Galați este unul dintre cele mai mari focare de coronavirus din România în acest moment, în care țara noastră a ajuns în vârful de până acum al epidemiei sau mijlocul primului val, potrivit specialiștilor. În ultima săptămână, la Galați au fost confirmate 204 noi cazuri. În medie, creșterea a fost de 30 de cazuri noi pe zi. Mult pentru un oraș de dimensiunile Galațiului. Lucrul cu atât mai grav, care amintește de situația focarului de la Suceava, din perioada martie-aprilie, este că 71 de cadre medicale ale celui mai mare spital din sud-estul țării sunt infectate cu virusul.

HotNews.roFoto: Hotnews

La Galați, perioada de relaxare a dus, practic, la dublarea numărului de cazuri, comparativ cu lunile aprilie și mai, când s-a înregistrat în România precedentul vârf al epidemiei. Dacă în aprilie, vârful ca număr de cazuri a fost în săptămânile 4-10 aprilie (81 de cazuri), 11-17 aprilie (75 de cazuri) și 18-24 aprilie (78 de cazuri), iar luna următoare, cel mai mare număr de cazuri s-a înregistrat în săptămâna 9-15 mai (84), acum numărul cazurilor s-a dublat - în săptămâna 27 iunie - 3 iulie s-au înregistrat la Galați 151 de noi cazuri de îmbolnăviri. Sursa datelor: publicația locală Viațaliberă.ro, care a realizat un grafic cu evoluția numărului de cazuri de la primul caz de infectare cu coronavirus confirmat la Galați până în acest moment.

Evoluția cazurilor de coronavirus în Galați, de la primul caz confirmat până în luna iulie (sursa: publicația locală Viațaliberă.ro):

Spitalul Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei din Galați este cel mai mare spital din sud-estul țării. Spitalul nu este în acest moment închis pentru pacienții non-COVID, ci activitatea medicală se desfășoară în continuare, potrivit informărilor transmise de reprezentanții spitalului. În ultima săptămână, unitatea medicală a limitat internarile, fiind necesare inclusiv dezinfecții, dar continuă să primească tot ceea ce înseamnă urgențe medicale.

Acum, toate secțiile spitalului sunt funcționale după ce s-a făcut curățenie generală și dezinfecția tuturor suprafețelor și s-au recoltat probe epidemiologice. În acest moment sunt internați 361 de pacienți, în toate secțiile Spitalului Județean Galați.

Aproximativ 90% dintre angajații spitalului depistați pozitiv la testul cu virusul sunt asimptomatici, arată datele prezentate de reprezentanții Spitalului Sfântul Apostol Andrei.

Situatia infectărilor cu virusul SARS-COV-2 în rândul cadrelor medicale de la Spitalul Județean din Galați - 71 de cadre medicale confirmate cu infecție cu coronavirus

Distributia lor pe secții este următoarea:

  • Cardiologie – 22 de cazuri
  • Medicina interna II – 28 de cazuri
  • Chirurgie generala II – 6 cazuri
  • UPU – 3 cazuri
  • Oncologie – 3 cazuri
  • Urologie – 1 caz
  • Medicină internă I – 1 caz
  • Reumatologie – 3 cazuri
  • Personal administrativ (liftieră) – 1 caz
  • Personal din Ambulatoriul de specialitate – 1 caz
  • ATI – 1 caz
  • Geriatrie – 1 caz

La Galați, numărul total al cazurilor de coronavirus confirmate de la debutul epidemiei este de 1.173, dintre care 773 s-au vindecat, iar 98 au decedat.

Galați este unul dintre marile focare din țară în acest moment, alături de Brașov, Prahova sau Argeș.