Regiunea spaniolă Aragon (nord-est) a anunțat joi că a ordonat sacrificarea a aproape 100.000 de nurci americane (sau vizoni) într-o crescătorie în care aproape 90% dintre animale au fost testate pozitiv la noul coronavirus, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vorbim de sacrificarea obligatorie a tuturor animalelor care fac parte din această exploatație", respectiv 92.700 specimene din aceste mamifere foarte apreciate pentru blana lor, a explicat un responsabil regional, Joaquin Olona, într-o conferință de presă.

Crescătoria, situată în localitatea Puebla de Valverde, era supusă din 22 mai unei măsuri de "imobilizare preventivă", care interzicea ieșirea animalelor sau a produselor derivate, după ce șapte angajați au fost testați pozitiv, a precizat el.

De atunci, autoritățile au efectuat în mod regulat teste PCR pe animale, până când 87% din eșantioane s-au dovedit pozitive la testele al căror rezultat a fost cunoscut în 13 iulie, determinând autoritățile să ordone sacrificarea animalelor, pentru a "evita riscurile pentru populație", a explicat Olona.

Focarul de contagiune a avut la origine un angajat infectat în afara fermei, singura crescătorie de nurci din Aragon, iar autoritățile cred că animalele ar putea să fi fost contaminate de salariați.

Dar nu este posibil să se concluzioneze cu certitudine "dacă există o transmisie de la animale la oameni sau invers", a subliniat Olona.

În Olanda, zeci de mii de nurci din circa 20 de crescătorii au fost sacrificate de la începutul pandemiei, după ce au fost detectate infectate.

În mai, autoritățile olandeze au stabilit că doi angajați au contactat "foarte probabil" boala în contact cu nurcile, ceea ce ar putea constitui primul caz cunoscut de transmisie de la animal la om, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Spania, una dintre țările europene cele mai afectate de epidemie, cu peste 28.400 de morți, a reușit să reducă ritmul de infectare la minimum în iunie, dar în ultimele zile se constată o creștere a cazurilor, cu peste 120 de focare active.