Turkmenistanul a ordonat suspendarea traficului feroviar timp de o săptămână, în condițiile în care autoritățile, care susțin în continuare că nu au niciun caz de coronavirus, au multiplicat în ultima perioadă măsurile sanitare și de carantină, scrie AFP.

Presedintele Turkmenistanului calare Foto: Radio Free Europe Radio Liberty

Societatea turkmenă a căilor ferate nu a oferit niciun motiv pentru oprirea traficului între 16 și 23 iulie, în această fostă republică sovietică care se numără printre cele mai închise și autoritare din lume.

Guvernul a afirmat în repetate rânduri că Turkmenistanul a fost scutit de pandemie. Dar, în ultimele zile, purtatul măștii a devenit obligatoriu pentru șoferii de taxi și de autobuz și recomandat populației cu explicația oficială că în aer există "concentrații puternice de praf".

Potrivit unor martori citați de AFP, poliția a început să oprească trecătorii pe stradă pentru a le cere să-și acopere fețele.

Ministerul Sănătății a cerut locuitorilor să respecte o distanțare socială de un metru, fără a oferi nicio explicație.

Aceste măsuri vin în condițiile în care o misiune a Organizației Mondiale a Sănătății urmează să anunțe miercuri concluziile sale asupra politicii turkmene pentru a face față noului coronavirus.

Luna trecută, ministerul turkmen al afacerilor externe a criticat în termeni duri un mesaj al ambasadei americane care avertiza cetățenii asupra apariției unor cazuri suspecte de Covid-19.

Turkmenistanul a organizat în ultimele luni numeroase mari evenimente publice, printre care o paradă de biciclete condusă de președintele Gurbanguli Berdimuhamedov, un mare amator de apariții publice, în aplauzele mulțimii, pentru a promova un mod de viață sănătos.