Teoriile conspirației și-au făcut loc prin toată lumea unde există și coronavirus. Astfel că Reuters a luat un video distribuit masiv de utilizatorii rețelelor de socializare în care un bărbat susține că banda metalică din măștile medicale este o antenă 5G și a verificat informațiile.

HotNews.roFoto: Hotnews

Clipul poate fi văzut în continuare pe Facebook, însoțit de un mesaj introductiv care anunță ”informații false - conținut verificat de instituții independente de verificare a informațiilor”.

O voce narează: ”Da, într-adevăr. Antena ucigașă 5G care este în interiorul măștilor despre care li se spune tuturor să le poarte. Acum pentru toată lumea care nu vorbește ebraică, acest video a fost publicat în ebraică spunând că ei vor să vă arate ucigașul numărul 1 din interiorul măștilor. Așa că, am scos-o pe aceasta care este o antenă 5G care este în interior măștii”. Atunci naratorul arată banda metalică care se află în partea superioară a măștii de protecție, folosită pentru a mula masca pe nasul utilizatorului.

Vocea continuă: ”Ei vă spun să o puneți pentru a putea respira pe deasupra nărilor, ca să puteți inhala și să se ducă direct în creier și să înceapă să îl distrugă. Așa cum au spus că au omorât oameni în Primul Război Mondial, în Al Doilea Război Mondial, printre antene, prin 5G. Nu 5G, 5G e nou acum. Dar, aceasta a fost una dintre modalități, unul dintre mecanismele în care obișnuiau să omoare o groază de oameni, astfel încât pentru acei oameni care continuă să fugă, luând aceste măști și au încredere în sistem, și modul în care fac lucrurile în modul în care le spun toți să o facă, acestea sunt riscurile pe care vi le asumați”. Atunci bărbatul îi sfătuiește pe cei care îl urmăresc să își facă propriile măști.

Banda metalică din măștile de protecție are un scop diferit. Un purtător de cuvânt pentru 3M, care produce echipament de protecție, a spus pentru Reuters prin email că banda metalică din măștile chirurgicale permite ”mularea acestora pe forma nasului celui care o poartă pentru a putea fi potrivită mai bine”.

Într-un video în care explică cum să porți corect o mască, dr. April Baller de la Organizația Mondială a Sănătății spune ”verifică care este partea superioară: Aceasta este de obicei parte în care se află banda metalică”. Baller arată cum să pui corect masca și apoi adaugă ”prinde banda metalică astfel încât să se muleze pe forma nasului tău”.

Seto Wing Hong, co-director la Centrul de Boli Infecțioase, Epidemiologie și Control care colaborează cu OMS, oferă o explicație similară.

În timp ce antenele 5G pot varia în mărime, unele pot fi văzute. (Reuters relatează pe subiect Aici, aici și aici)

Verdict.

Fals. Banda metalică din masca chirurgicală este pentru a ajuta utilizatorul să muleze masca pe nas, ca să se așeze mai bine.