Poliţia chiliană a început să dreseze câini pentru depistarea COVID-19 prin detectarea prezenţei virusului în transpiraţie, relatează miercuri AFP, preluată de Agerpres.

Golden RetrieverFoto: pixabay.com

Câinii selectaţi, trei Golden Retriever şi un Labrador cu vârste cuprinse între patru şi cinci ani, au fost utilizaţi anterior la depistarea stupefiantelor, materialelor explozibile sau a persoanelor dispărute, a indicat poliţia.

Câinii posedă 330 de milioane de receptori olfactivi şi au o capacitate de detectare a mirosurilor de cincizeci de ori mai bună în comparaţie cu oamenii.

''Virusul nu are miros, ci mai degrabă infecţia care generează modificări la nivelul metabolismului'', care se traduc la rândul lor într-un tip particular de transpiraţie, care ''poate fi reperată de câine'', a explicat pentru AFP Fernando Mardones, profesor de epidemiologie veterinară.

Potrivit acestuia, s-a dovedit că aceste patrupede pot detecta boli precum tuberculoza, infecţiile parazitare şi chiar şi unele cancere în stadii incipiente.

De asemenea, câinii pot percepe micile modificări ale temperaturii corporale, astfel putându-se afla dacă o persoană este febrilă. La rândul lor, ei au un risc redus de a fi infectaţi, potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală.

Câinii au început dresajul în urmă cu o lună, cu ajutorul probelor de transpiraţie prelevate de la pacienţii internaţi la clinica Universităţii Catolice din Chile.

Specialiştii speră că aceşti câini vor fi operaţionali până în luna august. Ei vor putea fi utilizaţi apoi în locuri precum gări, aeroporturi sau dispensare.