Experții Organizației Mondiale a Sănătății sunt așteptați sâmbătă la Beijing pentru o misiune exploratorie înainte de începerea anchetei pe care OMS vrea să o efectueze asupra originii virusului apărut în China la sfârșitul lui 2019, potrivit AFP.

Tedros Adhanom GhebreyesusFoto: Profimedia Images

Misiunea acestor doi experți, un epidemiolog și un specialist în sănătatea animalelor, vine după ce OMS a cerut vineri o vigilență în fața recentei explozii de contaminare la nivel mondial.

Pandemia Covid-19 a ucis deja peste 556.000 de oameni și continuă să progreseze, în special în Statele Unite și Brazilia, unde numărul morților de vineri a depășit 70.000.

Anunțând vineri că experții OMS sunt în drum spre China, purtătorul de cuvânt al organizației, Margaret Harris, a declarat că vor avea discuții cu oficialii chinezi și vor determina locațiile viitoarei misiuni și ce ar trebui ancheta să viziteze.

„Una dintre cele mai mari întrebări este dacă virusul a fost transmis oamenilor de către un animal și ce animal este”, a spus Harris.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat vineri că numărul de cazuri la nivel mondial s-a "dublat mai mult în ultimele șase săptămâni".

Atrăgând atenția, el a insistat asupra necesității de a interveni foarte repede atunci când apar focare.

"Doar acțiunea agresivă combinată cu unitatea națională și solidaritatea globală poate transforma valul", a spus Ghebreyesus. "Există multe exemple în întreaga lume care au arătat că, chiar dacă epidemia este foarte intensă, ea poate fi încă adusă sub control", a spus el.

Statele Unite au salutat vineri anunțul OMS în China. "Considerăm această investigație științifică ca un pas necesar pentru a înțelege complet și transparent modul în care acest virus s-a răspândit în întreaga lume", a declarat ambasadorul american la Națiunile Unite la Geneva, Andrew Bremberg.