Premierul Ludovic Orban spune că Guvernul nu poate să-și asume decesele persoanelor cu COVID-19 care au refuzat internarea și care au murit apoi acasă: "Cum să își asume Guvernul, când Guvernul a dispus toate măsurile, care au fost anulate prin decizii ale Curții Constituționale, luate la solicitarea Avocatului Poporului?".

Testare Covid-19Foto: pixabay.com

Orban a fost întrebat de jurnaliști cine își asumă decesele persoanelor care au murit după ce au solicitat externarea sau au refuzat internarea în spital.

  • "Cum să își asume Guvernul, când Guvernul a dispus toate măsurile, care au fost anulate prin decizii ale Curții Constituționale, luate la solicitarea Avocatului Poporului.
  • Dreptul la viață și dreptul la sănătate sunt drepturi fundamentale. Dacă nu ești sănătos nu poți să te bucuri de alte drepturi, nu poți să te duci la muncă, nu poți să te duci să te distrezi, nu poți să te duci în concediu. Obiectivul nostru fundamental a fost să asigurăm dreptul la sănătate și dreptul la viață.
  • N-aș vrea să vă dau exemple despre oameni, fiecare ce-a pățit, mulți dintre ei oameni care erau sceptici în privința virusului. Eu nu-mi doresc ca un român să ajungă să înțeleagă pericolul numai dacă se întâmplă ceva unui apropiat”, a răspus premierul.

El a mai afirmat că, din punctul său de vedere, există doar oameni sănătoși și oameni bolnavi.

  • ”Din punctul meu de vedere, nu există decât oameni sănătoși și oameni bolnavi. Faptul că o persoană nu prezintă simptome nu înseamnă că nu transmite virusul și că, odată infectat, nu poate dezvolta o formă gravă. Povestea asta cu asimptomatici, mai puțin simptomatici, mai mult simptomatici este o poveste”, a declarat Ludovic Orban.

Orban a făcut aceste declarații joi seară, la Parlament, unde a mers pentru a-i convinge pe senatori să voteze legea privind carantina și izolarea.