Premierul Ludovic Orban le-a cerut joi miniștrilor, la începutul ședinței de guvern, să mobilizeze autoritățile din subordinea lor pentru a face "controale la sânge" privind respectarea normelor sanitare și să înceapă cu ministerele din subordine, spunând că există inclusiv funcționari publici care încalcă regulile. "Prefer să izolăm virusul decât să ajungem în situația de a izola românii sau de a fi izolați de alte țări", a afirmat Orban.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

"Creșterea numărului de persoane infectate trebuie să ne pună în gardă. Solicit fiecărui ministru să sunați moblizarea generală în ministerele pe care le conduceti. Toate ministerele implicate în bătălia anti-COVID să fie mobilizate la maxim pentru a putea reduce numărul de persoane infectate", le-a spus Orban miniștrilor.

El a afirmat că majoritatea românilor se protejează și respectă regulile, dar sunt și agenți economici, instituții și cetățeni care nu țin cont de aceste norme sanitare și a vorbit din nou despre o "campanie de o agresivitate fără precedent, de negare a virusului".

"Mesajul este: fără menajamente și fără milă față de cei care încalcă legea. Autoritățile de control să verifice la sânge respectarea regulilor și să ia toate sancțiunile legale. (...) Mai scoateți-i din birou pe cei obișnuiti să stea în birou. Toată lumea să meargă pe teren, să facă raport zilnic, cu măsuri și sancțiuni dictate", a afirmat Orban.

El le-a cerut miniștrilor să înceapă controalele cu ministerele pe care le conduc, pentru că a avut "surpriza" să vadă și funcționari publici care nu respectă regulile. "Cine nu respectă regulile să fie sancționat disciplinar, chiar amendat și să chemați Poliția. (...) Prefer să izolăm virusul decât să ajungem în situația de a izola românii sau de a fi izolați de alte țări", a adăugat Orban.

Videoconferință cu directorii DSP din țară

Orban i-a cerut ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să organizeze luni o videoconferință cu directorii Direcțiilor de Sănătate Publică din țară, pune la punct planul de intervenție.

"Domnule ministru Tătaru, am luat decizia să vă fac o vizită săptămâna viitoare, luni. Vreau să vă rog să convocați Colegiul Ministerului și, de asemenea, cred că ar trebui organizată și o videoconferință cu directorii DSP-urilor, pentru a pune la punct mai în detaliu planul de intervenție”, a spus Orban.

Premierul i-a mai spus ministrului Sănătății să pregătească, între timp, toate măsurile necesare "pentru a face față oricărei situații”.

Nelu Tătaru i-a răspuns că reprezentanții ministerului sunt "în analiză" și pregătiți pentru orice situație.

România înregistrează joi, 9 iulie, cel mai grav bilanț de COVID-19, de la debutul pandemiei. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 614 noi îmbolnăviri. Bilanțul infecțiilor cu coronavirus a ajuns astfel la 30.789. Cu o zi în urmă, au fost raportate 555 de noi cazuri, ceea ce a reprezentat cel mai mare număr, până ieri.