Guvernul britanic va face purtarea măştii în magazinele din Anglia obligatorie în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului în timp ce ţara se redeschide, a informat luni seară presa locală, scrie Agerpres.

Coronavirus in Marea BritanieFoto: Profimedia Images/Alamy

Acoperirea feţei va fi obligatorie în magazine din 24 iulie, potrivit media britanice, inclusiv Sky News şi Press Association, care citează un purtător de cuvânt al guvernului.

Cei care încalcă regulile se vor confrunta cu o amendă de până la 100 de lire sterline (125 dolari).

Ministrul sănătăţii Matt Hancock urmează să difuzeze un comunicat complet cu privire la noile norme marţi. Prim-ministrul britanic Boris Johnson a indicat vineri că este de aşteptat o politică mai cuprinzătoare privind purtarea măştii în public. Până în prezent, englezii au fost obligaţi să poarte masca doar în transportul public.

Guvernul de la Londra a fost mult timp reticent în a extinde cerinţele de purtare a măştilor în magazine şi alte spaţii închise. Există temeri că cererea publică ridicată de echipament de protecţie va avea impact asupra aprovizionării spitalelor şi a unităţilor de îngrijire a sănătăţii.

Au existat de asemenea avertismente că măştile ar putea da un sentiment fals de securitate publicului sau să fie chiar contraproductive în timp ce persoanele care le poartă şi-ar atinge faţa mai frecvent pentru a le ajusta.

În Scoţia, este deja obligatorie purtarea măştii în magazine. Alături de Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, Scoţia a luat propriile decizii cu privire la astfel de măsuri.

Cu peste 46.500 de decese de coronavirus înregistrate oficial, Marea Britanie este cea mai afectată ţară din Europa. Liderii ei au fost acuzaţi de eşecuri în combaterea pandemiei şi că au luat măsuri prea târziu.