Un singur purtător de anticorpi care neutralizează coronavirusul a fost depistat după 3000 de teste în cadrul unui studiu din Coreea de Sud, au anunţat joi autorităţile sanitare de la Seul, citate de Reuters și Agerpres.

Testare coronavirusFoto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Rezultatul arată gradul redus de răspândire a coronavirusului în comunitate.

Deşi eşantionul de populaţie testat este mic, se consideră că oferă un indiciu credibil privind rata de infectare a celor 51 de milioane de sud-coreeni.

„Rezultatele arată că fiecare cetăţean a participat activ la o distanţare socială strictă”, a apreciat Kwon Jun-wook, director adjunct al Centrelor Coreene pentru Boli şi Prevenţie (KCDC). Coreea de Sud, unde epidemia a fost la un moment dat cea mai gravă în afara Chinei, este considerată un exemplu de succes în combaterea coronavirusului.

În ţară s-au înregistrat 13.293 de cazuri şi 287 de decese, fără a se fi blocat economia.

Rezultatul este explicat la Seul prin testarea pe scară largă şi distanţarea socială.

Testele de anticorpi sau serologice arată dacă o persoană a fost expusă la virus.

Din 1555 de teste efectuate în Coreea de Sud din 21 aprilie până în 19 iunie nu s-a găsit niciun purtător de anticorpi. Dintr-un alt eşantion de 1500 de persoane testate la sfârşitul lui mai în capitală, a fost depistat un singur purtător, arată KCDC.

Teste similare au indicat rate de infectare între 0,1% la Tokyo şi 17% la Londra, iar în Spania, una din ţările europene unde epidemia a fost mai gravă, 5%, menţionează organizaţia.

KCDC intenţionează să testeze 3300 de persoane la fiecare două luni şi să includă regiunile puternic afectate de virus, cum ar fi oraşul Daegu, unde a existat cel mai mare focar de epidemie din Coreea de Sud.

Se spera ca studiul să ofere indicii privind nivelul imunităţii de turmă şi incidenţa infecţiilor asimptomatice, a mai precizat aceeaşi autoritate.

În Coreea de Sud există încă focare mici, dar persistente de epidemie, iar miercuri s-au raportat încă 50 de cazuri.

Citește și: