararea pentru ca daca autoritatile asa spun, asa trebuie facut, si gata. La noi, nici cu pedeapsa n-ar fi respectat multi hotararea.

     Evident, evolutia epidemiei in Japonia si la noi e diferita. Da' cauza tre' cautata la populatie, nu la guvern. Guvernul e doar o oglinda a populatiei.
  • +2 (8 voturi)    
   Nu toti doctorii suedezi apara modelul lor (Vineri, 17 iulie 2020, 15:53)

   Dan B [anonim] i-a raspuns lui eugen111

   Mai ales modul in care au "reusit" sa protejeze azilele de batrani, desi asta era planul, stiau de la inceput ca batranii sunt cel mai vulnerabili.

   Dar acolo nu e vina populatiei, deci nu vad de ce ar acuza vreun doctor populatia de ceva.

   PS: Mai mult virus => sanse mai mari de a te imbolnavi. Masca, distanta, spalatul mainilor, evitatul atingerii fetei cu mainile, toate astea reduc cantitatea de virus, chiar daca nu la 0.
 • +6 (22 voturi)    
  S-a reusit sa dam cu piciorul (Vineri, 17 iulie 2020, 14:24)

  Bradisor [utilizator]

  la toate sacrificiile facute de o tara intreaga timp de trei luni.Sa multumim psd ,alde.pro-ro CCR si cohortei de itelepti care au indemnat la nerespectarea regulilor.
 • -1 (19 voturi)    
  Fara suparare, (Vineri, 17 iulie 2020, 14:25)

  adi_69 [utilizator]

  dar de aici reiese clar ca mai sunt sau nu mai sunt paturi, dupa cum jonglati cu ele...
  Astfel de declaratii fataliste, exagerate, nu fac decat sa sporeasca neincrederea si in randul populatiei echilibrate, lucide. De fapt asta e marea lor greseala, ii considera pe toti cei care fac cate o obiectie, argumentata cu bun simt logic, conspirationisti idioti, manipulatori sau manipulate de fake news. Nu ca nu sunt si din aceia, dar nu sunt asa de multi precum vor sa lase sa se inteleaga.
 • 0 (18 voturi)    
  din pacate (Vineri, 17 iulie 2020, 14:36)

  comentator12 [utilizator]

  asa cum se vede si in comentarii, unii oameni nu vor intelege gravitatea situatiei niciodata. Poate atunci cand vor fi refuzati in spitale pe motiv ca nu mai sunt locuri si medici sa-i trateze. Sau nici atunci.

  Mai grav e ca ignoranta unora poate avea urmari grave asupra altora, care respecta niste reguli de bun simt.
  • 0 (16 voturi)    
   Nu te refuza in spitale, astia interneaza fortat (Vineri, 17 iulie 2020, 15:10)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui comentator12

   Stai linistit, nu te refuza astia in spitale, din contra, te iau cu forta si te duc acolo ;)

   Nu minimalizeaza nimeni riscul bolii, ci doar contesta metodele folosite de incompetentii din sistemul politizat romanesc pentru a gestiona criza. Toata lumea a facut altfel decat noi si rezultatele lor sunt mult mai bune. In loc sa-i interneze, obtuz, pe toti cei pe care ii "prind" pozitivi, ei au testat masiv, i-au tratat si izolat acasa (nu si-au aglomerat inutil spitalele), iar rezultatul a fost ca infectarile au scazut masiv. Lasand oamenii sa se trateze acasa si neaplicand masuri privative de libertate, au obtinut increderea si cooperarea cetatenilor si astfel au fost izolati mult mai multi decat reusesc astia ai nostri cu forta.

   E o chestiune de inteligenta in a trata o criza. Pur si simplu, ai nostri fac pe dos decat cei mai inteligenti decat ei (europenii) si se vede. Mentalitate autoritarista, mostenita de la sovietici, cu efecte, natural, dezastruoase. Prin forta nu rezolvi nimic pe termen lung. Doar ti se pare ca rezolvi si apoi o patesti urat de tot.
   • -2 (8 voturi)    
    Sa-i calce autoritatile... (Vineri, 17 iulie 2020, 16:21)

    Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Asa merita astia care se invinuiesc singuri sau mai rau pe altii, pentru incompetenta autoritatilor, Au vazut ei ca e unul care poarta masca sub nas si trebuie sa-l beleasca pe ala, tipic bolsevic. dar nu s-au uitat la majoritatea "cretinilor". Asta merita, degeba iti bati gura, ei vor sa fie calcati pe cap.
 • +3 (13 voturi)    
  Asta le place (Vineri, 17 iulie 2020, 14:56)

  Ciprian1979c [utilizator]

  tuturor să creadă, că "alții influențează"...refuz total de a vedea adevărul! Nu, nu e asta (or fi și din ăștia, dar puțini), lumea pur si simplu s-a săturat si nu i mai pasă! Nici cifrele nu sunt deloc de speriat pt marea majoritate: ai 2000 de morți in 4 luni de COVID 19 (dintre ei, cei mai mulți nu mai aveau multe zile oricum), când in Romania mor in medie 21000 de oameni pe lună! Ne mai spuneți toată ziua cat de usor se ia/transmite, dar, in același timp vreti sa credem ca noi avem doar 35000 de infectati, ca nu cumva, Doamne fereste, sa impartim vreo 2-300000 la 2000 de morți si ne dea sub 1%, si sa ne "relaxam", in timp ce ne scuzați ca suntem "prea relaxați"!
  • 0 (2 voturi)    
   E invers (Vineri, 17 iulie 2020, 17:00)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   Se impart 2000 la 300000 si se inmulteste cu 100!
 • -1 (11 voturi)    
  domnule doctor Musta,domnilor doctori (Vineri, 17 iulie 2020, 15:17)

  mos ion roata [utilizator]

  daca primiti ca pacient cu covid, vr-un ciolac vr-un barbos latos de pe la senat, vr-un mancator cu spor de la latrina 1, alti " destepti ", intariti-le convingerile despre aceasta boala si lasati-i sa o cunoasca in amanunt. Pe dornenii c c nici macar nu-i lasati sa calce prin spital fiindca afectiunea e neoconstitutionala.
 • +4 (14 voturi)    
  pt cei care nu cred in conspiratii (Vineri, 17 iulie 2020, 15:56)

  TrickyWicky [utilizator]

  sau sunt postaci platiti.
  Daca deschideti siteul Ministerului SAanatati la comunicate si luati fiecare deces in parte. suna cam asa:
  Comorbidități: Insuficiență cardiac congestive cls. III NYHA, Sindrom de citoliza hepatica, Etilism cronic.
  Comorbidități: HTA grad III, tahicardie sinusala, aritmie extrasistolica, boala renala cronica,std III, neuropatie mixta, insuficienta mitrala usoara degenerative.

  Si restul testatilor asimptomatici.
 • +7 (11 voturi)    
  Cum se scuza oamenii din linia intai (Vineri, 17 iulie 2020, 15:57)

  Flav_ [utilizator]

  Sa zicem ca populatia e cretina, sunt sigur ca marea majoritate respecta recomandarile, dar or fi cativa care se cred nemuritori. Nici in alte tari nu se respecta, nici masca nu este oblogatorie. Dar cadrele medicale cum s-au infectat, cum au reusit, ei ce respecta ? Dar comandantii din linia intai cum s-au ocupat de pandemie? Se vede din abordare, ei au crezut ca folosind metodele bolsevice or sa-i faca pe "cretini" cum le zic, sa-i asculte. Pai tocmai din cauza asta s-au inrait "cretinii". Pai noi de fapt am stat prost de la inceput pentru cu am testat putin, la 3000 de teste pe zi cand tu trebuia sa faci 25000, normal ca ies 300. Trebuia sa testam 20000 zi in aprilie.. Dar scuza ca altii sunt de vina este tipica obiceiurilor comuniste. Sa-l belim si invinuim pe unul pe care l-am vazut ca nu respecta regulile, dar nu ne uitam la majoritate. Oare numai la noi a fost covid? Oare numai noi avem specialisti ca doctorul timisorean? Nu cred. Cum au facut altii, oare? Pai altii au testat la greu, au depistat la greu si au izolat la greu la domiciliu, la timp. Noi ne-am concentrat sa-l prindem pe cate unul si sa-l tinem aiurea fara simptome in spital, cand putea sa stea linistit acasa in izolare. Prin asta am descurajat populatia sa se testeze benevol. Cu metodele astea bolsevice , o sa ajungem rau de tot, putem sa respectam toate regulile din lume, cele mai stricte, daca autoritatile sunt depasite, degeaba.. Arafat a fost intrebat , cum scapam de haosul asta? S-a eschivat, ca el nu singur in GCS. Oameni depasiti de vremuri.
 • 0 (6 voturi)    
  propunere (Vineri, 17 iulie 2020, 15:57)

  vali_pk [utilizator]

  propun ca adeptii conspiratiilor si fake-news-urilor sa se trateze la cei care debiteaza tot felul de porcarii si conspiratii false. nu e obligatoriu sa sa tratam oameni aerieni, sa se instaleze legea junglei, respecti bine, nu respecti tot bine. natura isi va intra in drepturi "selectia naturala" si vom vedea care scapa si care nu. trebuie medicii neaparat sa trateze oameni ignoranti? nu cred. oamenii pe strada tusesc cu gura deschisa si te fac sa te gandesti daca e intr-adevar ok sa circuli sau nu cu masca pe fata si in aer liber avand in vedere cati inconstienti trec pe langa tine zilnic si nu realizeaza ca ii expun pe altii la imbolnavire.
 • +3 (11 voturi)    
  Informatii (Vineri, 17 iulie 2020, 16:16)

  n.dumiritu [utilizator]

  Nu vreau sa inflamez discutia, dar citez:

  "Potrivit datelor oficiale, în acest moment în România sunt 1.079 de paturi de Terapie Intensivă pentru bolnavii COVID -19, iar aparate de ventilație mecanică destinate acestora 860, din care disponibile 523. Potrivit datelor oficiale raportate marți (14 iul) din 3.808 pacienți internați în spital, 234 se aflau la Terapie Intensivă."

  de aici: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24173376-exclusiv-aproape-jumatate-din-cazurile-active-covid-19-pierdut-statisticile-oficiale-toate-datele-privind-pacientii-coronavirus-din-romania.htm

  234 din 1.079 e sub un sfert. Ne conformam, dar incetati cu alarmismul.
  • -1 (3 voturi)    
   Altele (Vineri, 17 iulie 2020, 16:56)

   n.dumiritu [utilizator] i-a raspuns lui n.dumiritu

   Mortalitatea in Romania este de 21.000-22.000 de oameni pe luna. Nu auzim decit de Covid de 4 luni. Au murit din pacate aproape 2.000 de oameni care au avut si Covid. Sa admitem ca Covid-ul le-a venit de hac. In aceeasi perioada s-au stins alte peste 80.000 de oameni. Cu discretie. In plina paranoia de Covid. S-ar putea sa avem surprize neplacute, si valoarea de 80.000 sa fie totusi modesta, pt. ca multi oameni in suferinta nu au mai beneficiat de ingrijire ori s-au temut sa mearga in spitale.

   (daca vreti sa va convingeti despre rata mortalitatii: https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-24049794-crescut-mortalitatea-populatiei-din-romania-dupa-declansarea-pandemiei-covid-19.htm).

   Moartea isi ia obolul inzecit si insutit comparativ cu cei numarati cu groaza de toata propaganda (regret, dar mi-a ajuns) si autoritati. Hai sa ne uitam si la alte lucruri, nu numai la pomelnicul cu Covid.
 • 0 (10 voturi)    
  intrebare (Vineri, 17 iulie 2020, 16:25)

  Ion Popa1 [anonim]

  Intrebare : daca sunt un barbat necasatorit si vreau sa intalnesc si eu pe cineva (o domnisoara), sa nu raman singur cu anii, poate dl. doctor Musta sau dl. doctor Arafat sa imi spuna si mie cum sa procedez? Daca am voie, daca nu, stau asa cu anii, nu e problema, pana cand se termina focarele din spitalele romanesti.
  Sa-mi spuna daca am voie cu masca, fara masca, cand sa ma spal pe maini, daca am voie sa ma pup cu domnisoara. Adica sa dea o procedura si pentru cei care n-au familii traditionale.
  • 0 (4 voturi)    
   Trebuie (Vineri, 17 iulie 2020, 17:18)

   aducatoruladevarului [utilizator] i-a raspuns lui Ion Popa1

   sa ceri PERMISIUNEA ,,strategicilor'' daca vrei sa fii mai intim cu domnisoara.
  • -1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2020, 17:22)

   [anonim] i-a raspuns lui Ion Popa1Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by