Pacienții cu forme ușoare sau medii pot dezvolta fulminant o formă gravă a bolii
Potrivit medicului ieșean, COVID-19 începe să își facă simțită prezența "undeva în ziua a 5-a de la debutul bolii, iar undeva între ziua a 7-a și a 10-a are impactul cel mai important asupra organismului. În momentul respectiv are loc și acea reacție puternică a organismului, ceea ce noi numim furtuna de citokine - momentul în care apare și disfuncția pulmonară și disfuncția multiplă de organ."
La rândul său, Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul Institutului Marius Nasta din București, cel mai mare spital de pneumologie din România, spune că "nu avem în acest moment informații, nici de la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății, privind momentul în care un pacient asimptomatic devine necontagios. Dar ne așteptăm de la un asimptomatic la o reacție din partea organismului mai puțin intensă, sunt mecanisme pe care încă nu le-am descoperit, și probabil încărcătura virală la un asimptomatic este mai mică, și atunci și nivelul lui de contagiune este mai mic."
Pacienții asimptomatici care se externează din spital nu trebuie stigmatizați
Beatrice Mahler spune însă, și cu referire la recenta decizie a Curții Constituționale, potrivit căreia doar pacienții care doresc acest lucru vor mai sta internați, că "dacă pacientul asimptomatic păstrează condițiile de izolare, iar evoluția este favorabilă, din punctul meu de vedere este bine ca pacientul asimptomatic să ajungă în mediul în care el se simte confortabil, sigur că da, dacă are condiții să stea autoizolat."
"Din acest punct de vedere, eu consider că externarea lor la un anumit interval de timp nu este riscantă", mai spune managerul celui mai mare spital de pneumologie din România.
Beatrice Mahler admite că "Este adevărat că avem și cealaltă parte, pacienți asimptomatici care refuză internarea, care se autoizolează acasă, și aici ridic problema deficitului de educație în sănătate pe care îl avem la nivel de comunitate. Poate că nu s-a pus accentul atât de mult pentru că nu am fost în această situație. Trebuie să înțelegem că noi ca indivizi suntem responsaibili pentru ceea ce se întâmplă cu sănătatea comunității în care trăim și că nu suntem doar noi pe pământul ăsta, trebuie să avem grijă de cei din jur. Nu toată lumea înțelege autoizolarea așa cum o înțeleg cei care o recomandă. Informații sunt date fiecărui pacient care se externează, dar pot fi nuanțe extrem de dificile."
Un alt aspect foarte important punctat de Beatrice Mahler: pacienții asimptomatici care se externează din spital nu trebuie stigmatizați, deoarece acest lucru riscă să se îndrepte împotriva noastră, a tuturor: "Trebuie să avem grijă să nu îi stigmatizăm pe acești oameni care sunt asimptomatici și care se externează din spital. Pentru că lucrurile se pot duce în niște direcții care nu ne ajută pe noi, comunitatea. Dacă ei se vor simți stigmatizați, vor ieși din casă și vor reacționa la furia pe care o simt. De aceea, trebuie sprijiniți să respecte regulile, iar cei din jur să îi ajute."
De cealaltă parte, Florin Roșu, șeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, afirmă că "Într-adevăr, Curtea Constituțională a dat o hotărâre, cu toții trebuie să respectăm, indiferent de statutul nostru, hotărârile CCR. Curtea Constituțională se ocupă de partea de legislație care ține de Constituție, iar noi ne ocupăm de partea epidemiologică."
Florin Roșu spune că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri după această decizie, dar nu își pierde speranța că "societatea, pacienții, vor înțelege faptul că în momentul de față sunt potențiali vectori ai virusului pentru categoriile vulnerabile: bătrâni, gravide și persoane cu imunitate scăzută în general și care, indiferent de vârstă, pot să dezvolte o formă gravă a COVID-19."

Despre redacția virtuală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.
Nu poti sa pui ca nu exista cazuri asimptomatice cand sint sute de cazuri de medicale- doctori care au fost gasiti la controloale periodice facute in spitale si care au declarat ca nu au nici un fel de simptome. Si acei medici spun prostii sau mint ?
Sa intelegem ca restul populatiei este prea proasta ca sa nu recunoasca anumite simptome, tuse, febra, stranut pentru care iti trebuie minim cunostiinte de academician ca le vezi dar si medicii sint prosti ?
- manaci inghetata si te doare in gat
- ai facut baie in apa rece de munte
etc
dar exista si pacienti infectati de COVID care habar nu au ca sunt infectati. cum stii ca ai covid???
ne spune doctorul asta minune?
Deci n-are legatura cu tratarea, monitorizarea sau riscurile la care sunt supusi, pacientii in cauza, sunt internati pentru binele celorlalti.Cu alte cuvinte, nu-i tratament la spital, e izolare in carantina la spital,
Acuma trageti din toate partile, nu-i bai.
P.S. Intrebarea am pus-o eu, dar nu eu am dat raspunsul.
sau daca ei stiu ca ai si alte boli ddar ai si covid si mori atunci spun ca mori de covid nu de alte boli
In Germania s-a raportat primul caz de asimptomatic care a transmis boala (o femeie din China care a fost in Germania). Dupa multe luni insa s-a descoperit ca de fapt nu a fost asimptomatica. De-aia se repeta cercetarile, pentru ca niciodata nu stii ce a gresit prima echipa.
E o pandemie, exista un risc crescut de moarte (pentru cativa vad ca-i e inacceptabil), daca avem prea multi oameni cu forme medii sau serioase ne incurcam prin spitale, iar daca avem un ritm prea mare de contagieri o sa ne blocheze astia la granita. Aia nu-i de dorit.
Pe ansamblu e o isterie, asta-i adevarat. Au estimat initial ca o sa moara zeci de milioane de oameni, au murit in 7 luni doar ceva peste 500.000.
E o isterie care risca sa se acutizeze si sa scape de sub control si isteria maselor e mult mai periculoasa decat aceasta pandemie. Nu se mai duc la munca, nu-si mai trimit copiii la scoala si nu mai ies din case.
Trebuie evitate cele doua extreme: "nu cred in covid " vs "vreau sa se termine azi".
O sa se termine cand vom avea vaccin sau cand o sa se plictiseasca lumea de stirile despre covid19. Eu zic sa va vedeti de treaba, asa cum imi vad si eu. Avem niste vieti de trait, n-au decat sa se isterizeze cat vor.
Probabil dansul nu vede pacienti asimptomatici ca aia nu se prezinta la spitala si nu sunt testati!
E mult mai ieftin sa-i convingi decat sa-i obligi, e mult mai convenabil sa-i educi decat sa-i ameninti.
In loc de propaganda asta idioata care tinde sa spuna ca poate muri oricine, la orice varsta, cu sau fara comorbiditati (propaganda care o sa nasca niste frici si niste fobii ingrozitoare), e mult mai bine sa ii educam si sa-i responsabilizam pe cat mai multi. Pe toti nu pot nici aia de afara, nici in Germania nu-s toti responsbili, nicaieri in lume nu-s.
Dar terminati cu propaganda asta paguboasa pentru ca nu-i adevarata si pentru ca inculca frici care vor imbolnavi oamenii de nervi.
Mor extrem de putini oameni tineri si niciunul fara o boala, nu a murit niciun copil, pe ansamlbu mor foarte putini dintre cei care se imbolnavesc. Mor foarte multe persoane in varsta sau bolnave, trebuie sa le protejam.