​Rusia intenționează să producă anul acesta, pe plan intern, 30 de milioane de doze din vaccinul său contra Covid-19, având posibilitatea să producă alte 170 de milioane de doze în afara țării, a anunțat șeful fondului suveran al țării, potrivit Reuters.

Medicii rusi care au desfasurat prima faza a testarii vaccinului anti-covidFoto: - / Sputnik / Profimedia

Prima etapă de testare a vaccinului, făcută timp de o lună pe 38 de persoane, s-a încheiat luna aceasta. Cercetătorii au concluzionat că este sigur la utilizare și induce o reacție imună, deși puterea acestui răspuns imun este încă neclară.

Faza a treia, ce va implica mai multe mii de oameni, este programată să înceapă în august, a declarat Kiril Dmitriev, șeful Fondului Rus pentru Investiții Directe.

”Apreciem că, pe baza rezultatelor de până acum, va fi aprobat în Rusia în august și în alte țări în septembrie, (…) ceea ce înseamnă că este posibil să devină primul vaccin aprobat din lume”, a declarat acesta într-un interviu pentru Reuters.

Faza a treia va fi desfășurată în Rusia și în două țări din Orientul Mijlociu și va începe după ce faza a doua, realizată pe 100 de persoane, se va încheia pe 3 august.

Peste 100 de posibile vaccinuri sunt dezvoltate și testate pentru a încerca stoparea pandemiei de coronavirus. Cel puțin două sunt în faza a treia de testare pe oameni, unul în China și celălalt în Marea Britanie, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.