Organismul guvernamental britanic însărcinat cu securitatea cibernetică a acuzat joi un grup de hackeri că atacă organizații britanice, candiene și americane pentru a le sustrage cercetările efectuate în vederea creării unui vaccin împotriva noului coronavirus și afirmă că este „aproape sigur” că acest grup acționează pentru serviciile de informații rusești, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Grupul amenințător cunoscut sub numele de APT29” - sau de „Ducs”, sau de „Cozy Bear” - „operează aproape sigur în cadrul serviciilor de informații ruse”, a transmis într-un comunicat Centrul național britanic pentru securitate cibernetică (NCSC), adăugând că instituțiile similare din SUA și Canada au ajuns la aceeași concluzie.

Potrivit NCSC, aceste atacuri cibernetice sunt încă în desfășurare.

„Această campanie de atacuri a APT29 vizează în principal ținte guvernamentale, diplomatice, grupuri de reflecţie, actori din domeniul sănătății și al energiei, pentru a le sustrage prețioasa proprietate intelectuală”, explică NCSC.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a calificat drept „complet inacceptabil ca serviciile de informații rusești să îi vizeze pe cei care sunt implicați în lupta contra pandemiei de coronavirus”.

„În timp ce unii își urmăresc cu imprudență interesele egoiste, Marea Britanie și aliații săi își continuă munca grea pentru a găsi un vaccin și proteja sănătatea mondială”, a mai afirmat șeful diplomației britanice, adăugând că „Regatul Unit va continua să lupte împotriva celor care desfășoară astfel de atacuri cibernetice” și care vor trebui mai devreme sau mai târziu să „dea socoteală”.

Potrivit directorului pentru operaţiuni al NCSC, Paul Chichester, grupul de hackeri „foloseşte diverse instrumente şi tehnici, în special "spear-phisphing" şi programe malware personalizate cunoscute sub numele de WellMess şi WellMail”.

Londra: „Actori ruși” au încercat să perturbe alegerile din 2019

Guvernul de la Londra a mai acuzat joi că este „aproape sigur” că „actori ruși” au încercat să perturbe alegerile legislative britanice din decembrie 2019, punând în circulație pe internet documente sensibile cu privire la negocierile comerciale purtate de Londra cu Washington, informează AFP.

„Pe baza unei analize complete, Guvernul a concluzionat că este aproape sigur că actori ruși au încercat să se amestece în alegerile legislative din 2019, amplificând difuzarea online a unor documente guvernamentale obținute în mod ilicit”, a spus ministrul de externe, Dominic Raab, într-o declarație transmisă Parlamentului.

Moscova respinge acuzațiile

Moscova a reacţionat respingând că ar fi implicată în astfel de acţiuni, scrie Agerpres.

„Nu avem nicio informaţie despre cineva care a putut să atace cibernetic societăţi farmaceutice sau centre de cercetare în Marea Britanie (...) Respingem aceste acuzaţii”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a vorbit despre declaraţii „vagi şi contradictorii, aproape imposibil de înţeles”, adăugând că britanicii nu au prezentat nici fapte şi nici probe.

Vaccin Marea Britanie vs vaccin Rusia

Pe de altă parte, presa britanică semnalează joi că testele pe oameni pentru vaccinul împotriva Covid-19 la care lucrează compania AstraZeneca împreună cu University of Oxford şi Imperial College London au avut „rezultate promiţătoare”, stimulând răspunsul dorit al sistemului imun.

În această fază a testării pe oameni, care a început în aprilie şi la care participă circa 1.000 de voluntari sănătoşi, cercetătorii au observat că posibilul vaccin generează anticorpi şi celulele T care ar putea fi adecvate pentru generarea unui răspuns imun împotriva Covid-19.

„Nimeni nu poate avansa date finale (pentru disponibilitatea vaccinului - n. r.)... lucrurile pot în cele din urmă să meargă prost, dar realitatea este că, lucrând cu o mare companie farmaceutică, acest vaccin ar putea fi disponibil în septembrie şi acesta este obiectivul la care lucrăm”, a declarat David Carpenter, preşedintele comitetului de etică a cercetării de la Berkshire, care a aprobat respectiva cercetare pentru crearea acestui vaccin.

Totuşi, ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, a declarat că deşi echipa care lucrează la acest vaccin încearcă să realizeze „cel mai bun scenariu” în care vaccinul să fie pus în circulaţie până la finele acestui an, o ţintă mai realistă pentru acest obiectiv este anul viitor.

În acest timp, în Rusia un responsabil implicat în proiectul realizării unui vaccin împotriva Covid-19 a susţinut tot joi că Moscova este încrezătoare că va putea scoate pe piaţă acest vaccin înainte de luna octombrie a anului în curs.

„Ieri (miercuri - n.r.) am încheiat cu succes prima fază a testelor clinice ale vaccinului dezvoltat de institutul Gamalei şi a doua fază sperăm să o terminăm pe 3 august, apoi vom demara a treia fază, nu doar în Rusia, ci şi într-o serie de alte ţări”, a spus la o teleconferinţă de presă Kiril Dmitriev, directorul general al Fondului Rus pentru Investiţii Directe (FRID).

Conform acestui oficial, vaccinul rus va fi „unic” pentru că este primul din lume care a fost testat pe hamsteri infectaţi cu o doză letală de virus după ce au primit vaccinul şi nu s-au îmbolnăvit.

„Desigur că mai este un drum de parcurs pentru a confirma acest efect pe oameni în diferite faze” ale cercetării, a mai spus el, adăugând că obiectivul este ca Rusia să producă anul acesta 30 de milioane de doze de vaccin.