Popular pentru gestionarea pandemiei de coronavirus din Austria, ministrul ”verde” al sănătății, Rudolf Anschober, se pregătește pentru a doua rundă: anticipează „provocarea majoră” a unei reveniri puternice a coronavirusului în toamnă, dar vizează și consolidarea locului Verzilor în guvern, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

La 59 de ani, acest fost profesor, cu o istorie îndelungată în calitate de reprezentant ales local, se bucură de cea mai mare rată de încredere în rândul figurilor politice austriece, popularitate strâns legată de numărul scăzut de victime ale Covid-19 în țară: 706 de decese pentru mai puțin 20.000 de cazuri până în prezent.

Dar ministrul a spus într-un interviu acordat AFP, că rămâne cu picioarele pe pământ. "Acum este o fază dificilă de stabilizare (...), care este o perioadă de pregătire pentru toamnă, cealaltă provocare majoră", deoarece sfârșitul zilelor însorite va readuce populația în spații închise, mai propice pentru răspândirea virusului, potrivit virologilor.

Desemnat cel mai popular ministru de sondajul recent al unui tabloid, peste cancelarul conservator Sebastian Kurz cu care ecologiștii sunt în coaliție, „Rudi” asigură că a fost „surprins” de colaborarea bună la nivelul guvernului.

„Aparent, în fața crizei, oamenii sunt un singur corp”, a declarat fostul deputat.

Această bună înțelegere nu este deloc evidentă într-o țară adesea tentată de extrema dreapta, ai cărei reprezentanți au condus cu Sebastian Kurz între decembrie 2017 și mai 2019 înainte de a fi înlăturați de un scandal de corupție care a dus la alegeri legislative anticipate.

Șase luni mai târziu, Verzii au ocupat patru ministere, inclusiv Justiția. Ei spun că nu au renunțat la principiile lor, în timp ce Rudolf Anschober, de asemenea responsabil pentru Afaceri Sociale, s-a făcut cunoscut în special în ultimii ani pentru angajamentul său față de solicitanții de azil.

"Nu sunt genul care să-mi las valorile în vestiar pentru a intra în guvern", a spus el. „Dar trebuie să spun deschis că în acest moment este dificil să lupte pentru refugiați, în timp ce alegătorii sunt în mare parte îngrijorați de epidemie.

Pentru a preveni un al doilea val la fel de temut din punct de vedere al sănătății ca și în economie, Austria pariază pe un plan pe scară largă de detectare a contaminării, cu o capacitate de 30.000 de teste pe săptămână în această țară de 8,9 milioane locuitori.

Se acordă prioritate detectării grupurilor cele mai expuse: personal medical, îngrijitori, lucrători la abator. „Obiectivul nostru este să privim în fiecare colț pentru a nu uita nimic și pentru a fi cât mai mult cu anticipație”, a declarat ministrul.

"Cea mai mare preocupare din ultimele săptămâni este aceea că populația se relaxează".

Ca și în această țară, Viena nu exclude, prin urmare, reluarea măsurilor restrictive și dezvoltă un sistem de „alerte”: dacă semnalele devin portocalii sau roșii, autoritățile vor adopta politici vizate local bazate pe recomandări ale experților.