VIDEO Orban, la Parlament pentru legea carantinei: Am încredere că astăzi vom avea legea votată / Sper că în Parlament au fost eliminate orice posibilechichițe pentru a evita atacarea la CCR

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 16 iulie 2020, 17:28 Actualitate | Coronavirus


Ludovic Orban
Foto: Captura video
Premierul Ludovic Orban a fost joi după-amiază la Parlament pentru a-i convinge pe senatori să voteze legea privind carantina și izolarea, el spunând că are încredere că actul normativ va fi adoptat astăzi. El a spus că, chiar dacă proiectul Guvernului a fost modificat semnificativ de către parlamentari, forma la care s-a ajuns le va permite autorităților să acționeze eficient împotriva pandemiei. "Sper că au fost eliminate orice posibile chichițe pentru a evita atacarea la Curtea Constituțională", a afirmat premierul.Ludovic Orban urma să participe la şedinţa de plen a Senatului, la votul asupra legii privind carantina şi izolarea, însă a mers la Comisia juridică, unde continuă dezbaterile, nefiind finalizat încă raportul.

"Le-am transmis mesajul pe care am vrut să îl transmit, şi anume că e foarte important ca acestă lege să fie adoptată. Sper că în urma dezbaterilor extrem de lungi au fost soluţionate, să zic, toate punctele divergente şi am încredere că astăzi va fi aprobată legea de către plenul Senatului, urmând să curgă termenul de sesizare şi ulterior să fie promulgată de preşedinte", a declarat premierul.

El a spus că, chiar dacă proiectul Guvernului a fost modificat semnificativ de către parlamentari, forma la care s-a ajuns le va permite autorităților să acționeze eficient împotriva pandemiei.

"Sigur ca legea a fost modificată față de proiectul depus de guvern, sunt puncte de vedere care nu coincid în totalitate. Este totuși o formă care ne permite să acționăm eficient împotriva răspândirii virusului. Am încredere că azi vom avea legea care să ne dea toate pârghiile pe care le au toate guvernele europene în lupta cu pandemia", a mai afirmat Orban.

Răspunzând unei întrebări, Orban a susținut că nu există niciun temei pentru atacarea legii la Curtea Constituțională.

"De altfel, nu ar fi existat niciun temei de contestare la Curte nici pe proiectul cum l-am gândit noi. Faptul că a fost dezbătut atât timp în Parlament, cred că au fost eliminate orice posibile chichiţe care ar fi putut fi speculate pentru a fi atacate la CCR. Important este să fie adoptată în cursul zilei de astăzi", a declarat Orban.

Legea Guvernului privind carantina și izolarea, modificată substanțial în Parlament, ar urma să intre joi seară la votul Senatului. Orban a precizat că nu va participa la plen, având programată ședință de guvern, și că i-a explicat situația președintelui Senatului, Robert Cazanciuc.

Proiectul de lege al Guvernului privind carantina și izolarea a stat 6 zile în Comisia Juridică a Senatului, unde a fost modificat substanțial.

După trei zile de dezbateri și negocieri aprinse, senatorii Comisiei Juridice au votat miercuri noapte pe articole proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. În consens cu reprezentanții Guvernului, senatorii au făcut modificări importante la proiectul de lege inițiat de Executiv și amendat de Camera Deputaților. Dezbaterile în Comisia Juridică au continuat și joi, pentru raportul final.

Proiectul de lege, inițiat de Guvern și amendat în Camera Deputaților, a creat dispute aprinse pe scena politică. PSD a acuzat Guvernul că a trimis un proiect de lege plin de "orori juridice", care necesită modificarea și îmbunătățirea acestuia în Parlament. Marcel Ciolacu a solicitat prezența miniștriilor la dezbaterile din comisiile parlamentare pentru a pune în consens modificările impuse.

De altfel, PSD a fost la un pas de a respinge proiectul de lege în Parlament, după ce o parte dintre liderii sociali-democrați au cerut acest lucru în ședința Comitetului Executiv al PSD. Lideri ca Ionel Arsene, Dumitru Buzatu, Ioan Mang, Marian Mina și Viorica Dăncilă s-au poziționat împotriva legii.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a atacat PSD, spunând că tergiversarea legii carantinei "poate să coste viaţa a zeci, doamne fereşte, poate chiar a sute de români”.

După schimbul de replici electorale, PSD și PNL au lucrat în consens la amendarea legii carantinei. Senatorii juriști, împreună cu Nelu Tătaru, Raed Araf și Cătălin Predoiu, au negociat și amendat împreună articolele proiectului de lege.

Printre modificările aduse de către senatori se numără posibilitatea ca pacienții să conteste juridic carantinarea sau izolarea, s-au eliminat prevederile prrivind carantinarea bunurilor, iar asimptomaticii pot sta în carantină la domiciliu după ce au fost ținuți sub monitorizare 48 de ore în spital.

Principalele modificări aduse se senatorii legii carantinei:
 • Izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină
 • Pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar după aceea pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile.
 • Aceștia trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere că respectă carantina și condițiile impuse de DSP. Poliția locală va efectua verificări. Dacă nu se respectă izolarea/carantina la domiciliu acesta este pasibil de amendă sau dosar penal
 • Pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicală care poate să dureze până la 48 de ore, făcută cu acordul său.
 • Dacă pacientul nu este de acord cu internarea, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului. Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie. Şi prima decizie, pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească
 • Toate actele administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege pot fi atacate de orice persoană interesată cu plângere la instanţa de judecată competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de cinci zile de la publicarea actului în Monitorul Oficial al României şi, respectiv, de la data luării la cunoştinţă a conţinutului actului în cazul nepublicării acestuia în Monitorul Oficial al României
 • Plângerea se formulează în scris si se depune la instanţa judecătorească competentă. Instanţa competentă să soluţioneze plângerea formulată în actele administrative menţionate mai sus este Curtea de Apel, Secţia Contencios administrativ şi fiscal în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii emitente.
 • Izolarea minorului se dispune în primă fază la domiciliul aparţinătorului. Izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta. Aparţinătorul minorului, întrucât trebuie să stea cu el, este supus măsurii carantinei, în temeiul prezentei legi, dacă măsura izolării nu i se aplică
 • Institutul Naţional de Sănătate Publică are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.
 • Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta se aplică de îndată de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale MAI, DSU şi IGSU iar autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare
 • Pe durata măsurilor dispuse, potrivit prezentei legi, nu pot fi interzise, ci doar limitate temporar, proporţional cu riscul epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică, următoarele drepturi: comunicarea cu orice autoritate, cu aparţinători, cu reprezentantul legal ori cu avocatul, accesul la corespondenţa personală şi utilizarea telefonului sau a altor dispozitive electronice de comunicare, dreptul la vot, dacă nu se află într-o situaţie de restrângere a drepturilor cetăţeneşti, exercitarea liberă a credinţei religioase
 • Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie carantina izolare.Practic, un număr de cadre medicale trebuie să se înscrie pe această listă, beneficiază de o anumită formă de compensare, dar atunci când este nevoie de ei în situații speciale, sunt solicitațiCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2120 vizualizari

 • -2 (6 voturi)    
  chichițe (Joi, 16 iulie 2020, 17:36)

  gpavel [anonim]

  "chichițe"atacata la ccr,nu-i discurs de premier!,daca"chichițe"sunt neconstitutionale,ele nu mai pot fi numite"chichițe",un premier ar trebui sa "poata mai mult"....
 • 0 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 iulie 2020, 17:57)

  [anonim]

  • -3 (3 voturi)    
   USL trăiește (Joi, 16 iulie 2020, 19:05)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu, nu ești paranoic. USL trăiește.
 • -1 (7 voturi)    
  Cata ipocrizie, imi e scarba de voi! (Joi, 16 iulie 2020, 18:15)

  Vaka [anonim]

  Daca PNL nu dadea ordonantele cum le-au dat, PSD nu avea ce ataca si nici CCR ce judeca. Asa ca dragii mamei, incercati sa ganditi un pic inainte sa scrieti si incercati sa vedeti imaginea de ansamblu.
  Personal de multe ori ma intreb daca nu cumva, undeva in spatele usilor bine inchise nu exista un blat intre PNL si PDS. Ca doar nu este mult de la defunctul USL. Sper ca nu ati uitat de USL, de Crin, Ponta, Orban,Dragnea, Gorgiu, Olguta, etc. Si daca tot dam nume, criza actuala are nume, nu acronime, nume personale: Klaus, Raed, Nelu, Marcel...

  In plus marele absent si marea dezamagire este noua speranta, moarta inainte de a rasari - USR. Hilar cum rimeaza cu USL...

  Si inainte de am ma trece prin cunoscutele furci Caudine (rus, postac,), va rog politicos sa imi raspundeti la trei intrebari:

  1. Cine a facut posibil ca PSD sa genereze aceasta criza legislativa prin sesizarea CCR?
  2. Daca PSD/Av Pop nu ar fi sesizat CCR, era posibil ca CCR sa se autosesizeze?
  3. Ce a facut, concret, USR in aceasta perioada?
  • 0 (4 voturi)    
   autosesizare (Joi, 16 iulie 2020, 19:08)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

   La 1 și la 3 răspunsurile sunt evidente (1 - PNL și 3 - Nimic).

   La #2 e mai complicat decât s-ar crede.

   Da, teoretic CCR nu se poate autosesiza.
   DAR, orice excepție de neconstituționalitate ridicată de oricine într-o instanță duce automat la sesizarea CCR.

   Or, cu 300,000+ amenzi abuzive plus alte sute de mii de oameni perfect sănătoși arestați degeaba, abuziv și ilegal de Statul PNL-ist,... excepția de neconstituționalitate era o chestiune de timp. Se întâmpla sigur. Deja erau câteva depuse în instanțele românești. Decizia CCR ar fi fost tot aia dar cu câteva zile mai târziu.
 • +1 (7 voturi)    
  Incredibil (Joi, 16 iulie 2020, 18:33)

  Tartar [utilizator]

  Total incredibil elanul suicidar al poporului roman, incurajat si biciuit de pe margine de viitoare personaje istorice din PSD sau CCR sau ProRomania sau Avocati falsi ai poporului.

  Asistam la distrugerea unei natiuni, acum prin omor voluntar sau involuntar? Sa speram ca nu. Sigur este inca o piatra de moara atarnata la gatul natiei asteia amarate.

  Clar insa multe din personajele actualei tragedii vor fi in manualele de istorie in viitor. Cum vor reactiona nepotii lor vazandu-le numele acolo? Cand vor sti ca stramosii lor au impins oameni la moarte cu buna stiinta.
  • -3 (7 voturi)    
   Avocatul poporului are datoria (Joi, 16 iulie 2020, 19:08)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui Tartar

   Sa apere drepturile constitutionale ale populatiei, e principalul gardian al drepturilor cetatenesti.
   El apara drepturile, nu sanatatea.
   Iar pentru multi libertatea e mai importanta decat sanatatea, cum considerau si oamenii de la revolutie.
   • 0 (0 voturi)    
    O supa de ipocrizie intinsa peste tot. (Joi, 16 iulie 2020, 19:48)

    Tartar [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Sunteti Tariceanu de la la Antena 3 ? :)) Pinnochio?

    E by-the-book comentariul asta, hai sa fiti mai inventivi totusi. :)) Da ipocrizia pe afara prea rau.

    Exact ce spuneam.

    Nasol. Putina constiinta nu ar strica totusi.

    Daca chiar credeti ce scrieti, slabe sanse, dar daca totusi credeti... iar este o dovada a ceea ce am zis.
 • -2 (6 voturi)    
  Lipsa de incredere (Joi, 16 iulie 2020, 18:41)

  galeo [utilizator]

  Acest guvern si-a pierdut increderea populatiei.
  Demisia e cea mai buna solutie, sa vina un guvern tehnocrat in care sa avem incredere.
  • -2 (2 voturi)    
   Un nonsens. (Joi, 16 iulie 2020, 20:10)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Guvern tehnocrat în care să avem încredere.Cine//să avem încredere//?Democratic un guvern trebuie să aibă încrederea Parlamentului care este ales.Cum autoritățile locale din România sunt expirate,Parlamentul aproape de expirare,soluția este alegeri cât mai grabnic.Pentru ca alegerile să nu fie împiedicate de COVID trebuie urgent măsuri restrictive drastice.Altfel ne ducem spre dictatură și amânarea alegerilor până când,nu se știe!
 • 0 (0 voturi)    
  Oamenii pot fi convinsi sa stea in izolare (Joi, 16 iulie 2020, 19:15)

  galeo [utilizator]

  Cu vorba buna, daca tu guvern si tu medic ii explici omului cu empatie, bun simt, tratare de la egal la egal.

  Dar cand tu ca medic si guvernant stii doar sa tipi arogant si stii sa te impui doar prin forta bruta, normal ca nu te respecta nimeni.
 • 0 (0 voturi)    
  Zău? (Joi, 16 iulie 2020, 20:52)

  marie-cu-palarie [utilizator]

  Domnul Orban zice: „De altfel, nu ar fi existat niciun temei de contestare la Curte nici pe proiectul cum l-am gândit noi.” - Hai nu zău?

  Deci dictarea detenției prin ordin de ministru nu era temei de neconstituționalitate? Serios?

  Domnul Orban ori e incompetent ori de-a dreptul rău intenționat.
  • 0 (0 voturi)    
   Orban nu e incompetent (Joi, 16 iulie 2020, 21:33)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

   Este ticalos.
   Ceea ce e mult mai grav


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by