Rata mortalității la pacienții cu Covi-19 internați la terapie intensivă a scăzută cu circa o treime de la începutul pandemiei și până acum, cel puțin parțial datorită îmbunătățirii îngrijirii spitalicești, arată o analiză a studiilor publicate până acum, potrivit Reuters.

Sectie de Terapie Intensiva Covid-19Foto: Hotnews

Analiza globală a 24 de studii observaționale privind Covid-19 a fost publicată miercuri în jurnalul medical Anaesthesia.

Echipa de cercetare condusă de britanicul Tim Cook de la Royal United Hospitals Bath a concluzionat că rata mortalității la pacienții cu Covid-19 internați la terapie intensivă a scăzut de la 60%, cât era la sfârșitul lunii mai, la 42% până la sfârșitul lunii mai.

Rata mortalității s-a dovedit similară în spitalele din Europa, Asia și America de Nord.

Autorii studiului oferă mai multe explicații pentru scădere, printre care ”procesul rapid de învățare care a avut loc la nivel global datorită publicării prompte a rapoartelor clinice la începutul pandemiei”. Ei sugerează și că secțiile ATI ar fi fost supuse la o presiune mai mare la începutul pandemiei.

Studiul subliniază, însă, că rata mortalității actuală, de circa 40%, este încă mult mai mare decât rata de 22% din cadrul altor pneumonii virale.

”Într-o notă optimistă, pe măsură ce pandemia progreseazî, s-ar putea să răspundem mai bine la Covid-19”, mai spun autorii cercetării.