​Deputatul Varujan Vosganian, purtător de cuvânt al ALDE, susține că virusul "e mai vlăguit”, nu are capacitate mare de transmitere, iar asimptomaticii nici nu ar transmite boala. El își "păstrează speranța că au fost ultimele zvâcniri ale ghiaurului, cum se spunea în filmul Mihai Viteazul". Vosganian a făcut aceste declarații chiar în ziua în care România a atins recordul numărului de cazuri de COVID-19 raportate într-o singură zi, dar a negat că ar dori să minimalizeze epidemia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Miercuri, în România a fost raportat un număr record de noi îmbolnăviri - 550 - iar autoritățile, dar și medicii au făcut noi apeluri către populație să respecte regulile de protecție și să nu se lase manipulați de către cei care neagă existența virusului sau minimalizează epidemia.

Deputatul Varujan Vosganian, purtător de cuvânt al ALDE, a susținut miercuri seară, la Digi 24, că este "disproporționată descrierea virusului", care nu ar avea "o capacitate atât de puternică de răspândire, ca dovadă că cea mai mare parte a celor infectați sunt asimptomatici".

"În primul rând, cred că ar trebui, totuși, epidemiologii să ne explice ce se întâmplă. E simplu să dai vina pe populație. Dar eu nu cred că românii se comportă cu totul altfel decât se comportă italienii, francezii, spaniolii, mai ales că în țările alea au fost și mișcări de protest. Nu cred că plajele românești arată altfel decât plajele din Grecia, unde avem sub 30 de cazuri pe zi și un singur deces în ultima săptămână.

Mie mi se pare că e o soluție confortabilă să dai vina pe români. Eu cred că românii au fost destul de disciplinați în starea de urgență și-n starea de alertă. Adică în România n-au fost proteste publice, n-au fost îndemnuri la rezistență civică și nu știu să existe vreun parlamentar care să îndemne la încălcarea legii. Cred că focarele din spitale și din căminele de bătrâni nu au fost corect stăpânite și poate că ăsta este unul din argumente. Dincolo de asta, trebuie să vedem cum evoluează. Nu știu, eu îmi păstrez speranța că au fost ultimele zvâcniri ale ghiaurului, cum se spunea în filmul Mihai Viteazul”, a declarat deputatul ALDE.

El mai susține că "virusul este mai vlăguit, dincolo de faptul că cei testați sunt mai mulți și apar mai multe teste pozitive".

Vosganian recunoaște că sunt oameni care nu mențin distanța fizică recomandată și care nu poartă masca, dar spune că asta este și urmare a faptului că în perioada stării de urgență masca nu a fost obligatorie.

"În plus, unii au sentimentul, privind în jur și nevăzând efectele virusului și aerul care are zimți, că totul e o fantasmagorie la televizor. Nu este. Sunt cazuri reale, sunt oameni care suferă din asta, dar, după opinia mea, este disproporționată descrierea virusului. Virusul, după opinia mea, nu are o capacitate atât de puternică de răspândire, ca dovadă că cea mai mare parte a celor infectați sunt asimptomatici. Observați că la 555 de cazuri, avem aproape același număr la ATI, a crescut numai cu șase persoane, deci e limpede că virusul e mai vlăguit, dincolo de faptul că cei testați sunt mai mulți și apar mai multe teste pozitive”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al ALDE.

În aceeași emisiune, Dragoș Pislaru, europarlamentar USR-PLUS, a atras atenția că persoane precum Varujan Vosganian, care este formator de opinie, nu ar trebui să minimizeze importanța virusului.

La observația că OMS spune clar că asimptomaticii transmit boala, Varujan Vosganian a replicat că ar vrea să vadă și el acele studii și a adăugat: „Atunci, am să vă întreb: cei câteva mii de testați pozitiv din ultimele săptămâni cui au transmis boala? Înseamnă că ar trebui să avem mii și mii de cazuri noi. E limpede că nu există o contaminare din aceea accelerată. (...) Până când virusul nu are o evoluție asimptotică înseamnă că nu are o capacitate de multiplicare mare”, a mai spus deputatul ALDE.

El a negat că ar fi dorit să minimalizeze existența epidemiei: "Singura balanță este legată de vieți, este legată de câte vieți ameninți și câte vieți salvezi. După opinia mea, trebuie să facem tot ce putem să salvăm aceste vieți. Dar nu cred că pentru asta trebuie să blocăm mersul economiei și să ținem alți bolnavi la ușă. Cred că putem îngriji persoanele bolnave și în condițiile în care avem o comunicare și nu trecem România pe online”.