Documente false pentru test negativ la COVID-19 erau vândute cu 30-40 de euro, marţi, la punctul de trecerea frontierei Kulata-Promachonas, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a măsurii care prevede obligativitatea acestor documente la intrarea în Grecia, scrie presa greacă.

Testare coronavirusFoto: Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM / Abaca Press / Profimedia

Postul de televiziune Meha TV dezvăluie într-un reportaj că verificări în zona de frontieră au scos la lumină ”noi afaceri”, constând în vânzarea unor certificate false turiştilor care vor să treacă frontiera în Grecia, scrie News.ro.

Potrivit postului, unii turişti ar fi cumpărat certificate false şi le-ar fi prezentat autorităţilor elene, pentru a evita testarea la Kulata-Promachonasa, o plasare în izolare pe o perioadă de 24-36 de ore sau o plasare în carantină pe o perioadă de 14 zile, într-un hotel special, în cazul în care testul se dovedeşte pozitiv.

Aceste certificate false atestă că deţinătorul ar fi fost testat ”negativ” la COVID-19. Un certificat fals costă între 30 şi 40 de euro.

Conform televiziunii, persoane care deţin astfel de certificate - ce nu au fost emise de către laboratoare acreditate - schimbă numele şi alte date esenţiale şi le vând celor care vor să intre în Grecia.

Începând de miercuri, 15 iulie, ora 6.00, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetățenii români trebuie să prezinte la intrarea în Grecia și testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, emis cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării în această țară. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

CITEȘTE ȘI: