Guvernul adoptă în ședința de miercuri seară hotărârea privind prelungirea stării de alertă în România cu alte 30 de zile, premierul Ludovic Orban precizând că aceasta nu va include noi restricții. De asemenea, în actul normativ nu vor fi incluse nici reglementările privind carantina și izolarea, în așteptarea votului Senatului, care a modificat legea și ar urma să o voteze.

Guvernul OrbanFoto: gov.ro

UPDATE: Guvernul a adoptat prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, a anunţat vicepremierul Raluca Turcan, la Palatul Victoria, după şedinţa extraordinară a Cabinetului Orban.

Vezi aici Hotărârea de Guvern privind prelungiera stării de alertă, Anexa 1, Anexa 2 și Anexa 3.

Orban a anunțat la începutul ședinței de Guvern că are "o veste bună": "Se pare că s-au înțeles în comisie (în comisia juridică a Senatului - n.r. ) și vor finaliza raportul (pe legea privind carantina și izolarea -n.r.). Aștept stabilirea plenului Senatului, pentru a merge să merg să susțin proiectul".

El a anunțat că Guvernul va adopta hotărârea privind prelungirea stării de alertă în România cu alte 30 de zile, care nu va include noi restricții, dar nici noi măsuri de relaxare. "Nicio restricție nouă, vor fi păstrate aceleași măsuri".

În actul normataiv nu vor fi incluse nici reglementările privind carantina și izolarea, în așteptarea votului Senatului, care a modificat legea și ar urma să o voteze. Orban a precizat că imediat după ce Senatul va vota legea, iar președintele o va promulga, va fi convocată o ședință de guvern pentru completarea actului normativ prin care se prelungește starea de alertă.

De asemenea, Guvernul urmează să aprobe în şedinţa extraordinară de miercuri și un raport privind măsurile pe care le-a luat în perioada stării de urgenţă - 16 martie-15 mai. Raluca Turcan a precizat la începutul ședinței că este vorba despre munca de la toate ministerele. Raportul urmează să fie transmis apoi Parlamentului.

Măsura de prelungire a stării de alertă se ia prin hotărâre de guvern, asupra căreia Parlamentul nu poate să-și mai dea acordul sau să o modifice.

Starea de alertă expiră pe 16 iulie.

Alte 641 de noi îmbolnăviri au fost raportate miercuri în România, bilanțul ajungând la 34.226, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică. În ultimele 24 de ore, au fost făcute 18.440 de teste. De asemenea, în ultima zi au fost raportate 21 de decese din cauza COVID-19.