Premierul Ludovic Orban a fost joi după-amiază la Parlament pentru a-i convinge pe senatori să voteze legea privind carantina și izolarea, el spunând că are încredere că actul normativ va fi adoptat astăzi. El a spus că, chiar dacă proiectul Guvernului a fost modificat semnificativ de către parlamentari, forma la care s-a ajuns le va permite autorităților să acționeze eficient împotriva pandemiei. "Sper că au fost eliminate orice posibile chichițe pentru a evita atacarea la Curtea Constituțională", a afirmat premierul.

Ludovic OrbanFoto: Captura video

Ludovic Orban urma să participe la şedinţa de plen a Senatului, la votul asupra legii privind carantina şi izolarea, însă a mers la Comisia juridică, unde continuă dezbaterile, nefiind finalizat încă raportul.

"Le-am transmis mesajul pe care am vrut să îl transmit, şi anume că e foarte important ca acestă lege să fie adoptată. Sper că în urma dezbaterilor extrem de lungi au fost soluţionate, să zic, toate punctele divergente şi am încredere că astăzi va fi aprobată legea de către plenul Senatului, urmând să curgă termenul de sesizare şi ulterior să fie promulgată de preşedinte", a declarat premierul.

El a spus că, chiar dacă proiectul Guvernului a fost modificat semnificativ de către parlamentari, forma la care s-a ajuns le va permite autorităților să acționeze eficient împotriva pandemiei.

"Sigur ca legea a fost modificată față de proiectul depus de guvern, sunt puncte de vedere care nu coincid în totalitate. Este totuși o formă care ne permite să acționăm eficient împotriva răspândirii virusului. Am încredere că azi vom avea legea care să ne dea toate pârghiile pe care le au toate guvernele europene în lupta cu pandemia", a mai afirmat Orban.

Răspunzând unei întrebări, Orban a susținut că nu există niciun temei pentru atacarea legii la Curtea Constituțională.

"De altfel, nu ar fi existat niciun temei de contestare la Curte nici pe proiectul cum l-am gândit noi. Faptul că a fost dezbătut atât timp în Parlament, cred că au fost eliminate orice posibile chichiţe care ar fi putut fi speculate pentru a fi atacate la CCR. Important este să fie adoptată în cursul zilei de astăzi", a declarat Orban.

Legea Guvernului privind carantina și izolarea, modificată substanțial în Parlament, ar urma să intre joi seară la votul Senatului. Orban a precizat că nu va participa la plen, având programată ședință de guvern, și că i-a explicat situația președintelui Senatului, Robert Cazanciuc.

Proiectul de lege al Guvernului privind carantina și izolarea a stat 6 zile în Comisia Juridică a Senatului, unde a fost modificat substanțial.

După trei zile de dezbateri și negocieri aprinse, senatorii Comisiei Juridice au votat miercuri noapte pe articole proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. În consens cu reprezentanții Guvernului, senatorii au făcut modificări importante la proiectul de lege inițiat de Executiv și amendat de Camera Deputaților. Dezbaterile în Comisia Juridică au continuat și joi, pentru raportul final.

Proiectul de lege, inițiat de Guvern și amendat în Camera Deputaților, a creat dispute aprinse pe scena politică. PSD a acuzat Guvernul că a trimis un proiect de lege plin de "orori juridice", care necesită modificarea și îmbunătățirea acestuia în Parlament. Marcel Ciolacu a solicitat prezența miniștriilor la dezbaterile din comisiile parlamentare pentru a pune în consens modificările impuse.

De altfel, PSD a fost la un pas de a respinge proiectul de lege în Parlament, după ce o parte dintre liderii sociali-democrați au cerut acest lucru în ședința Comitetului Executiv al PSD. Lideri ca Ionel Arsene, Dumitru Buzatu, Ioan Mang, Marian Mina și Viorica Dăncilă s-au poziționat împotriva legii.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a atacat PSD, spunând că tergiversarea legii carantinei "poate să coste viaţa a zeci, doamne fereşte, poate chiar a sute de români”.

După schimbul de replici electorale, PSD și PNL au lucrat în consens la amendarea legii carantinei. Senatorii juriști, împreună cu Nelu Tătaru, Raed Araf și Cătălin Predoiu, au negociat și amendat împreună articolele proiectului de lege.

Printre modificările aduse de către senatori se numără posibilitatea ca pacienții să conteste juridic carantinarea sau izolarea, s-au eliminat prevederile prrivind carantinarea bunurilor, iar asimptomaticii pot sta în carantină la domiciliu după ce au fost ținuți sub monitorizare 48 de ore în spital.

Principalele modificări aduse se senatorii legii carantinei:

 • Izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină
 • Pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar după aceea pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile.
 • Aceștia trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere că respectă carantina și condițiile impuse de DSP. Poliția locală va efectua verificări. Dacă nu se respectă izolarea/carantina la domiciliu acesta este pasibil de amendă sau dosar penal
 • Pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicală care poate să dureze până la 48 de ore, făcută cu acordul său.
 • Dacă pacientul nu este de acord cu internarea, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului. Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie. Şi prima decizie, pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească
 • Toate actele administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege pot fi atacate de orice persoană interesată cu plângere la instanţa de judecată competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de cinci zile de la publicarea actului în Monitorul Oficial al României şi, respectiv, de la data luării la cunoştinţă a conţinutului actului în cazul nepublicării acestuia în Monitorul Oficial al României
 • Plângerea se formulează în scris si se depune la instanţa judecătorească competentă. Instanţa competentă să soluţioneze plângerea formulată în actele administrative menţionate mai sus este Curtea de Apel, Secţia Contencios administrativ şi fiscal în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii emitente.
 • Izolarea minorului se dispune în primă fază la domiciliul aparţinătorului. Izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta. Aparţinătorul minorului, întrucât trebuie să stea cu el, este supus măsurii carantinei, în temeiul prezentei legi, dacă măsura izolării nu i se aplică
 • Institutul Naţional de Sănătate Publică are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.
 • Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta se aplică de îndată de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale MAI, DSU şi IGSU iar autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare
 • Pe durata măsurilor dispuse, potrivit prezentei legi, nu pot fi interzise, ci doar limitate temporar, proporţional cu riscul epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică, următoarele drepturi: comunicarea cu orice autoritate, cu aparţinători, cu reprezentantul legal ori cu avocatul, accesul la corespondenţa personală şi utilizarea telefonului sau a altor dispozitive electronice de comunicare, dreptul la vot, dacă nu se află într-o situaţie de restrângere a drepturilor cetăţeneşti, exercitarea liberă a credinţei religioase
 • Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie carantina izolare.Practic, un număr de cadre medicale trebuie să se înscrie pe această listă, beneficiază de o anumită formă de compensare, dar atunci când este nevoie de ei în situații speciale, sunt solicitați