Președintele Klaus Iohannis va avea miercuri, de la ora 14.00, o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, cu premierul Ludovic Orban și cu o parte a miniștrilor. Întâlnirea are loc înaintea ședinței de Guvern, programată de la ora 17.30, în care Cabinetul Orban ar urma să decidă prelungirea stării de alertă în România. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, că se impune prelungirea stării de alertă, menţionând că de la 15 iulie nu vor fi impuse restricţii, dar nici nu vor fi măsuri de relaxare.

Klaus Iohannis, sedinta la Palatul CotroceniFoto: Presidency.ro

Conform Administrației Prezidențiale, ședința cu Iohannis va avea loc la Cotroceni. Alături de Ludovic Orban vor participa vicepremierul Raluca Turcan, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Guvernul prelungește starea de alertă în România cu încă 30 de zile, decizia urmând să fie luată miercuri în ședința de guvern, potrivit unor surse guvernamentale. Ședința Cabinetului Orban este programată de la 17.30. De la ora 16.00, va avea loc o ședință Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Măsura este luată în contextul în care numărul de cazuri de coronavirus a crescut zilnic în ultima perioadă.

De altfel, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, că se impune prelungirea stării de alertă, menţionând că de la 15 iulie nu vor fi impuse restricţii, dar nici nu vor fi măsuri de relaxare.

"Se impune prelungirea stării de alertă. Noi avem şi o evaluare făcută cu care vom merge ca şi propunere în CNSU, la premierul Ludovic Orban şi la preşedinte", a afirmat Tătaru.

”Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României, în condiţiile în care avem o creştere a numărului de cazuri”, a adăugat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă de la 15 iulie vor fi impuse noi restricţii, Tătaru a spus: "Să nu vorbim de restricţii, dar să nu ne gândim nici la relaxări".

Starea de alertă expiră pe 16 iulie.

Prelungirea stării de alertă se ia prin hotărâre de guvern, asupra căreia Parlamentul nu poate să-și mai dea acordul sau să o modifice.