Doi turiști români aflați în Insula Thassos și în Paralia Katerini au fost confirmați cu coronavirus, a anunțat joi Ministerul român de Externe. Autoritățile mai anunță că testarea la intrarea în Grecia se face în continuare aleatoriu, în limita numărului de teste disponibile, și că a fost modificată procedura în cazul turiștilor care sunt testați pentru COVID-19.

GreciaFoto: HotNews / C.P.

Potrivit datelor comunicate astăzi de către autoritățile locale elene Consulatului General al României la Salonic, un român aflat în Insula Thassos și un alt cetățean român aflat în Paralia Katerini au fost testați pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus.

Românul aflat în insula Thassos a fost deja transferat în unitatea hotelieră special destinată pentru carantină, iar starea sa de sănătate este bună. Celălalt turist din România, aflat în Paralia Katerini, a contactat telefonic Consulatul General la Salonic, semnalând că a fost anunțat de autoritățile elene asupra rezultatului pozitiv la testarea făcută la intrarea în Grecia. Starea acestuia de sănătate este, de asemenea, bună, precizează MAE.

Noua procedură în cazul turiștilor care sunt testați pentru COVID-19 la intrarea în Grecia

Potrivit informațiilor actualizate disponibile pe pagina https://travel.gov.gr, procedura aplicabilă turiștilor care sunt testați pentru infecția cu COVID-19 la intrarea pe teritoriul Greciei a fost modificată.

Astfel, după efectuarea testării, persoanele în cauză își vor continua călătoria către destinația finală în așteptarea rezultatului, care este comunicat în 24 de ore. Autoritățile elene recomandă ca, până la comunicarea rezultatului, persoanele testate să păstreze distanțarea fizică, să respecte recomandările adoptate la nivel local și să își monitorizeze starea de sănătate pentru identificarea unor eventuale simptome specifice infecției cu coronavirus. Persoanele testate vor fi contactate doar în cazul unui rezultat pozitiv.

De asemenea, conform aceleiași surse oficiale, începând de joi, 9 iulie, completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către persoanele care intră în Grecia (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) trebuie făcută cu cel puțin 24 de ore înainte de data călătoriei, și nu cu 48 de ore, cum era valabil inițial.

MAE reamintește că nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare. Formularul este disponibil în limba engleză la adresahttps://travel.gov.gr, unde sunt precizate și condițiile de călătorie valabile pentru această perioadă.

Cum se face testarea turiștilor la intrarea în Grecia

Ministerul de Externe mai spune că a cerut autorităților elene clarificări legate de informațiile din spațiul public privind testarea tuturor turiștilor la punctul de frontieră Kulata-Promachonas, iar acestea au transmis că în prezent testarea se face în continuare aleatoriu, în limita numărului de teste disponibile.

Conform sursei citate, autoritățile elene pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 care vor fi înregistrate pe parcurs.

CITEȘTE ȘI:Românii care vor să plece în vacanță în Grecia au la dispoziție un singur punct rutier de trecere a frontierei / În ce condiții se poate intra pe teritoriul elen și cum arată formularul care trebuie completat