Trei turiști români aflați în Grecia - doi pe Insula Evia și unul în Salonic - au fost diagnosticați cu COVID-19, a anunțat ministerul român de Externe. Până acum, au fost confirmați cu coronavirus 5 turiști români din Grecia.

Testare coronavirusFoto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Cei doi cetățeni români confirmați pozitiv în Insula Evia au fost transferați într-o unitate hotelieră special destinată pentru carantină, unde vor rămâne pentru 12 zile. Ceilalți membri ai grupului cu care cele două persoane confirmate pozitiv au intrat în Grecia și care au fost testați, la rândul lor, la momentul intrării în țară, au fost plasați în izolare, autoritățile locale asigurându-le apa și alimente, precum și produse de strictă necesitate. Aceștia urmează să revină în țară în cursul zilei de mâine cu un autocar pus la dispoziție de agenția turistică prin care a fost achiziționat pachetul turistic, precizează MAE.

Cetățeanul român aflat în Salonic a contactat Consulatul General al României la Salonic, menționând că a fost anunțat de autoritățile elene, în 11 iulie, cu privire la rezultatul pozitiv al testării efectuate la intrarea pe teritoriul acestui stat. Persoana în cauză a sosit în Grecia la data de 8 iulie, aflându-se în prezent într-un apartament închiriat în Salonic, împreună cu un alt cetățean român care până la acest moment nu a fost testat. Potrivit MAE, Consulatul General al României la Salonic face demersuri pe lângă autoritățile elene pentru aplicarea procedurii prevăzute de legislația elenă în astfel de cazuri, inclusiv o eventuală retestare a persoanei infectate.

Ministerul de Externe mai spune că Ambasada României la Atena și Consulatul General al României la Salonic au făcut demersuri de urgență pentru solicitarea de date oficiale din partea autorităților elene centrale cu privire la situația celor trei cetățeni români depistați pozitiv, precum și pentru a se asigura că aceștia primesc îngrijirea și asistența necesare în astfel de situații.

Românii pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.