Guvernul a adoptat, miercuri, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, având în vedere creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi deceselor înregistrate la persoane infectate cu SARS-CoV-2, a anunţat viceprim-ministrul Raluca Turcan, la Palatul Victoria, după şedinţa extraordinară a Cabinetului Orban.

Raluca TurcanFoto: Agerpres

„Am adoptat în şedinţa de Guvern o hotărâre cu prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, iar această decizie este necesară pentru că avem o creştere a numărului de infectări şi o creştere a numărului de decese. Această prelungire a stării de alertă nu vine nici cu restricţii noi, dar, din nefericire, nici cu măsuri noi de relaxare aşa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate”, a precizat Turcan, potrivit Agerpres.

În context, ea a menţionat elementele care au determinat prelungirea stării de alertă.

„În momentul de faţă avem 7.856 de cazuri active, iar în 14 zile, intervalul în care se face această evaluare de către specialişti în privinţa direcţiei în care mergem cu măsurile de relaxare, ne arată că există o răspândire comunitară a virusului, că avem o creştere a numărului de cazuri, că acest virus are un caracter intracomunitar. Avem, evident, şi câteva focare foarte severe, cum ar fi Galaţi, Prahova, Dâmboviţa, Vâlcea, şi avem şi o evoluţie în creştere a numărului de cazuri la Terapie Intensivă. Toate aceste elemente ne fac, în momentul de faţă, să prelungim starea de alertă (...). Şi, în paralel, să venim în Guvern cu măsurile de redresare şi relansare economică pentru România, astfel încât acolo unde activităţile sunt afectate, oamenii, fie că vorbim de angajatori sau de angajaţi, să simtă sprijinul Guvernului, pentru a crea acest motor de dezvoltare economică de care ţara are nevoie, motor care constă în investiţii private, în investiţii publice, în concentrarea eforturilor pe educaţie, sănătate, inclusiv partea de cultură, profund afectată pe partea de evenimente, şi să folosim fondurile europene ca o sursă complementară extrem de utilă şi benefică în această perioadă”, a afirmat Turcan.

Ea a făcut apel la respectarea în continuare a măsurilor de protecţie sanitară.

„Acestea nu sunt invenţii şi românii, dacă privesc un pic cu atenţie spaţiul public, o să vadă că aceiaşi oameni care îndeamnă la nerespectarea regulilor de protecţie sanitară sunt oameni care spun, pe de-o parte, că virusul nu există, iar pe partea cealaltă acuză Guvernul de creşterea numărului de cazuri de infectări. E un nonsens din partea celor care blochează tot setul de măsuri de sănătate publică pe care Guvernul Orban le implementează”, a mai susţinut vicepremierul.