Începând din 14 iulie, ora 06.00, toți cetățenii străini care intră în Grecia prin singurul punct rutier de trecere a frontierei Kulata-Promachonas sunt obligați să prezinte un test molecular cu rezultat negativ la COVID-19, precoltat cu maximum 72 de ore înainte, pentru că altfel nu le va fi permisă intrarea, a comunicat oficial Ministerul român de Externe.

GreciaFoto: HotNews / C.P.

Inițial, informația a fost transmisă de presa elenă, care a scris că decizia a fost luată într-o ședință extraordinară de guvern.

De asemenea, MAE subliniază că obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerilor (PLF/Passenger Locator Form) rămâne în vigoare, iar acesta trebuie completat cu minimum 24 de ore înainte de sosirea în Grecia. Nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare.

Legat de confirmarea unor noi cazuri de infectare cu COVID-19 printre turiștii străini aflați în Grecia, MAE precizează că autoritățile elene au confirmat public că există 29 de cazuri noi de infectare în rândul cetățenilor care au venit din România și Bulgaria, fără a preciza, până la acest moment, numărul de cazuri în funcție de cetățenie.

În ceea ce privește cazul cetățeanului român testat pozitiv pentru COVID-19 în insula Thassos, Ministerul de Externe spune că, la solicitarea Consulatului General al României la Salonic, autoritățile elene au retestat persoana în cauză, rezultatul celui de-al doilea test fiind negativ. Românul urmează să revină în țară în cel mai scurt timp, iar oficiul consular a făcut demersurile pentru notificarea autorităților elene cu privire la această situație, adaugă sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe mai spune că continuă dialogul cu autoritățile elene pentru găsirea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirii unor noi aglomerații în perioada următoare.

De asemenea, MAE menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Românii pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.