Anticorpii lamelor au arătat că neutralizează coronavirusul în laborator, au anunțat azi cercetătorii britanici. Cercetătorii speră că anticorpii - cunoscuți ca nano-anticorpi datorită dimensiunilor mici - pot fi transformați în tratament pentru pacienții cu forme grave de Covid-19. Descoperirile au fost publicate în Nature Structural & Molecular Biology.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cercetătorii de la Rosalind Franklin Institute au folosit anticorpi modificați în laborator pentru a produce un tratament de stimulare a imunității.

Razultatul, scrie BBC, este un ”cocktail de anticorpi” care ar putea intra în faza de testări clinice în câteva luni.

Lama, cămila și alpaca produc în mod natural cantități de mici anticorpi cu o structură simplă, care pot fi transformați în nano-anticorpi. Mărimea și structura acestora înseamnă că ei pot fi modificați în laborator.

Cercetătorii au arătat că acești nano-anticorpi se leagă strâns de țepii coronavirusului, blocând intrarea în celulele umane și opri infecția.

Folosind imagistica cu raze X și electroni, echipa a descoperit că nano-anticorpii se prind de țepușele de proteine într-un mod diferit față de ceilalți anticorpi descoperiți până acum.

”În laborator, putem face nano-anticorpi care pot omorî virusul foarte bine- mai bine decât orice am văzut până acum”, a spus profesorul James Naismith, directorul Rosalind Franklin Institute.