Epidemiologul-şef ucrainean, Viktor Liaşko, a avertizat că numărul real de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 în Ucraina ar putea ajunge la 150.000, existând riscul ca, astfel, ţara să devină noul epicentru al pandemiei de coronavirus în Europa, potrivit Rador.

Coronavirus UcrainaFoto: Alla Hryhorieva / Alamy / Profimedia Images

"Trebuie să luăm în calcul și să fim pregătiți pentru cele mai pesimiste scenarii. Ne este frică? Da, ne este frică. Ne pregătim? Da, suntem pregătiţi. Dar nimeni nu va fi pregătit pentru o creștere rapidă a numărului de cazuri" - a explicat Liaşko, într-un interviu pentru BBC Ucraina.

Potrivit epidemiologului, care deţine şi funcţia de viceministru al sănătăţii în guvernul ucrainean, statisticile arată că, în medie, în Ucraina sunt depistate aproximativ 35% din numărul total de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2. Cu toate acestea, oficialul a dat asigurări că "nu are loc nicio manipulare a datelor și că nicăieri în lume nu sunt depistate 100% din cazuri".

Viktor Liaşko a mai subliniat că sistemul de sănătate din Ucraina nu va face faţă dacă vor exista prea mulți pacienți infectaţi cu noul coronavirus. "Sunt convins că acest lucru (o reizbucnire a cazurilor de COVID-19, n.red) nu se poate întâmpla vara, deoarece sunt excluse alte boli asemănătoare gripei. Dar, dacă neglijăm măsurile de carantină, prognozele pot fi imprevizibile" - a adăugat Viktor Liaşko, epidemiologul-şef ucrainean.

Potrivit datelor publicate marţi seară, în Ucraina sunt 62,4 cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori. Până acum, au fost înregistrate, în total, 49.607 cazuri de coronavirus şi 1.283 de decese cauzate de COVID-19. 22.193 de pacienţi s-au vindecat de la debutul epidemiei, astfel că numărul cazurilor active este de 26.131.