Două baze americane din Okinawa (sudul Japoniei)​ au fost plasate în carantină după o creștere a numărului de infecții din interiorul lor, relatează AFP și CNN.

Puscasi marini americaniFoto: Cpl. Manuel Serrano / marines.mil

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez Yoshihide Suga a anunțat luni că 62 de cazuri de COVID-19 au fost depistate în ultimele zile în rândul personalului militar staționat în Okinawa.

Majoritatea cazurilor au fost înregistrate la baza aeriană Futenma a infanteriei marine și la o altă bază americană de pe insulă, Camp Hansen, a relatat Suga.

Conducerea forțelor americane din Pacific a anunțat că a decis suspendarea tuturor permisiilor și a deplasărilor din afara bazelor.

Restricțiile se vor aplică tuturor pușcașilor marini, civililor care lucrează în cadrul bazei și familiilor acestora „până la noi ordine”.

Anunțul privind focarele a reaprins tensiunile între oficialii americani și politicienii locali, mulți locuitori ai insulei contestând prezența puternică a forțelor armate a SUA în zonă, potrivit AFP.

Ocupat de către Statele Unite după cel de-al Doilea Război Mondial și transferat înapoi autorităților de la Tokyo în 1972, arhipelagul Okinawa găzduiește o mare parte din cei aproximativ 50.000 de soldați americani staționați în Japonia.

Guvernatorul regiunii, Denny Tamaki a declarat sâmbătă că este „șocat” de numărul ridicat de cazuri de COVID-19 la bazele americane de pe insulă.

„Nu pot să nu am îndoieli serioase cu privire la eficacitatea măsurilor lor de prevenire a infecției cu coronavirusul”, le-a declarat Tamaki reporterilor.

Prefectura Okinawa a cerut guvernului de la Tokyo și autorităților militare să furnizeze mai rapid informații cu privire la focare și ca soldații americani care sosesc în Okinawa să fie plasați în carantintină în perimetrul bazelor, măsură care să se aplice și familiilor lor.