​INTERVIU Adrian Wiener, coordonatorul spitalului COVID care a evitat un dezastru similar celui de la Suceava: În spatele fiecărui caz stau alte 3-4 potențiale cazuri noi. Sunt și pacienți care au avut sute de contacte

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 14 iulie 2020, 9:15 Actualitate | Coronavirus


Adrian Wiener, coordonatorul Spitalului COVID din Arad
Foto: Arhiva personala
​Nu există "soluții de manual" pentru criza coronavirusului, iar în acest moment trebuie să ne bazăm în primul rând pe lucrurile care și-au dovedit deja eficiența, "multe dintre ele măsuri de bun simț", precum purtarea unei măști sau spălarea frecventă a mâinilor, afirmă medicul Adrian Wiener, coordonatorul spitalului COVID din Arad, într-un interviu acordat HotNews.ro. Adrian Wiener, care este și senator USR și membru al Comisiei de Sănătate din Senat, a preluat coordonarea spitalului COVID din Arad la mijlocul lunii aprilie, când multe voci vorbeau despre Arad ca despre viitoarea Suceava, iar lucrurile amenințau să scape de sub control în orașul din apropierea graniței. Sub coordonarea sa, la Arad s-a reușit stingerea unui focar cu 700 de cazuri, dar medicul admite acum că, în ultimele zile, "lucrurile par ca un deja vu, deja încep să vină tot mai mulți pacienți zilnic, mi-au spus și de la DSP că sunt tot mai multe anchete epidemiologice".


Info pe scurt:


 • Cauzele noului val de îmbolnăviri din România "sunt mai multe, când vorbim despre fenomene complexe nu există o singură cauză, punctuală", spune medicul Adrian Wiener. El vede însă în nerespectarea măsurilor de prevenție principala cauză, alături de faptul că "au fost anulate o mare parte dintre amenzile din starea de urgență și a existat un demers concertat de decredibilizare a autorității statului în ultima vreme".
 • În spatele fiecărui caz pozitiv pe care autoritățile îl comunică zilnic "stau două, trei, uneori poate patru alte potențiale cazuri noi", subliniază medicul arădean. Adrian Wiener atrage însă atenția că sunt și pacienți infectați cu coronavirus care au avut sute de contacți.
 • Alte țări - precum Italia sau Spania - au controlat mult mai bine situația după primul val și au un număr de cazuri noi mai mic decât România, spune Adrian Wiener: "Probabil că principala diferență dintre ei și noi este că acolo populația a respectat mai bine aceste măsuri, a fost mai responsabilă."
 • Românii care nu respectă măsurile de prevenție, cei care nu poartă măști, spre exemplu, "confundă iresponsabilitatea cu eroismul", subliniază Adrian Wiener, care mărturisește că nu își explică "de ce România este un teren atât de fertil pentru aceste aberații, teorii ale conspirației".
 • Cum a evitat Aradul un dezastru. La Arad, unde Adrian Wiener coordonează spitalul COVID de la mijlocul lunii aprilie, s-a reușit, în prima fază a epidemiei, evitarea unui dezastru similar celui de la Suceava. Aradul a fost un focar cu 700 de cazuri de îmbolnăviri, însă multe voci se temeau în această primăvară că orașul este viitoarea Suceava. La începutul lunii iulie, Aradul nu mai avea bolnavi de coronavirus, iar Adrian Wiener vorbea despre "primul județ liber de COVID". La finalul săptămânii trecute, Adrian Wiener a anunțat că în Arad este din nou transmitere comunitară a virusului.
 • Medicii din Arad au schimbat și protocolul de tratament în urma ultimelor studii, retrăgând din protocol Plaquenil (hidroxiclorochină - n.red.) și Kaletra, care au fost retrase de Organizația Mondială a Sănătății, "pentru că nu aduc beneficii. Ministerul Sănătății nu le-a scos încă din protocol, acolo lucrurile se mișcă mai greu, dar noi le-am scos la nivel local. Studiile în baza cărora OMS nu mai recomandă aceste medicamente sunt importante, sunt o retrospectivă pe vreo două luni, au fost înrolați zeci de mii de pacienți."
 • Nu există "soluții de manual" pentru criza coronavirusului și suntem încă într-o stare de incertitudine, iar în acest moment trebuie să ne bazăm în primul rând pe lucrurile care și-au dovedit deja eficiența, "multe dintre ele măsuri de bun simț" - igiena personală, să porți o mască într-un spațiu public închis, unde ceilalți îți expiră aerul exhalat.

Arad, de la "județ liber de COVID", înapoi la transmitere comunitară, în doar două săptămâni


La începutul lunii aprilie, la o lună de la izbucnirea epidemiei de coronavirus în România, situația la Arad părea să devină pe zi ce trece mai gravă. Mulți vedeau atunci în Arad viitorul mare focar al României, după Suceava, în condițiile în care era unul dintre județele cu cea mai accelerată creștere a numărului de cazuri noi.

Dacă Suceava nu a reușit să evite dezastrul, fiind și astăzi județul cu cel mai mare număr total de cazuri de îmbolnăviri din țara noastră (4.177), Aradul a reușit, în schimb, să limiteze dimensiunile tragediei: 719 cazuri s-au înregistrat în total până astăzi în Arad. Mult peste alte județe, dar puțin peste ce părea să urmeze la începutul epidemiei.

La mijlocul lunii aprilie, coodonarea spitalului COVID din Arad - o secție externă a Spitalului Județean - era preluată de medicul Adrian Wiener, care este și senator USR și membru al Comisiei de Sănătate din Senat. De altfel, povestea senatorului care a ales să lucreze într-un spital COVID a fost intens relatată în presă, la acel moment. Adrian Wiener a explicat însă că pe tot parcursul mandatului de senator și-a păstrat jumătate de normă la spitalul în care lucrează de mulți ani, așa că nu a fost vorba propriu-zis despre o reîntoarcere în spital.

Spitalul Județean Arad

Ușor-ușor, situația la Arad a reintrat sub control, iar numărul de cazuri a început să scadă, după ce, inițial, epidemia a prins spitalul din oraș fără echipamente de protecție, iar unitatea medicală rămăsese la începutul lunii aprilie fără locuri, după ce preluase pacienți infectați din toată zona de vest a țării. Tot la începutul lunii aprilie, șeful DSP Arad a demisionat, acuzând o "campanie mediatică și politică" împotriva sa.

3 luni mai târziu, începutul lunii iulie găsește Aradul ca primul județ românesc "liber de COVID", potrivit unui anunț de atunci al lui Adrian Wiener.

O perioadă, după începutul lunii iulie, Aradul a avut în general cazuri de "import", spune Adrian Wiener: "Un șofer de tir care s-a întors din străinătate și a venit direct din vamă de la Nădlac, soț și soție vârstinici care au fost la o înmormântare în Harghita și au venit de acolo cu trenul. Cazuri oarecum de import."

Săptămâna trecută, însă, spitalul din Arad a reînceput să reinterneze cazuri care nu mai erau de import, iar pe 9 iulie, Adrian Wiener a anunțat că în Arad este din nou transmitere comunitară.

Era un lucru la care el se aștepta, judecând după ultimele evoluții: "În Timișoara, în ultimele zile, începuse să crească, s-a cam umplut zona COVID din spital. Era clar că în pată de ulei, la un moment dat vor ajunge cazurile și în zonele care deveniseră oarecum verzi, cum era Aradul. Era clar că nu aveam cum să scăpăm."

Lucrurile par acum "ca un deja vu" pentru Adrian Wiener: "Deja încep să vină tot mai mulți pacienți zilnic, mi-au spus și de la DSP că sunt tot mai multe anchete epidemiologice pe care ei le fac, sunt și pacienți care au avut sute de contacte, de exemplu. Sigur că toate resursele DSP-ului, de testare și de anchete epidemiologice, sunt orientate momentan în zona asta."


Cum a evitat Aradul un dezastru în această primăvară


L-am întrebat pe Adrian Wiener cum au reușit spitalul pe care îl coordonează și județul în care locuiește să evite un dezastru în această primăvară și să ajungă, la un moment dat, chiar "zonă liberă" de COVID.

Medicul arădean spune că nu a avut un secret, dar "au existat mai mulți piloni, să zicem: pe de o parte, securizarea activității din spital, și aici mă refer și la zonele care au tratat pacienți COVID, pentru a opri infectarea cadrelor medicale, pentru a scădea mortalitatea, pentru a avea un act medical corect, de calitate, foarte atent și adecvat. Și într-adevăr, nu am mai avut niciun cadru medical internat și lucrurile au mers mult mai bine."

Echipa spitalului COVID din Arad

De asemenea, "și în spitalul non-COVID, toți pacienții au fost testați înainte de a fi internați, au fost făcute circuite epidemiologice separate pentru suspecți și cazuri care nu prezentau deloc suspiciune de boală. Foarte importante au fost organizarea intraspitalicească, care, sigur, a avut o anumită inerție, dar până la urmă, a funcționat, și activitatea anchetelor epidemiologice și depistarea pas cu pas a extensiilor focarului de la Arad, astfel încât toți pacienții, cei pozitivi, care majoritatea lor au ajuns în spital, și contacții lor să respecte măsurile de izolare și să fie identificați."

"A fost un efort colectiv al mai multor instituții, care a reușit să stingă un focar cu peste 700 de pacienți", subliniază Adrian Wiener.

"Nu am avut un secret, ci lucrurile au fost făcute cu dedicare, atenție și susținut, din partea foarte multor oameni care au fost implicați. Pe de altă parte, a fost și într-o perioadă în care toată lumea era mult mai responsabilă - era stare de urgență, a fost și atmosfera administrativă care a ajutat. Acum, evident că aceste lucruri trebuie echilibrate cu consecințele economice, cu capacitatea oamenilor de a tolera totuși aceste restricții, pentru că nu poți să le perpetuezi la nesfârșit. Dar avem deja experiența faptului că au funcționat toate aceste lucruri. Ele sunt funcționale, asta trebuie făcut. Dar lucurile scapă de sub control când sunt deja sute și îți vin zeci și zeci de cazuri într-un județ. Nu mai poți să faci față nici anchetelor epidemiologice, suprasaturezi capacitatea spitalului, există riscul să îți îmbolnăvești secții verzi - pacienți care vin cu alte afecțiuni să fie infectați din greșeală și cu SARS-CoV2."


Hidroxiclorochina, scoasă din protocolul de tratament la Arad


Medicii din Arad au schimbat și protocolul de tratament în urma ultimelor studii, retrăgând din protocol Plaquenil (hidroxiclorochină - n.red.) și Kaletra (medicament folosit în tratarea HIV/SIDA), care au fost retrase recent de Organizația Mondială a Sănătății, "din cauză că s-a constatat că nu aduc beneficii", spune Adrian Wiener.

Hidroxiclorochina a fost promovată insistent de președintele american Donald Trump ca fiind medicamentul-minune împotriva infecției cu SARS-CoV2."Ministerul Sănătății nu a scos încă cele două medicamente din protocol, acolo lucrurile se mișcă mai greu, dar noi le-am scos la nivel local. Studiile în baza cărora OMS nu mai recomandă aceste medicamente sunt importante, sunt o retrospectivă pe vreo două luni, au fost înrolați zeci de mii de pacienți", explică medicul arădean.


Optimismul medicilor care vorbeau acum o lună despre o scădere substanțială a îmbolnăvirilor, "nejustificat"


Acum o lună, mulți medici români, inclusiv specialiști în boli infecțioase și epidemiologi, vorbeau despre o scădere substanțială a numărului de cazuri de îmbolnăviri în această vară. Unii dintre ei sperau chiar că virusul nu se va mai reîntoarce, în toamnă.

Adrian Wiener vede optimismul unora dintre colegii săi ca fiind "nejustificat, pentru că cei care suntem așa, mai sensibili la fenomenul social, am văzut în ce măsură foarte mulți români au neglijat poate chiar total măsurile de prevenție - evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii, cele basic. Am văzut cu toții pozele din zone aglomerate, din trenuri, din piețe, cu sute de oameni chiar, adunați în aceleași spații. Este aproape inevitabil, în aceste condiții, să nu existe transmitere comunitară."

"Chiar ieri stăteam și așteptam pe cineva în fața unui magazin alimentar, și din 10 persoane care au intrat în timp ce așteptam eu, 4 au intrat pur și simplu fără mască. Și nici vânzătoarea de acolo nu avea mască. Nu cred că este un exemplu singular, cred că este o situație de fapt, în România. Cred că optimismul nu a avut suport foarte solid", povestește medicul.


Ce nu a funcționat în România?


Cauzele noului val de îmbolnăviri din țara noastră "sunt mai multe, când vorbim despre fenomene complexe nu există o singură cauză, punctuală", spune medicul Adrian Wiener. El vede însă în nerespectarea măsurilor de prevenție principala cauză, alături de faptul că "au fost anulate o mare parte dintre amenzile din starea de urgență și a existat un demers concertat de decredibilizare a autorității statului în ultima vreme".

"În cazul acesta, poate că faptul că măsurile de relaxare au fost luate într-un context în care era greu de contracarat nerespectarea implementării lor. Au fost anulate o mare parte dintre amenzile din starea de urgență, a existat un demers concertat de decredibilizare a autorității statului în ultima vreme, în ceea ce privește gestionarea crizei, în ceea ce privește validitatea măsurilor de prevenție propuse, au fost contabilizate politic tot felul de trânte din acestea gratuite, care au avut ca rezultat decredibilizarea Ministerului Sănătății, a autorităților care erau în măsură să transmită aceste semnal", amintește medicul arădean.


El subliniază, de asemenea, că "În general, în ultimii 10-12 ani, autoritatea statului a fost subminată constant și nu știu ce autoritate din țara asta se mai bucură de credibilitate. Dar mai ales acum, în prag de alegeri, s-a utilizat inacceptabil de mult moneda politică în această criză în care, de fapt, oamenii ar fi trebuit să vadă unitate și raționalitate la nivelul celor care contează în exprimarea din opinia publică. Păcat că am ajuns în zona asta."

"Pe de altă parte, nu știu în ce măsură felul în care Guvernul a transmis informațiile și a insistat pe respectarea acestor măsuri a fost unul eficient. Greu de spus", mai spune el.

"Dar, în principiu, nerespectarea acestor măsuri a condus la această reizbucnire a îmbolnăvirilor", este concluzia lui Adrian Wiener.

În plus, "nu a existat nici o practică unitară în ceea ce privește prevenirea îmbolnăvirilor în mediul spitalicesc. Iată că sunt din ce în ce mai multe spitale care reintră în labirintul acesta al infectării cadrelor medicale, al pacienților. De altfel, era clar că spitalele în sine reprezintă o vulnerabilitate, în sensul că sunt concentrați mulți oameni vulnerabili în spații mici, iar cadrele medicale sunt recunoscute ca fiind potențiali vectori, în măsura în care nu există atenșie foarte mare asupra măsurilor de protecție individuală și colectivă. Au existat cu certitudine defciențe și în reglementarea activității din spitale."


"Nu îmi dau seama de ce România este un teren atât de fertil pentru aceste aberații, teorii ale conspirației"


Adrian Wiener nu își explică nici de ce România este "un teren atât de fertil pentru teorii ale conspirației, aceste aberații, până la urmă. Toate aceste lucruri sunt reluate și reluate la nesfârșit. Pentru că este evident că boala există, este o boală cu o mortalitate foarte mare, incomparabil mai mare decât a gripei. Evident ea nu a trecut, probabil asistăm la valul 2, începutul valului 2. Nu înțeleg de ce toate aceste lucruri, care sunt evidente, sunt niște note de subsol la niște fantasmagorii. Probabil că există explicații sociologice pe care nu le stăpânesc, dar mai ales la sate, din zona influentă politică - și aici nu pot să nu remarc faptul că liderul PSD, Ciolacu, a fost primul care a făcut un titlu de glorie din a nu purta mască, deși ar fi trebuit să fie un exemplu, în condițiile în care ocupă o demnitate publică. În plus, au fost tot timpul utilizate în scop electoral aceste interpretări. Lucru care, evident, a contribuit la decredibilizarea Ministerului Sănătății și a măsurilor pe care le-a luat. Sigur că lumea, până la urmă, a considerat că nu e nevoie de măști. Sau a confundat iresponsabilitatea cu eroismul, cu faptul că nu îi este teamă sau..."
Adrian Wiener mărturisește că "am chiar și colegi, în sistemul de sănătate, care tind să supra-interpreteze lucrurile și să le dea o dimensiune în cheia asta, a hoției colective, a nenorocirii unor oameni care nu au alt scop decât să se înavuțească. Însă niciuna dintre măsuri nu a fost absolut deloc menită să nu lupte împotriva coronavirusului, ci doar să servească interesele financiare ale cuiva, interese dincolo de România."

Adrian Wiener subliniază, de asemenea, faptul că mulți nu au înțeles că, în momentul în care este vorba despre o boală contagioasă, "nu vorbim despre riscul individual asumat, ci ne asumăm un risc și în numele celorlalți, pe care la rândul nostru îi infectăm, niște riscuri inutile. Iresponsabilitatea noastră nu implică doar propria noastră persoană, ci antrenează în ea toată familia, tot apropiații, toți cei cu care intrăm în contact. Suntem responsabili și față de ei, nu doar față de noi, prin gesturile noastre. Poate nu s-a înțeles suficient de mult că responsabilitatea față de propriul comportament înseamnă de fapt respect față de ceilalți."

Autoritățile au la dispoziție instrumentele stării de alertă, însă acestea "nu sunt respectate, nu sunt impuse suficient de puternic", consideră Adrian Wiener.


Câte potențiale cazuri noi stau în spatele fiecărui caz confirmat


Țara noastră este acum în situația în care are "focare foarte dinamice, care nu sunt controlate", afirmă coordonatorul spitalului COVID din Arad. "Par că sunt scăpate de sub control în momentul ăsta lucrurile, cel puțin în zonele cu creșteri rapide ale numărului de cazuri. Și, după cum știm cu toții, sigur aceste lucruri se extind în pată de ulei, adică este imposibil să rămână cantonate strict într-o zonă geografică sau într-o anumită structură socială. Nu există bariere."

În plus, "trebuie să înțelegem că în spatele fiecărui caz pozitiv pe care autoritățile îl comunică zilnic stau două, trei, uneori poate patru alte potențiale cazuri noi. Sigur, în funcție de ancheta epidemiologică variază de la caz la caz, dar în medie, cam despre asta vorbim".


Capacitatea de testare este limitată


Resursele din DSP-uri și capacitatea de testare "sunt limitate, iar la un moment dat ajungem în situația în care nici nu mai putem urmări din punct de vedere epidemiologic aceste focare", avertizează Adrian Wiener.


Adrian Wiener se teme că "din păcate, acum ajungem în zona în care capacitatea de testare din România va fi folosită reactiv, nu prospectiv. În sensul că acum sunt și vor fi, sunt convins, foarte multe anchete epidemiologice care vor consuma resursele din DSP-uri, și în ceea ce privește testarea, și în ceea ce privește personalul. Dacă numărul de cazuri ar fi fost în scădere, ar fi fost o perioadă în care ne-am fi permis luxul de a folosi capacitatea de testare prospectiv - adică să căutăm activ mici focare pe care să le contenționăm la timp. Acum am pierdut această fereastră și suntem în defensivă din acest punct de vedere, nu mai putem fi în ofensivă."


Ce e de făcut


La fel ca majoritatea românilor, Adrian Wiener nu și-ar mai dori o nouă stare de urgență și un nou lockdown generalizat: "Logica este următoarea: e posibil să rămânem în același registru de restricții care sunt aferente acum stării de alertă și, în plus, poate subliniem și repetăm mai mult apelul la responsabilitate, la atenție și la respect. Acesta este unul dintre scenarii - să rămânem în aceeași zonă și, evident, lucrurile să nu mai fie relaxate din 15 iulie, pentru că sunt într-o dinamică ascendentă - sau chiar înăsprirea regulilor."


De asemenea, "există o soluție pe care noi am propus-o atunci când s-a decis prelungirea stării de alertă: cantonarea selectivă a unora dintre măsuri în funcție de numărul de cazuri în județele respective, în regiunile respective. Sunt foarte multe județe care nu mai au cazuri noi de două-trei luni sau au foarte puține și sunt județe sau regiuni în care avem foarte multe cazuri noi în fiecare zi. Evident că nu poți să impui aceleași măsuri în aceste zone și ele trebuie diferențiate. Eu cred că una dintre soluții este să stratificăm măsurile de restricție în funcție de intensitatea focarelor din aceste regiuni, nu să blocăm din nou toată țara."

"În acest moment sunt focare și aceste măsuri generale de prevenție se aplică în toată țara și nu sunt diferențiale în niciun fel în zonele în care dinamica e mult mai agresivă. Cred că ar trebui avută în vedere stratificarea acestor măsuri în funcție de numărul de cazuri și chiar înăsprirea lor în zonele unde lucrurile sunt scăpate de sub control", adaugă Adrian Wiener.

El subliniază că unul dintre semnale este chiar reacția țărilor din jur, "care impun, iată, de la o zi la alta măsuri de carantinare a românilor care vor să iasă din țară, îi testează - pentru că suntem considerați o zonă spre galben deja, cu potențial de export și de boală semnificativ."


"Nu există soluții de manual pentru coronavirus"


România se află acum într-o situație de incertitudine, "o situație la care nu există soluții de manual. Le învățăm și le măsurăm eficiența aplicându-le și din mers, retrospectiv, de cele mai multe ori. Dar foarte multe dintre ele sunt de bun simț - igiena personală, să porți o mască într-un spațiu public închis, unde ceilalți îți expiră aerul exhalat - sunt lucruri de bun simț", spune coordonatorul spitalului COVID din Arad.

Adrian Wiener

"Am impresia că nu pot furniza maxime sau soluții. Sau e hazardat să experimentăm cu lucruri incerte. Trebuie să ne bazăm în primul rând pe lucrurile care s-au dovedit eficiente", adaugă Adrian Wiener.

El crede însă că în țările care au gestionat mult mai bine situația după primul val de îmbolnăviri, "probabil că principala diferență dintre ei și noi este că acolo populația a respectat mai bine aceste măsuri, a fost mai responsabilă. Sunt alte țări care au controlat mult mai bine situația după primul val - Italia, Spania - care la ora actuală au un număr de cazuri noi mai mic decât România."

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14203 vizualizari

 • +11 (25 voturi)    
  Lupta (Marţi, 14 iulie 2020, 9:44)

  Kornell [utilizator]

  cu COVID-ul, care a putut fi castigata. Lupta cu IMBECILII care sustine inexistenta acestuia sau inocuitatea e mult mai grea, cu atat cu cat exista sustinere oficiala a acestor votanti. Vedeti Florida, 18 mil locuitori, 15000 de cazuri PE ZI !!!!
  ]
  • -2 (18 voturi)    
   ... (Marţi, 14 iulie 2020, 10:38)

   Hexadanus [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   In US se testeaza - 40 de milioane de teste pana la ora asta!
   Nu te mai baga in politica din SUA, ca te mananc porcii.
   • +2 (10 voturi)    
    Cu (Marţi, 14 iulie 2020, 12:57)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

    toate ca mi-e teama ca ma mananci,te intreb:ce relevanta are faptul ca aia testeaza milioane,iar noi ,daca facem 1000 de teste gasim 900 de infectati?
  • +1 (11 voturi)    
   Cred ca abordarea cu imbecilii e gresita (Marţi, 14 iulie 2020, 10:56)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   Ceea ce spui si ce spun si doctorii si toti cei care dorim ca toti sa se protejeze au/avem dreptate. Modul in care se transmite asta imbecililor este gresita, cred. Pentru a transmite orice recomandare, oricat de dura/grea este nevoie de pedagocie. Acest stil de a spune "daca nu porti masca esti un prost, te bagam direct la puscarie, etc" nu este productiv. In vest nu s-a abordat asa, desi au si ei imbecili. I-au convins pe imbecili ca e normal sa porti masca, ca este cool sa testezi, ca este la moda si multi au mers pe acea idee. Un fel de "ce cool este sa ai serviciile de urmarire active, ca uite si vedetele au si ce usor este". La noi este prea brutala abordarea si d-asta cred ca lumea nu se testeaza sau nu poarta masca, pentru ca vad doar o fortare, nu vad plus valoarea.
   • -3 (3 voturi)    
    poate pentru ca nu exista? (Miercuri, 15 iulie 2020, 5:15)

    marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Plusvaloarea aia nu exista.
    Care e plusvaloarea sa fii internat(a) cu forta intr-un spital mizerabil romanesc de unde poti lua naiba stie câte nosocomiale?
 • -5 (17 voturi)    
  Nene, (Marţi, 14 iulie 2020, 10:29)

  Un cititor [utilizator]

  ce ne poți spune despre lupta cu gripa?
 • -2 (10 voturi)    
  ??? (Marţi, 14 iulie 2020, 10:35)

  Hexadanus [utilizator]

  Medicii din Arad au schimbat și protocolul de tratament în urma ultimelor studii, retrăgând din protocol Plaquenil (hidroxiclorochină - n.red.) și Kaletra (medicament folosit în tratarea HIV/SIDA), care au fost retrase recent de Organizația Mondială a Sănătății, "din cauză că s-a constatat că nu aduc beneficii", spune Adrian Wiener.

  Hidroxiclorichina a fost promovată insistent de președintele american Donald Trump ca fiind medicamentul-minune împotriva infecției cu SARS-CoV2.
  Stire din 2 iulie: Hydroxychloroquine cut death rate in half in study, Henry Ford says
  • 0 (0 voturi)    
   HCQ e bun, dar (Miercuri, 15 iulie 2020, 10:35)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   Eficiența HCQ pe covid e dovedită dar strică gheșăfturile unor oameni de bine (Wiener fiind unul dintre ei).

   HCQ e ieftin. Deci nu e bun. Mai bine remdesivir că aduce mii de dolari per pacient în buzunarele cui trebuie. Și nici nu e la fel de bun deci mai aduce deconturi bune și pe asigurări și ajută și GCS la numărul de decese pentru a întreține panica între ipohondri.
 • +4 (14 voturi)    
  putea (Marţi, 14 iulie 2020, 10:38)

  martel55 [utilizator]

  sa insiste putin pe faptul ca in multe spitale nu exista/nu se mai respecta nici un riaj epidemiologic, cirucite separate pentru suspectii de covid, asa ca si sistemul medical are o parte substantiala de vina pentru aceasta crestere exponentiala a infectiilor, alaturi de popualtia crae nu prea mai respecta nimic si mai ales de politicienii pesedisti care nu au nici o problema sa incerce sa castige alegerile calcand loa propriu pe cadavre
 • -2 (12 voturi)    
  Lupta a fost de mult pierduta (Marţi, 14 iulie 2020, 11:34)

  mmagic [utilizator]

  Lupta cu Covid-ul a fost de mult pierduta mai precis in momentul in care s-a declarat Pandemie.

  Toata lumea pierde in lupta asta mai putin cei care fabrica si vand instrumentele de lupta la supra pret ca intotdeauna.

  Cred ca cu cat ne luptam mai tare cu atat riscam sa ne afundam mai tare atata vreme cat nu exista si cred ca nu va fii niciodata coeziune si unitate in aceasta lupta care se duce pe nisipuri miscatoare.

  Terenul pentru existenta teoriilor conspiratiei a fost de mult pregatit prin tot secretismul care se afla in spatele marilor puteri care conduc lumea si nu sunt, nu au fost si nu vor fii transparente cu muritorii de rand in luarea deciziilor si analiza lor.

  Cu atat mai mult cu cat pandemia aceasta are in spate inca de la inceputuri implicarea marilor puteri China si USA care au construit si finantat laboratorul din Wuhan, teoriile conspiratiei nu pot decat sa infloreasca.

  E ridicol cum se mira doctorul de inflorirea teoriilor conspiratiei!

  Pe scurt se duce dracului totul daca continuam sa ne luptam cu virusul. Eu cred ca o varianta clama, transparenta, tacita care sa nu mai implice atat massmedia, panica si infierarea bolanvilor si asimptomaticilor ar fii de dorit.

  Pe de alta parte oamenii pentru ca a avea iarasi incredere in institutia medicala, au nevoie acum mai mult decat oricand de toata transparenta posibila din partea autoritatilor, vrem imagini clare, reportaje clare cum e viata pacientilor in spitale, nu vrem chestii trucate si invelite in roz bombon, ca nu de pomana vor toti pacientii sa fuga. Vrem sa vedem cu bune cu rele ce il asteapta pe pacient si in capitala si in cele mai amarate spitale din provincii.

  Si abia constientizanda deficientele, listand clar, deficientele vrem reparerea lor. . Vrem sa fie discutate aceste proceduri medicale. Acum spitalul si tratamentul este un fel de House of Horrors in opinia multora si poate pe buna dreptate, pentru ca cele mai multe boli colcaie in spitale si ai sanse maxime sa le iei fix de acolo
  • +3 (5 voturi)    
   Hai ca m-ai facut curios (Marţi, 14 iulie 2020, 15:13)

   Dan B [anonim] i-a raspuns lui mmagic

   Imi poti spune cand a inceput secretismul asta al marilor puteri? Ca eu nu tin minte vreo "mare putere" de-a lungul istoriei care sa fi fost "transparente cu muritorii de rand in luarea deciziilor si analiza lor".

   Si ce anume inseamna "supra pret"? Daca eu fabric masti si mi s-a scumpit materia prima de 10 ori, este corect sa maresc si eu pretul de 10 ori? Daca fabric ventilatoare si stiu ca dupa ce trece pandemia toata lumea o sa aiba ventilatoare si o sa am cerere 0 in urmatorii 10 ani, e ok sa maresc pretul acum ca sa-mi recuperez investitia?
   • +3 (3 voturi)    
    Secretismul e dintotdeauna si e normal (Marţi, 14 iulie 2020, 18:54)

    mmagic [utilizator] i-a raspuns lui Dan B

    Secretismul a existat dintotdeauna si chiar e normal sa existe. Nu ma intelege gresit, nu e doar la marile puteri, ci si la orice tara mica, orice oranizatie, orice companie, chiar orice grup/familie pentru ca fiecare stat are interesele lui de aparat, fiecare corporatie, fiecare business, fiecare familie/grup are interesele lui de aparat si secretele au fost si vor exista. De aia exista si filme de spionaj si secrete de stat. Problema este ca in era informatiei aproape toata lumea ajunge sa priceapa asta, nu mai suntem in evul medium.

    Transparenta deci nu exista ... de aceea lumea e reticenta ... nu mai stie ce sa creada, acum nu ca ar avea ce face, daca chiar ar stii adevarul, o data ce e pandemie se vor imbolnavi foarte multi si doar dumnezeu/evolutia/norocul ne mai scapa.

    Deci asta e, un haos ... fiecare crede ce poate ... e disperarea accentuat de media si e un teren unde infloresc poate pe buna dreptate teoriile conspirationiste, cu atat mai mult la COVID pe care nici cei mai buni experti de fapt nu il inteleg.

    Esti tu cumva producator de masti de stii tu care este pretul la materia prima si zici ca nu sunt preturile masluite?

    Suprapretul este dat de cerere si oferta intr-o economie ideala, dar economia aia bineinteles nu exista.

    Asadar oferta e masluita, ca nu vad de ce carpa aia nenorocita de 0.02 $ la vanzare in cantitati mai mari de 1milion si poate 0.01$ productie (vezi si tu pe Alibaba) ajunge sa se vanda cu 0.3$ la noi si in vest in Franta pret fixat de stat la 0.95 euro.

    Vezi pretul pe Alibaba in link-ul mai jos
    https://www.alibaba.com/product-detail/Disposable-medical-surgical-face-mask_1600074605530.html?spm=a2700.7724857.normalList.7.2bd960d7Dd5rJW&s=p&fullFirstScreen=true

    La orice criza cei castigati sunt cei care vand produsul cel mai cautat, vezi renumita goana dupa aur din SUA unde mari castigatori au fost cei care vindeau tarnacoape si cazmale
 • -5 (15 voturi)    
  se vede numai rautatea la toti acesti doctori (Marţi, 14 iulie 2020, 12:48)

  Mary80 [utilizator]

  se vede din cuvintele lor cata ura au pe oameni. Daca ne-ar vrea cu adevarat binele s-ar simti din felul in care s-ar exprima. Dar nu, ei ne asteapta cu lumanari la spital. Degeaba imi arati un pacient intubat, sau intubati oameni sanatosi, asta nu va convinge pe nimeni ca aia chiar au covid !
  • +5 (13 voturi)    
   nu ești sănătoasă (Marţi, 14 iulie 2020, 13:19)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

   Sper doar să nu te amesteci printre oameni, pentru că, dacă te infectezi, până să te prindă autoritățile mai iei cu tine pe alții
 • 0 (0 voturi)    
  După mintea lui Wiener, imunizarea e dezastru! (Luni, 27 iulie 2020, 12:32)

  Oliviana [utilizator]

  M-am săturat de idiotenia ăstora. Cică "dezastrul" de la Suceava, ne zice asta, dezastrul e in creierul lui. Terminati cu idiotenile. Suceava e stabilă, Aradul e varza. Nu pricepe Wiener de ce, dar ar vrea oamenii să-l asculte, pentru ca daca nu pricepe el patologia virusului, atunci sigur oamenii sunt vinovati ca se răspândește, asta ne spune Wiener. Wiener, vinovat esti tu, pentru că n-ai vrut să muncești, ai vrut Zero cazuri de CoVid in Arad, deci ai franat virusul la maxim prea repede (ca dupa mintea ta e dezastru dacă te imunizezi), și acum în Arad te prinde virusul din urmă (nu mai înjura oamenii din cauza incompetentei voastre, ca pot să-și pună 10 mii de măști, nicio șansă să tratezi suficient virusul pe o populație cu expunere de sub 5% la Virus) pe când în Suceava (de zic imbecilii ca vai, e dezastru, e dezastru pentru imbecilii vor să dispară virusul miraculos, așadar Zero cazuri e bine, multe cazuri e dezastru cică), în Suceava virusul este într-o regresie naturală (adica sucevenii nu respectă nu stiu restrictii mai mult ca aradenii, mai și merg la hramuri fără masca, dar virusul se răspândește franat, mai greu) stii de ce mai Warner? Pentru ca imunizare bai, aia de o numești tu dezastru.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by