Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, care a anunţat marţi că a fost testat pozitiv la COVID-19, a anunţat joi pe Facebook că se simte "foarte bine" şi că se tratează cu hidroxiclorochină, potrivit AFP. De la începutul pandemiei, preşedintele de extremă-dreapta a relativizat gravitatea virusului şi a criticat măsurile de izolare decise de guvernatori în statele braziliene, susținând că prioritatea este de a nu bloca economia ţării.

Jair BolsonaroFoto: Flickr

Bolsonaro, în vârstă de 65 de ani, a apărut în direct pe Facebook, aşa cum face săptămânal, de la reşedinţa sa oficială. El părea să fie într-o stare de sănătate bună şi nu era însoţit, cum se întâmpla adesea, de miniştri sau de înalţi funcţionari. Obişnuitul translator în limbajul mimico-gestual nu era nici el prezent.

Președintele Braziliei a spus că, după ce s-a simţit rău la sfârşitul săptămânii trecute, a început să ia în fiecare zi câte un comprimat de hidroxiclorochină.

Acest medicament este utilizat în numeroase ţări pentru combaterea COVID-19, însă eficienţa lui nu a fost demonstrată oficial, iar problema scindează comunitatea ştiinţifică mondială.

"O spun foarte clar: am luat (hidroxiclorochină) şi a funcţionat, şi sunt foarte bine, slavă Domnului. Iar cei care critică (utilizarea de hidroxiclorochină) să propună cel puţin o variantă", a spus preşedintele brazilian.

El a negat că ar face "propagandă pentru hidroxiclorochină".

Bolsonaro a deplâns în intervenţia sa decizia de miercuri a Facebook de a opri conturile care aveau legătură cu el şi cu anturajul lui. El a negat că ar exista "mesaje de ură" pe conturile sale sau ale celor trei fii ai săi angajaţi în politică. "Nu putem pierde libertatea presei", a declarat Bolsonaro.

Președintele brazilian a arătat pagini de internet şi articole de presă în care s-ar cere moartea lui şi imagini în care el apare decapitat, afirmând că, în pofida acestui lucru, el nu va cere "suprimarea paginii nimănui".

Brazilia este în prezent a doua ţară din lume în ceea ce priveşte numărul de contaminări şi de decese legate de COVID-19, după SUA. Bilanţul morţilor era joi în Brazilia de 69.184, în creştere cu 1.224 în ultimele 24 de ore. (Sursa: Agerpres)