Medic din prima linie: Nu există pacient asimptomatic. Nu există pacient cu COVID care se simte extraordinar de bine

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 9 iulie 2020, 20:37 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus in Romania
Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia
"Nu există pacient asimptomatic" infectat cu SARS-CoV2, este semnalul de alarmă tras de Florin Roșu, medic ATI și șeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, într-o dezbatere HotNews LIVE. "Noi spunem că pacientul este asimptomatic, dar nu există ca el să nu fi avut un puseu febril, o tuse, i-a curs nasul, o răgușeală sau o zi în care i s-a întâmplat să nu fie în formă maximă sau să simtă o stare de oboseală. Niciunul dintre pacienți, în momentul în care SARS-CoV2 începe să determine modificări în organism, nu merge la fotbal și se simte extraordinar de bine."


Pacienții cu forme ușoare sau medii pot dezvolta fulminant o formă gravă a bolii


"În consecință, nu există pacienți asimptomatici. Există pacienți care dezvoltă o formă ușoară, față de cei care au forme medii sau severe", subliniază medicul ieșean.

Florin Roșu avertizează, de asemenea, că pacienții cu forme ușoare sau medii pot dezvolta fulminant o formă gravă a bolii. "De aceea este foarte importantă, din punctul meu de vedere, supravegherea pacienților în mediul spitalicesc. Mi s-a părut o decizie foarte bună a decidenților aceea de a interna pacienții și a îi ține sub observație. Nu este o măsură de pedeapsă, este o măsură prin care încercăm să protejăm populația din punctul de vedere al prevenirii răspândirii virusului și al acordării unei asistențe medicale de calitate."

Potrivit medicului ieșean, COVID-19 începe să își facă simțită prezența "undeva în ziua a 5-a de la debutul bolii, iar undeva între ziua a 7-a și a 10-a are impactul cel mai important asupra organismului. În momentul respectiv are loc și acea reacție puternică a organismului, ceea ce noi numim furtuna de citokine - momentul în care apare și disfuncția pulmonară și disfuncția multiplă de organ."

La rândul său, Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul Institutului Marius Nasta din București, cel mai mare spital de pneumologie din România, spune că "nu avem în acest moment informații, nici de la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății, privind momentul în care un pacient asimptomatic devine necontagios. Dar ne așteptăm de la un asimptomatic la o reacție din partea organismului mai puțin intensă, sunt mecanisme pe care încă nu le-am descoperit, și probabil încărcătura virală la un asimptomatic este mai mică, și atunci și nivelul lui de contagiune este mai mic."

Este oportun ca pacienții cu forme ușoare să fie internați în spital alături de cei cu forme medii sau severe? "Din experiență, nu am observat ca un pacient cu formă ușoară care este spitalizat în salon alături de cel cu o formă medie sau severă să dezvolte apoi simptome mai grave, dar într-adevăr ar trebui regândită foarte bine repartiția lor în spitale", spune medicul Florin Roșu.


Pacienții asimptomatici care se externează din spital nu trebuie stigmatizați


Beatrice Mahler spune însă, și cu referire la recenta decizie a Curții Constituționale, potrivit căreia doar pacienții care doresc acest lucru vor mai sta internați, că "dacă pacientul asimptomatic păstrează condițiile de izolare, iar evoluția este favorabilă, din punctul meu de vedere este bine ca pacientul asimptomatic să ajungă în mediul în care el se simte confortabil, sigur că da, dacă are condiții să stea autoizolat."

"Din acest punct de vedere, eu consider că externarea lor la un anumit interval de timp nu este riscantă", mai spune managerul celui mai mare spital de pneumologie din România.

Beatrice Mahler admite că "Este adevărat că avem și cealaltă parte, pacienți asimptomatici care refuză internarea, care se autoizolează acasă, și aici ridic problema deficitului de educație în sănătate pe care îl avem la nivel de comunitate. Poate că nu s-a pus accentul atât de mult pentru că nu am fost în această situație. Trebuie să înțelegem că noi ca indivizi suntem responsaibili pentru ceea ce se întâmplă cu sănătatea comunității în care trăim și că nu suntem doar noi pe pământul ăsta, trebuie să avem grijă de cei din jur. Nu toată lumea înțelege autoizolarea așa cum o înțeleg cei care o recomandă. Informații sunt date fiecărui pacient care se externează, dar pot fi nuanțe extrem de dificile."

Un alt aspect foarte important punctat de Beatrice Mahler: pacienții asimptomatici care se externează din spital nu trebuie stigmatizați, deoarece acest lucru riscă să se îndrepte împotriva noastră, a tuturor: "Trebuie să avem grijă să nu îi stigmatizăm pe acești oameni care sunt asimptomatici și care se externează din spital. Pentru că lucrurile se pot duce în niște direcții care nu ne ajută pe noi, comunitatea. Dacă ei se vor simți stigmatizați, vor ieși din casă și vor reacționa la furia pe care o simt. De aceea, trebuie sprijiniți să respecte regulile, iar cei din jur să îi ajute."

De cealaltă parte, Florin Roșu, șeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, afirmă că "Într-adevăr, Curtea Constituțională a dat o hotărâre, cu toții trebuie să respectăm, indiferent de statutul nostru, hotărârile CCR. Curtea Constituțională se ocupă de partea de legislație care ține de Constituție, iar noi ne ocupăm de partea epidemiologică."

Florin Roșu spune că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri după această decizie, dar nu își pierde speranța că "societatea, pacienții, vor înțelege faptul că în momentul de față sunt potențiali vectori ai virusului pentru categoriile vulnerabile: bătrâni, gravide și persoane cu imunitate scăzută în general și care, indiferent de vârstă, pot să dezvolte o formă gravă a COVID-19."

"Responsabilitatea socială, umană, este foarte importantă. Să sperăm că populația României, așa cum într-o primă fază a înțeles problema cu care se confruntă omenirea, nu o va bagateliza în perioada următoare, iar sistemul de sănătate nu va fi acoperit de numărul de cazuri", este mesajul medicului.
Despre redacția virtuală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

58403 vizualizari

 • +32 (44 voturi)    
  Nu infloriti subiectul (Joi, 9 iulie 2020, 20:47)

  Mihai-75 [utilizator]

  Toata lumea stie ca este o boala grava si ca poate lovi pe oricine, dar nu trebuie exagerat. Adevarul in medicina este cel mai mportant.
  Nu poti sa pui ca nu exista cazuri asimptomatice cand sint sute de cazuri de medicale- doctori care au fost gasiti la controloale periodice facute in spitale si care au declarat ca nu au nici un fel de simptome. Si acei medici spun prostii sau mint ?
  Sa intelegem ca restul populatiei este prea proasta ca sa nu recunoasca anumite simptome, tuse, febra, stranut pentru care iti trebuie minim cunostiinte de academician ca le vezi dar si medicii sint prosti ?
  • +16 (42 voturi)    
   Ba da, EXISTA si pacienti fara simptome / semne. (Joi, 9 iulie 2020, 21:40)

   Boham [utilizator] i-a raspuns lui Mihai-75

   - tusesti, racesti etc si de la aerul conditionat
   - manaci inghetata si te doare in gat
   - ai facut baie in apa rece de munte
   etc

   dar exista si pacienti infectati de COVID care habar nu au ca sunt infectati. cum stii ca ai covid???

   ne spune doctorul asta minune?
   • 0 (4 voturi)    
    Absolvent la medicina pe Zoom (Vineri, 10 iulie 2020, 13:52)

    asistat [utilizator] i-a raspuns lui Boham

    Asta e viitorul! Incompetenta ucide...
    • -1 (3 voturi)    
     Manager de spital (Vineri, 10 iulie 2020, 15:49)

     Vaka [utilizator] i-a raspuns lui asistat

     https://marius-nasta.ro/wp-content/uploads/2019/02/Beatrice-Mahler-CV.pdf
   • +2 (2 voturi)    
    ... (Vineri, 10 iulie 2020, 14:51)

    koala1712 [anonim] i-a raspuns lui Boham

    unde este clasicul "te-a tras curentul"?
  • -1 (1 vot)    
   ha ha ha (Vineri, 10 iulie 2020, 17:47)

   dacianus [utilizator] i-a raspuns lui Mihai-75

   daca stranuti ai covid...
 • +10 (32 voturi)    
  A fost chiar ok (Joi, 9 iulie 2020, 20:56)

  Luk [utilizator]

  "Nu este o măsură de pedeapsă, este o măsură prin care încercăm să protejăm populația din punctul de vedere al prevenirii răspândirii virusului și al acordării unei asistențe medicale de calitate" (despre internarea fortata)

  Deci n-are legatura cu tratarea, monitorizarea sau riscurile la care sunt supusi, pacientii in cauza, sunt internati pentru binele celorlalti.Cu alte cuvinte, nu-i tratament la spital, e izolare in carantina la spital,

  Acuma trageti din toate partile, nu-i bai.

  P.S. Intrebarea am pus-o eu, dar nu eu am dat raspunsul.
 • -9 (49 voturi)    
  Nu exista MORTI de COVID...fara alte boli cronice! (Joi, 9 iulie 2020, 21:34)

  Boham [utilizator]

  doar cei care au si alte boli, mor...de COVID
  • +4 (24 voturi)    
   există, vezi Craiova (Joi, 9 iulie 2020, 22:17)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   femeie decedată, băgată în sac, a murit de covid, fără nici un test...mîine iar anunță geceseii secreți mulți decedați covid...încerc numa să-mi închipui cîți bani se toacă amu în numele covid...să sparie gîndu
   • +3 (13 voturi)    
    nu crede toate balivernele de pe facebook (Vineri, 10 iulie 2020, 9:28)

    numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui di livio

    nimeni nu primeste bani pentru ca moare de covid, sau pentru ca ii moare un pacient de covid! Cei din spitalele dedicate COVID primesc bani si atat, indiferent daca au cazuri, daca traiesc sau mor!
  • +3 (15 voturi)    
   Nu ai tu dreptate 100%... (Joi, 9 iulie 2020, 23:07)

   MihaiDumitrescu1 [anonim] i-a raspuns lui Boham

   ... dar, oricum, ai mai multa dreptate decat statisticile oficiale...
  • 0 (20 voturi)    
   medic (Vineri, 10 iulie 2020, 0:20)

   himself [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Sint sigur ca esti medic cu studii in domeniul COVID. Pentru ca altfel esti doar cineva care are aces la o tastatura si vorbeste timpenii.
   • +4 (6 voturi)    
    nici Arafat nu e specialist COVID dar il crezi (Vineri, 10 iulie 2020, 13:54)

    Boham [utilizator] i-a raspuns lui himself

    Arafat nu are nici o treaba cu epidemiologia dar e zilnic cu covidu in gura
  • +3 (7 voturi)    
   ... (Vineri, 10 iulie 2020, 8:40)

   John.Doe [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Cel mai bun exemplu este Rusia. Acolo sunt confirmati ca deces covid, doar cei care nu au avut alta problema cronica.
  • +2 (12 voturi)    
   exista, si inca multi (Vineri, 10 iulie 2020, 9:27)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Iar boala cronica nu inseamna boala care te omoara! Diabetul nu omoara! Depresia nu omoara! Obezitatea nu omoara! Tu ai inteles ce ai vrut, dar motivul pentru care ti-au trecut acolo bolile cronice la fiecare decedat a fost ca sa stii daca te aflii intr-o categorie cu risc sau nu! Covid omoara, nu bolile cronice!
   • -4 (10 voturi)    
    nuuu (Vineri, 10 iulie 2020, 9:32)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    obezitatea nu omoara deloc, numai iti face tandari toare organele interne
 • +2 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 iulie 2020, 22:11)

  [anonim]

  • +5 (13 voturi)    
   nu este adevarat. (Vineri, 10 iulie 2020, 9:29)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui

   Ca sa fiu scurt si la obiect. Nu este adevarat.
   • -2 (6 voturi)    
    Ba da este adevarat, daca mori ai covid (Vineri, 10 iulie 2020, 13:55)

    Boham [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    in romania daca ai covid si mori nu ti se mai face autopsie pt a vedea daca ai si alte boli

    sau daca ei stiu ca ai si alte boli ddar ai si covid si mori atunci spun ca mori de covid nu de alte boli
 • +4 (22 voturi)    
  Înseamnă ca (Joi, 9 iulie 2020, 22:14)

  Ciprian1979c [utilizator]

  eu de când am amintiri am avut un fel de COVID! Nu am avut chef să mă duc la școală, că nu m-am simțit minunat, nu am avut chef să alerg sau să mă urc pe munți, că nu m-am simțit minunat, nu am avut chef sa urc scări sau să joc fotbal, tot din același motiv :) lăsând gluma la o parte, eu unul am nasul (mai) înfundat de vreo 20 de ani, acuma nu știu cine se simte perfect, pentru că brusc sa-si dea seama, si sa facă diferența: "vai, am o iritație nu am chef de multe azi, deci am covid 19 asimptomatic, hai sa mi fac test"!
 • +6 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 iulie 2020, 22:29)

  [anonim]

 • +5 (23 voturi)    
  Pe bune, dottore ?.... (Joi, 9 iulie 2020, 23:04)

  MihaiDumitrescu1 [anonim]

  Chiar nu exista ? Sau exista, cum zice Beatrice aia, ar vai, deficit de educatie .... cum sa nu accepti sa zaci in spital expus la 10-20 de boli mai grave decat covidu' ??? E clar iresponsabilitate sociala !
 • -6 (20 voturi)    
  pacienti asimptomatici (Joi, 9 iulie 2020, 23:39)

  nicnicnic [utilizator]

  Ce prostie poate spune tanti manager si medic dela Nasta, ca ala bolnav(deci cu test care arata ca are gripa asta), dar asimptomatic(fara simptome, desi specialistul iesean zice ca nu este niciunul bolnav si fara simptome) poate sa stea izolat acasa si sa nu-l supere cumva cineva ca abia atunci omul devine furios si iese in strada sa-i imbolnaveasca si pe altii, ca ala trebuie sprijinit de cei din jur.... gradina e mare, adica sa nu stea in spital sa-l vindece medicii ci sa se duca acasa sau sa iasa in strada ca sa-l vindece sprijinul celor din jur, care in acelasi timp sa se roage la cel de sus sa nu ia virusul dela el... acesta este un tip destul de raspandit de medic roman. Bineinteles ca prostul sunt eu, iar ea, doamna manager, e specialistul. Din cauza prostiei mele si a competentei acestui tip de medic erau acum vreo doua luni sub 100 sau doua de oameni pe zi infectati, iar acum cu recomandari de-ale curtii si ale specialistei sunt peste 600! Asta-i directia buna, pardon, trendul.... Va urez sa fiti in mijlocul bolnavilor asimptomatici din afara spitalului si sa-i tratati cu sprijinul fizic si cu ajutorul moral, tratamentele dvs. cele mai eficiente, doamna specialist!
 • +17 (25 voturi)    
  Ce dobitoc (Vineri, 10 iulie 2020, 0:00)

  JohnR [utilizator]

  Sunt multi care au facut boala si habar nu au. In Italia, Germania si Franta au descoperit anticorpi la un numar mare de persoane (milioane) care habar nu aveau ca au fost infectati. Un exemplu: https://www.telegraph.co.uk/news/2020/05/04/ten-times-people-may-immune-coronavirus-germany-predicted/
 • +7 (23 voturi)    
  medicii romani (Vineri, 10 iulie 2020, 1:23)

  Sasul70 [utilizator]

  sau macar o parte se pare ca ignora literatura de specialitate care exista deja...Medicul care a analizat primul test de coronavirus pozitiv din Germania a luptat mult pana a fost crezut de colegi ca boala poate fi transmisa prin persoane care nu au simptome... pe de alta parte aici in Germania nu se umple spitalele cu pacienti fara simptome sau cu simptome usoare, carantina acasa functioneaza destul de bine - in mare parte populatia este destul de responsabila. ce e drept, nu sunt aici nici partide care se saboteaza reciproc in astfel de timpuri si nici nu exista vreo Curte Constitutionala care acum si-a gasit momentul sa devina mai catolica decat papa...
  • -3 (7 voturi)    
   Realitatea clinica vs. realitatea de laborator (Vineri, 10 iulie 2020, 8:45)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Sasul70

   Fiecare cu ce vede. Nici medicii, nici cercetatorii nu cunosc adevarul complet.

   In Germania s-a raportat primul caz de asimptomatic care a transmis boala (o femeie din China care a fost in Germania). Dupa multe luni insa s-a descoperit ca de fapt nu a fost asimptomatica. De-aia se repeta cercetarile, pentru ca niciodata nu stii ce a gresit prima echipa.
  • +4 (8 voturi)    
   Eu cred (Vineri, 10 iulie 2020, 9:11)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Sasul70

   Cred ca si la noi populatia e destul de responsabila si normala la cap. Sunt locuri in care nu-i chiar asa, dar colo merge cu biciul: bagi in carantina un cartier, o strada, o localitate sau chiar un municipiu, daca trebuie. Nici in Olanda nu-i aresteaza nimeni. Exista recomandari, lumea sta calma, nu se dau in barci la petreceri, se respecta regulile pentru ca se respecta intre ei. Sa iesi acolo fara masca e ca si cum ai scuipa pe strada.
  • +6 (12 voturi)    
   Diferenta e ca (Vineri, 10 iulie 2020, 9:20)

   lazarus101 [utilizator] i-a raspuns lui Sasul70

   In Germania medicii si conducerea spitalelor se gandesc la binele societatii in timp ce la noi se fac fel si fel de tertipuri prin care spitalele spera sa puna mana pe o suma cat mai mare din fondurile europene alocate in lupta cu virusul. Se cunoaste ca acestea vor fi impartite in functie de numarul total de zile de spitalizare a pacientilor covid.
 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 iulie 2020, 6:23)

  [anonim]

 • +2 (10 voturi)    
  Pacient = persoană aflată sub tratamentul mediculu (Vineri, 10 iulie 2020, 8:05)

  hsl [utilizator]

  deci să înțelegem că milioanele de asimptomatici care declară că se simt „extraordinar de bine” sunt așa, pentru că nu se ocupă medicii de ei; probabil că, dacă ar fi pacienți, s-ar simți și ei mai puțin „extraordinar de bine”...
 • -2 (12 voturi)    
  simptome (Vineri, 10 iulie 2020, 8:32)

  Doina Pantazi [anonim]

  Eu propun ca medicii sau specialistii sa nu mai spuna nimic in public pentru ca, indiferent ce spun, apar superspecialistii de pe forumuri care ii fac praf. Chiar asa, comentatorii astia care le stiu pe toate, se duc la vraci sau la baba satului cand au o problema de sanatate?
  • +1 (7 voturi)    
   Specialisti? (Vineri, 10 iulie 2020, 11:49)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Doina Pantazi

   Daca se contrazic tot la a doua afirmatie nu sunt specialisti. Demonstreaza ca habar nu au si dau cu presupusul. In cazul asta mai bine tac.
 • 0 (12 voturi)    
  pai atunci care e problema??? (Vineri, 10 iulie 2020, 9:07)

  cetatean in RO [utilizator]

  Mai fratilor, daca COVIDUL asta are in 90% cazuri simtomele unei raceli simple, mai mult de jumatate din cei declarati suspecti, sunt asimtomatici si alti 60% care s-au vindecat de covid (fara sa existe leac), atunci de ce e asa periculos COVIDUL asta???...Trebuie sa ne crizam ca sa fim consumatori de masti???
  • +3 (7 voturi)    
   E o isterie (Vineri, 10 iulie 2020, 11:26)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui cetatean in RO

   Nu-i despre masti, nu-i o conspiratie (desi sunt oameni care o sa profite economic de asta - au fost "oameni" care au profitat economic de pe urma lagarelor de concentrare) si nu-i despre o cabala.

   E o pandemie, exista un risc crescut de moarte (pentru cativa vad ca-i e inacceptabil), daca avem prea multi oameni cu forme medii sau serioase ne incurcam prin spitale, iar daca avem un ritm prea mare de contagieri o sa ne blocheze astia la granita. Aia nu-i de dorit.

   Pe ansamblu e o isterie, asta-i adevarat. Au estimat initial ca o sa moara zeci de milioane de oameni, au murit in 7 luni doar ceva peste 500.000.
   E o isterie care risca sa se acutizeze si sa scape de sub control si isteria maselor e mult mai periculoasa decat aceasta pandemie. Nu se mai duc la munca, nu-si mai trimit copiii la scoala si nu mai ies din case.
   Trebuie evitate cele doua extreme: "nu cred in covid " vs "vreau sa se termine azi".
   O sa se termine cand vom avea vaccin sau cand o sa se plictiseasca lumea de stirile despre covid19. Eu zic sa va vedeti de treaba, asa cum imi vad si eu. Avem niste vieti de trait, n-au decat sa se isterizeze cat vor.
  • +5 (5 voturi)    
   Nu trebuie sa ne crizam (Vineri, 10 iulie 2020, 11:53)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui cetatean in RO

   Nu trebuie carantina in masa, doar pentru cei cu comorbidități. Insa trebuie masca, distantare sociala, spalat pe maini si mult bun simt.
 • +8 (14 voturi)    
  Asta contrazice majoritatea specialistilor (Vineri, 10 iulie 2020, 9:17)

  lazarus101 [utilizator]

  Oare in cine sa am incredere, in doctorul Rosu de la Iasi sau in cercetatorii de la Oxford sau Stanford care au publicat studii referitoare la cei asimptomatici pozitivi cu Covid-19.
  Probabil dansul nu vede pacienti asimptomatici ca aia nu se prezinta la spitala si nu sunt testati!
 • +8 (10 voturi)    
  Reversul medaliei crizei sanitare (Vineri, 10 iulie 2020, 9:18)

  Un cititor [utilizator]

  este că practic totți medicii și tot sistemul medical și-au pierdut credibilitatea. Au fost practic demascați.
 • +9 (15 voturi)    
  Nu-mi place (Vineri, 10 iulie 2020, 9:23)

  Luk [utilizator]

  Nu-mi place si nu-mi convine ca toata lumea pleaca de la premisa ca romanii ar fugi din carantina sau izolare, ca-s prosti si nu poarta masca.
  E mult mai ieftin sa-i convingi decat sa-i obligi, e mult mai convenabil sa-i educi decat sa-i ameninti.
  In loc de propaganda asta idioata care tinde sa spuna ca poate muri oricine, la orice varsta, cu sau fara comorbiditati (propaganda care o sa nasca niste frici si niste fobii ingrozitoare), e mult mai bine sa ii educam si sa-i responsabilizam pe cat mai multi. Pe toti nu pot nici aia de afara, nici in Germania nu-s toti responsbili, nicaieri in lume nu-s.
  Dar terminati cu propaganda asta paguboasa pentru ca nu-i adevarata si pentru ca inculca frici care vor imbolnavi oamenii de nervi.
  Mor extrem de putini oameni tineri si niciunul fara o boala, nu a murit niciun copil, pe ansamlbu mor foarte putini dintre cei care se imbolnavesc. Mor foarte multe persoane in varsta sau bolnave, trebuie sa le protejam.
  • +1 (1 vot)    
   Respect (Vineri, 10 iulie 2020, 15:47)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   pentru un comentariu coerent. Din pacate ma tem ca putini au sa inteleaga.
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu articol (Vineri, 10 iulie 2020, 22:50)

  Nelu Asoltanei [anonim]

  Ca să fie adevărată această situație și să nu înțeleg că este doar o poveste născocită, cănd se dă la știri , că există un nr. de decedați ca urmare a înbolnăvirii cu corona virus sau covid 19, sau sark ....trebuiesc aceste știri sa scoată în evidență numele celui decedat.Exemplu ieri au fost 600 de infectări ,iar decedați un număr de...atunci există o dovadă că decedații există , avem și numele lor.Sunt mișloace de informare credibile ,excludeți pe cele necredibile.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by