Lumea nu va reveni ”la vechea normalitate într-un viitor previzibil”, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății, după o zi în care s-a înregistrat un record de noi cazuri de coronavirus, 230.000, relatează AFP.

Coronavirus ParisFoto: Andreina Flores/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Virusul rămâne dușmanul public numărul unu, dar acțiunile multor guverne și oameni nu reflectă acest lucru", a declarat pentru mass-media directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, spunând că "prea multe țări urmează direcția greșită".

”Mesajele contradictorii din partea liderilor subminează ingredientul esențial al oricărui răspuns: încrederea”, a adăugat el, fără a cita numele acelor lideri sau ale țărilor care merg în direcții greșite.

Șeful OMS a cerut din nou guvernelor să comunice clar cu cetățenii lor și să pună în aplicare o strategie globală pentru a opri transmiterea coronavirusului, solicitând în același timp oamenilor să se spele pe mâini, să poarte măști și să se izoleze dacă sunt bolnavi.

”Dacă principiile de bază nu sunt respectate, această pandemie nu poate merge decât într-o singură direcție. Se va înrăutăți”, a spus el.

Pandemia de coronavirus a ucis peste 569.000 de oameni în lumea întreagă, de când biroul OMS din China a raportat debutul bolii la sfârșitul lui decembrie.

SUA, care au înregistrat primul deces legat de coronavirus la începutul lunii februarie, este cea mai afectată țară din punct de vedere al numărului de morți și al cazurilor, după Brazilia.

”Epicentrul virusului este în continuare pe continentul american, unde s-au înregistrat peste 50% din cazurile din lume”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Citește și: