INTERVIU Recordul de cazuri de coronavirus văzut prin ochii unui medic din prima linie: O urmare a comportamentului unei părți a populației, care a uitat de tot ceea ce înseamnă măsuri de protecție

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 8 iulie 2020, 20:09 Actualitate | Coronavirus


Medicul Carmen Dorobat
Foto: AGERPRES
Numărul record de cazuri de infecții cu coronavirus, înregistrat astăzi de România - 555, cel mai mare de la debutul epidemiei - este "o urmare a comportamentului unei părți a populației, care a uitat de tot ceea ce înseamnă măsuri de protecție", afirmă medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, spital dedicat 100% COVID-19 în această perioadă, într-un interviu acordat HotNews.ro. Carmen Dorobăț nu uită nici faptul că "de partea cealaltă există acele opinii care sunt deosebit de active pe rețelele de socializare, care neagă existența virusului sau care îl aseamănă cu o 'simplă răceală' ".

Info pe scurt:


 • Faptul că o parte a populației a uitat "de tot ceea ce înseamnă măsuri de protecție" este principala cauză a exploziei de cazuri, afirmă Carmen Dorobăț.
 • La acest lucru se adaugă dezinformările și teoriile conspirației care circulă pe seama virusului, în special pe rețelele de socializare. "Noi, medicii, nu mai avem și timpul necesar pentru a fi atât de activi pe rețelele de socializare și a contracara acest val de opinii contra respectării regulilor."
 • Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași crede că numărul infectărilor nu are cum să scadă în perioada următoare, mai ales că suntem în plin sezon al vacanțelor, în care lumea călătorește mult.
 • Carmen Dorobăț mai spune că este norocoasă și că, în spitalul pe care îl conduce, niciun pacient infectat nu a cerut să fie externat după decizia Curții Constituționale, care a decis că pacienții cu coronavirus nu pot fi internați decât dacă doresc acest lucru.
 • Carmen Dorobăț face apel la români să respecte măsurile de protecție și subliniază că "Nu poți să numești purtarea unei măști o afectare a libertății tale."

"Oamenii au obosit"


Cea mai importantă cauză a exploziei numărului de cazuri din ultima perioadă este chiar comportamentul unei părți a populației, spune Carmen Dorobăț: "Este o urmare a comportamentului unei părți a populației, care a uitat de tot ceea ce înseamnă măsuri de protecție, a unui weekend în care, probabil, sezonul estival a determinat o relaxare care a dus în derizoriu măsurile de protecție și, în general, a unei perioade de timp mai lungi, la capătul căreia oamenii au mai obosit."

Medicul ieșean atrage însă atenția că "oboseala față de măsurile de protecție ce trebuie luate împotriva acestui virus duce la consecințe dintre cele mai nedorite, ca să nu spun catastrofale. Pentru că din 550 de noi infectați, va fi un număr mai mare de pacienți în terapie intensivă, iar dintre cei din terapie intensivă, pot fi și decese. Trebuie să o spunem, este o realitatea, iar aceasta poate fi o catastrofă pentru oricare dintre familiile acestor oameni."


Val de opinii împotriva respectării regulilor, pe rețelele de socializare


Carmen Dorobăț este dezamăgită și de dezinformările și teoriile conspirației care circulă pe seama virusului și le indică drept o parte a problemei: "De partea cealaltă există acele opinii care sunt deosebit de active pe rețelele de socializare, care neagă existența virusului, care îl aseamănă cu o "simplă răceală". Iar noi, medicii, care avem în spital, și medicală, și organizatorică, și administrativă, nu mai avem și timpul necesar pentru a fi atât de activi pe rețelele de socializare și a contracara acest val de opinii contra respectării regulilor."

Sunt motivele pentru care managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași crede că numărul infectărilor nu are cum să scadă în perioada următoare, mai ales că suntem în plin sezon al vacanțelor, în care lumea călătorește mult: "Noi, medicii, ne dăm interesul să facem nu numai activitate cât mai bună la patul bolnavului, dar și să înștiințăm populația, să facem, și prin intermediul dumneavoastră, al presei, educație sanitară... dar nu avem timp suficient pentru a contracara toate aceste opinii contra regulilor."


Niciun pacient cu coronavirus nu a cerut să fie externat, la Iași


Carmen Dorobăț mai spune că este norocoasă și că, în spitalul pe care îl conduce, niciun pacient infectat nu a cerut să fie externat după decizia Curții Constituționale, care a decis că pacienții cu coronavirus nu pot fi internați decât dacă doresc acest lucru: "Nu a plecat nimeni, nimeni nu a cerut să plece din spital. Noi am externat conform recomandărilor ultimului Ordin al Ministerului Sănătății, nr. 1.137 (care prevede extrenarea după 14 zile - n. red.) și chiar eu am făcut vizita la spital duminică dimineața. Apăruse motivația deciziei Curții Constituționale și le-am spus pacienților ca cine vrea, poate părăsi spitalul. Dar mi-au spus: Noi suntem oameni responsabili, vrem să fim negativi la test, vrem să avem o viață normală."

"Un pacient care a ieșit negativ la test și care mai avea încă simptome respiratorii chiar ne-a rugat să îl lăsăm să mai stea în spital, pentru că a spus că se simte mai în siguranță", mai povestește medicul ieșean.


"Nu poți să numești purtarea unei măști o afectare a libertății tale"


Carmen Dorobăț face apel la români să respecte măsurile de protecție și subliniază că "Nu poți să numești purtarea unei măști o afectare a libertății tale."

"Când sunt opinii politice, de exemplu, înțeleg că poți avea o părere sau alta, dar când este vorba despre sănătatea noastră, a tuturor, lucrurile sunt foarte serioase", este concluzia managerului Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20910 vizualizari

 • -11 (43 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 iulie 2020, 20:27)

  [anonim]

  • -4 (14 voturi)    
   Francisc, (Joi, 9 iulie 2020, 9:27)

   Doina Pantazi [anonim] i-a raspuns lui

   Fara suparare, comentariul tau dovedeste nesimtire.
   Stii ceva concret despre aceasta doamna doctor, sau vorbesti din putul intelepciunii populare?
 • +11 (21 voturi)    
  din categoria: promovarea penalilor (Miercuri, 8 iulie 2020, 20:30)

  c2 [utilizator]

  .
 • +10 (32 voturi)    
  Trebuie să fie o coincidență de nume (Miercuri, 8 iulie 2020, 20:52)

  Mazeta [utilizator]

  Doi medici din Iaşi acuzaţi de procurii anticorupţie că au luat mită de la zeci de studenţi pentru promovarea examenelor au fost condamnaţi, vineri, la închisoare cu suspendare, însă sentinţele nu sunt definitive.

  Carmen-Mihaela Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" la data faptelor, a fost condamnată de Tribunalul Iaşi la 3 ani de închisoare, pedeapsă suspendată pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, precum şi la pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi.

  https://www.agerpres.ro/justitie/2019/07/12/iasi-doi-medici-acuzati-ca-au-luat-mita-de-la-zeci-de-studenti-condamnati-in-prima-instanta-la-inchisoare-cu-suspendare--340661
  • +10 (24 voturi)    
   Imi pare rau sa iti spun (Joi, 9 iulie 2020, 0:42)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   dar de data asta meriti un plus.

   Linia intai. A coruptiei. Chiar am uitat toti coruptia criminala din sistemul medical romanesc? Chiar am devenit toti fanii lui Arafat?
   • -6 (14 voturi)    
    ce relevanță are ? (Joi, 9 iulie 2020, 6:54)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Ce relevanță are ?
    • +6 (14 voturi)    
     Ce relevanta are coruptia? (Joi, 9 iulie 2020, 8:18)

     andipetre [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

     Si ca un corupt, un spagar care cere bani de la studenti, ne da sfaturi?

     Interesant.
     • -5 (11 voturi)    
      Mai securistilor pesedaci, mazetelor (Joi, 9 iulie 2020, 10:33)

      Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

      ce legatura are sula cu prefectura?
      Iar incercati sa compromiteti orice voce rationala? Prin manevre securistoide?
     • -3 (7 voturi)    
      da, un medic îți dă sfaturi (Joi, 9 iulie 2020, 10:37)

      zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

      care vor fi în curând impuse prin lege, așa cum va fi ea trecută prin parlament, și sper să-i usture la buzunar pe tâmpiții inteligenți și liberi
     • -2 (4 voturi)    
      Mai usor cu manipularea pesedeule (Joi, 9 iulie 2020, 15:26)

      Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

      ....
      • 0 (0 voturi)    
       necredibila (Vineri, 10 iulie 2020, 10:06)

       srpc [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

       de unde stiu ca n-a luat spaga de la penelaci ca sa bage spaima in oameni cu texte mincinoase dar emotionale?
   • +1 (13 voturi)    
    cu alte cuvinte (Joi, 9 iulie 2020, 7:34)

    Fu Thien Zbang [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    mizeriile pe care le susține și le postează sunt doar pentru bani!
  • -1 (21 voturi)    
   interesant (Joi, 9 iulie 2020, 2:30)

   Anonimul [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Sper ca ai postat aceste lucruri pentru a ne informa si nu pentru a diminua importata mesajului pentru ca are dreptate in ce zice aici.
   • -3 (13 voturi)    
    exact (Joi, 9 iulie 2020, 6:55)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Anonimul

    Omul speculează frustrările.. altora
   • +6 (10 voturi)    
    Coruptia ucide (Joi, 9 iulie 2020, 8:19)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Anonimul

    Pur si simplu.
    • -4 (6 voturi)    
     o singură condiție (Joi, 9 iulie 2020, 10:38)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     ... comportamentele contrariene să te afecteze doar pe tine, n-am nimic împotrivă, contaminează-te și lasă-ne
     • 0 (0 voturi)    
      te temi? (Vineri, 10 iulie 2020, 10:06)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

      #staiincasasitaci
      • 0 (0 voturi)    
       mergi la școală (Vineri, 10 iulie 2020, 14:15)

       zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui srpc

       nu le ai cu simbolistica de tip Twitter
    • -2 (6 voturi)    
     De acord. Dar... (Joi, 9 iulie 2020, 13:24)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     ce legatura are cu purtarea mastii ?
     Purtarea unesti masti in locurile aglomerate si un mimin de igiena inseamna coruptie ?
     Explica, te rog.
  • +3 (11 voturi)    
   +++ (Joi, 9 iulie 2020, 10:45)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Cineva pe aici o tot promoveaza. In Iasi e bine cunoscuta....
 • -17 (51 voturi)    
  iti e ingradita libertatea cu masca asta inutila (Miercuri, 8 iulie 2020, 21:30)

  Boham [utilizator]

  orice lucru pe care un guvern te forteaza sa-l faci, impotriva vointei tale inseamna o ingradire a libertatilor tale

  si in fiecare luna apar noi si noi ingradiri

  problema ca masca e de 2 feluri

  1. nu te protejeaza de covid pt ca nu are protectia necesara ca mastile mai scumpe FFP3

  2. trebuie sa le purtam impotrive vointei noastre, in spatii inchise, pe caldura in timp ce medicii sunt platiti sa le poarte ba unii primesc si bonus plus ca asta e meseria lor

  nu ma imbrac in costum de pompier doar pt ca pompierii trebuie sa se imbrace in constumul lor cand merg la incendii
  • +3 (21 voturi)    
   ... (Miercuri, 8 iulie 2020, 22:56)

   mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Ce facem bre? O luam de la capat? Dupa atatea explicatii pe care le-ai primit ii dai inainte cu aceleasi comentarii??
  • +9 (25 voturi)    
   propaganda (Miercuri, 8 iulie 2020, 23:35)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Masca ii protejeaza pe altii de infectia ta, nu te protejeaza pe tine de infectia altora.

   De aceea este necesar sa poarte toata lumea masca- sa nu ii infectezi pe altii daca esti tu bolnav.

   Masca opreste raspandirea picaturilor din respiratie, stranut sau tuse- acestea raman pe partea interioara a mastii.

   De aceea este eficient orice tip de masca.

   ===

   Propaganda estica a inclus ca prim pas ideea "mastii inutile", in scopul reducerii procentului celor care poarta masca. Scopul este cresterea raspandirii virusului.

   Pasul doi al propagandei este utilizarea raspandirii virusului astfel crescute pentru "a justifica" incapacitatea guvernului de a stapani epidemia.

   Pasul trei este demonizarea intregului sistem al democratiei vestice si a UE, ce ar fi incapabile sa isi apere cetatenii.

   In pasul patru se raspandeste ideea ca sistemele estice sunt mai bune, usor de facut pentru ca atentia tintei a fost abatuta in pasii anteriori de la informarea cu privire la dezastrele inregistrate in Est. De altfel, sistemele interne de propaganda actioneaza si in sensul mistificarii realitatii Estului, usor de realizat in sistemele autoritare/totalitare.
   • +4 (18 voturi)    
    și prin martie când OMS zicea că masca... (Joi, 9 iulie 2020, 2:18)

    Mariobrutte [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    ...e fix degeaba sau, mai grav, poate face mai mult rău decât bine, tot „propaganda estică” era la butoane?

    Cam ageamii băieții să se sucească de atâtea ori.
    • -2 (14 voturi)    
     serios ? (Joi, 9 iulie 2020, 6:56)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Mariobrutte

     Doar tâmpiții sunt constanți, oamenii cu cap evoluează, se răzgândesc etc etc
    • +3 (7 voturi)    
     adevarul nu se poate schimba a 2-a zi (Joi, 9 iulie 2020, 10:16)

     Boham [utilizator] i-a raspuns lui Mariobrutte

     masca aia nu poate sa protejeze 100% asta vreau sa spun, multi cred ca daca ai masca esti salavt


     NU, daca ai masca riscul pt covid scade cu 25% saa zicem ...maxim atat in rest e vrajeala
  • +1 (19 voturi)    
   bowane (Joi, 9 iulie 2020, 1:56)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   tie iti e ingradita libertatea de orice, probabil atita vreme cit nu iti ingoasa portofelul.

   daca vrei libertate deplina lanseaza-te in spatiu si traieste in vid, cu toatea ca si acolo iti va afecta gravitatia drepturile. dar poti oricind sa-i spui la avocata penalilorsa faca o sesizare la ccr, cu ocazia asta o sa-si extinda jurisdictia si in spatiu.
  • +2 (20 voturi)    
   Definitie infantila. (Joi, 9 iulie 2020, 2:07)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   "orice lucru pe care un guvern te forteaza sa-l faci, impotriva vointei tale inseamna o ingradire a libertatilor tale".. Conform "definitiei" tale, orice ar face un guverm, tot ingradeste niste libertati. Guvernul te forteaza sa platesti niste taxe, sa respecti niste legi, care pooate nu-ti convin. De exemplu: tu poate ca vrei sa violezi tot ce-ti vad ochii, fara sa fii tras la raspundere, ori legile penale iti ingradesc aceasta "libertate". Guvernul. prin legile pe care le da, te obliga sa te abtii de la a viola, impotriva vointei tale... Vestea buna este ca, totusi, guvernul iti da voie sa te autoviolezi, deci inca mai ai aceata libertate si iti recomand sa profiti de ea cat mai repede, pana nu ti-o fura guvernul si pe-aceasta.

   Cat priveste purtatul mastii, este trist daca nici pana acum nu ai aflat ca purtam masca nu pentru a ne proteja de virus, ci pentru a impiedica/ingreuna raspandirea virusului.

   https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/experiment-masca-impiedica-raspandirea-germenilor
   • +6 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 iulie 2020, 4:52)

    [anonim] i-a raspuns lui Alius

    • +2 (2 voturi)    
     asa sunteti voi, nu va duce capul. (Joi, 9 iulie 2020, 20:30)

     Boham [utilizator] i-a raspuns lui

     aici era vb de ceea ce iti face guvenul tie nu de ceea ce faci tu altcuiva ...nu stiu de ce te-ai gandit la (auto)viol, te pasioneaza?


     da, guvernele iti ingradesc drepturile chiar si in democratie prin diverse legi care iti afecteaza libertatea ta ca individ.

     sigur ca e normal intr-o anumita masura sa ti se impuna niste reguli dar de multe ori se fac si abuzuri asa cum e asta cu masca
  • +2 (4 voturi)    
   Boham (Joi, 9 iulie 2020, 9:34)

   Doina Pantazi [anonim] i-a raspuns lui Boham

   Scuze, nu ai inteles nimic. Traiesti intr-o comunitate si respecti regulile comunitatii. Pe o insula pustie sau la tine in casa nu e nevoie sa porti masca, dar esti amendat daca folosesti bormasina la miezul noptii, de exempu. Chiar, ce-ai zice daca vecinul tau ar pune muzica la maxim si ti-ar replica ca pastrarea linistii ii limiteaza lui libertatile?
   • 0 (4 voturi)    
    Ba inteleg, dar sunt platiti sa se prefaca (Joi, 9 iulie 2020, 15:23)

    Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui Doina Pantazi

    ...
   • +1 (3 voturi)    
    vecinul incalca o lege existenta (Joi, 9 iulie 2020, 20:31)

    Boham [utilizator] i-a raspuns lui Doina Pantazi

    da, drepturile lui la libertate sunt ingradite de acea lege dar legea respectiva are un sens logic, e pt linistea tuturor, e in beneficiul TUTUROR

    purtarea mastii e inutila, nu e benefica.

    vezi diferenta?
    • -1 (3 voturi)    
     Purtatul mastii (Vineri, 10 iulie 2020, 0:01)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui Boham

     chiar daca ar fi inutil cum spui tu, desi studiile arata contrariul, tot nu ar face rau nimanui. Deci, de ce te agiti atat ? Tu iti dai seama cat rau faci INSTIGAND la ne-purtarea mastii, daca in final se va dovedi ca purtatul mastii ar putea limita infectia chiar si intr-o mica masura ?

     Este evident ca esti un rau-voitor anti-roman sau poate un caz clinic. Dar inclin sa cred esti doar un postac din turma celor care fac eforturi ca in aceasta parte a lumii, statele sa fie slabite si destabilizate iar oamenii sa nu mai creada in nimic. Pasamite pregatiti terenul pentru The return of Homo Sovieticus.
    • 0 (0 voturi)    
     purtarea măștii NU este inutilă (Vineri, 10 iulie 2020, 14:18)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Boham

     neoferind siguranță 100%, este totuși utilă.
     Dealtfel, o știi foarte bine, deci, la ce bună învârtirea în jurul cozii
  • -2 (6 voturi)    
   sa vezi tu (Joi, 9 iulie 2020, 11:30)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   ce bataitza iti dau daca drepturile tale incalca drepturile mele, ca si eu am drepturi nu numai tu, si daca incalci drepturile mele ... bataitza iti dau , mai asimtomaticule care esti asimtomatic de inteligentza
  • -3 (3 voturi)    
   cand (Joi, 9 iulie 2020, 15:48)

   GabrielNegrila1 [anonim] i-a raspuns lui Boham

   vei ajunge la ATI sa nu te intrebi cum ai luat virusul si sa te feliciti pentru ideea de a nu purta masca, daca o purtai poate aveai o sansa, asa...
 • -13 (29 voturi)    
  o anumită parte (Miercuri, 8 iulie 2020, 22:06)

  di livio [utilizator]

  a populației...sau o anumită parte a presei, am mai auzitără...sau o anumită parte a medicilor, de par egzamplu...Dorobăț de la liberalu pursînge Chirica, mîine apare Musta de la măscăriciu liberal Robu, și iac-așe, ne-am obișnuit, nu ne agităm...da nime nu zice nimic de botnițe,îs conforme sau neconforme...pușchea pe limbă...umflă-i geceseu, bagă cărbuni, să vadă CCR cine-i la putere, o adunătură de apeviști și milițieni secreți
 • -2 (24 voturi)    
  procentul e constant, ce atata panica? (Miercuri, 8 iulie 2020, 22:14)

  Horatiu Jula [anonim]

  procentul de infectati e aprox acelasi in ultimele 14 zile: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23978501-romania-coronavirus-testari-procent-pozitivi.htm.

  ce atata panica?
  • -7 (29 voturi)    
   daca nu se induce panica oamenii nu asculta (Miercuri, 8 iulie 2020, 22:19)

   Boham [utilizator] i-a raspuns lui Horatiu Jula

   asta e scopul, sa ti se serveasca o picatura chinezeasca zilnica, care sa-ti aminteasca faptul ca exista covid deci tu nu esti afectat

   suntem ca niste cobai
  • +2 (12 voturi)    
   nu e panica (Miercuri, 8 iulie 2020, 23:39)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Horatiu Jula

   Unde vezi tu panica?

   Cresterea numarului de cazuri a fost prevazuta, doar nu era nimeni nebun sa creada ca daca opresti izolarea, cazurile vor scadea.

   Problema care se pune este controlul unui numar mare de cazuri. Deocamdata, acest numar e controlabil (si controlat), in sensul ca:
   - exista o clara evidenta a cazurilor
   - exista experienta in tratament
   - ATI si spitalele sunt dotate multumitor
   - reteaua sanitara este completata cu spitale suport
   - s-a organizat institutional raspunsul la epidemie.

   Sigura ca exista ingrijorare, dar mai e mult pana la panica.
  • 0 (2 voturi)    
   Mda, vezi articolul din HN: (Joi, 9 iulie 2020, 13:30)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Horatiu Jula

   Cel mai grav bilanț de COVID-19 din România: 614 noi cazuri raportate în ultimele 24 de ore...
   Pai titlul explica totul: cel mai mare numar de imbonaviri per 24 ore.
   E clar acum ?
   Trebuie sa fie panica ?
 • -2 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 iulie 2020, 23:04)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 iulie 2020, 12:54)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +1 (21 voturi)    
  Suntem pierduti.... (Miercuri, 8 iulie 2020, 23:13)

  gmb72 [utilizator]

  Ma uit la comentariile cretine si mai ales la asimilarea dintre masca si botnita, si-mi dau seama ca Romania a intrat pe un drum fara intoarcere, la capatul caruia nu mai e nimic: nici Romania, nici economie, nimic, doar o populatie in anarhie intr-un Stat nefunctional in care fiecare va fi pentru el.
  idiotiilor care considera ca masca e o botnita, le amintesc ca NU PE EI II PROTEJEAZA, daca de exemplu ei poarta masca si se întâlnesc cu un troglodit care nu poarta si le vorbeste de aproape si o picatura infirma de saliva infectata le atinge ochii, gata, sunt infectati. Masca, DE ORICE TIP, chiar si o carpa, impiedica propagarea stropilor microscopici de saliva infectata, care se transmite in aer si când respiri, dar-mi-te când iti strigi idiotenia pe strada... De aia e importanta, te apara INDIRECT, caci daca o poarta TOTI, nu risti sa iei boala de la altul.... Si pentru asta nu trebuie sa aiba cine stie ce standarde.... Da, alea medicale, din mediul spitalicesc, sali de chirurgie, alea trebuie sa respecte niste standarde, e altceva acolo. Dar in cazul de fata, e vorba de o simpla masura de a impiedica raspandirea unei boli de catre cei care nu stiu (inca) ca o au....
  Si doamna din interviu dar si Arafat sugereaza ca campania impotriva mastilor e prea concertata ca sa fie intamplatoare, ceea ce ma face sa ma intreb, oare asta nu e un atentat la siguranta nationala ? Fie ca in spatele campaniei sunt mahari din industria HORECA, caci cina poarta o masca din convingre, nu intra la bodega sa deschida gura sa se indoape si sa bea pana face pe le.... fie ca e un actor statal care asteapta prabusirea Romaniei in haos anarhic, stiu ca aveam o institutie, SRI parca, care trebuia sa ne apere de astfel de campanii concertate si care pot afecta subtil, insasi siguranta statului.
  Aaaa, asa e, e aceeasi institutie care il informa pe Iohannis inainte de 10 august ca NU vor fi violente, iar despre UNIFARM nu il informa NIMIC pe Orban (conform spuselor lor !!!)
  • 0 (2 voturi)    
   Nu e vorba de Romani. (Vineri, 10 iulie 2020, 0:06)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

   Gasca de 5-6 indivizi care posteaza primii, de obicei aberatii, sunt indivizi care sustin o actiune concertata impotriva Romaniei si probabil a altor state din zona.

   Ei sunt consiliati de psihologi probabil ca sa mearga direct la inima unora mai slabi de inger. Vor sa destabilizeze tara, economia, sa faca oamenii sa nu mai creada in nimic, astfel incat, atunci cand va veni din nou Prietenul de la Rasarit, sa il asteptam cu flori, ca pe un mare Eliberator.
 • +1 (17 voturi)    
  Lista "mortilor" (Joi, 9 iulie 2020, 0:13)

  MDK [utilizator]

  Sunt pareri pro si contra. Haide-ti sa fim pragmatici si sa ridicam putin capul din pandemia Covid-19. Statistic in fiecare an la nivel mondial mor 10Milioane de oameni din cauza hipertensiunii, 7Milioane din cauza fumatului, 6 milioane din cauza Diabetului"zaharului", 5 milioane din cauza Poluarii Aerului ..etc. Per total anual mor peste 70.000.000 de oameni din alte cauze decat cele naturale. In Romania TBC-ul o boala mult mai infectioasa si grea nu a fost eradicata in fiecare an sunt diagnosticati peste 10.000 de noi infectati. Inchizi o planeta timp de 7 luni pentru un virus care a ucis mai putini oameni decat fumatul pasiv. Trage-ti singuri concluzia.
  • -3 (15 voturi)    
   tu esti sanatos la cap? (Joi, 9 iulie 2020, 2:23)

   Anonimul [utilizator] i-a raspuns lui MDK

   Cati fumeaza si cati au fost infectati? Daca numarul infectatilor ar fi identic cu cel al fumatorilor atunci numarul mortilor ar depasi toate celalate exemple postate de tine, insumate.

   Asa ca despre ce vorbim, esti bun doar la copy paste statistici ca mai departe nu te duce capul.

   Si chiar daca ar fi, e profitul mai important ca viata oamenlor?
  • +2 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 iulie 2020, 4:58)

   [anonim] i-a raspuns lui MDK

  • 0 (12 voturi)    
   bolile alea sau fumatul (Joi, 9 iulie 2020, 6:59)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui MDK

   sunt contagioase prin simpla vecinătate a celui bolnav și se manifestă în câteva zile ?
 • +2 (14 voturi)    
  Gheorghe Burnei mai lipsește să ne dea sfaturi (Joi, 9 iulie 2020, 2:26)

  Mariobrutte [utilizator]

  Sau Brădișteanu, Sorin Oprescu sau Beuran. Să vorbești despre respectarea regulilor când tu ești un șpăgar condamnat la închisoare presupune un tupeu inegalabil. Gg, DoroBăț!
  • -3 (9 voturi)    
   ce relevanță are ? (Joi, 9 iulie 2020, 6:58)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Mariobrutte

   Ce relevanță are băăăă
   • +1 (9 voturi)    
    Hahaha, coruptia nu mai are relevanta? (Joi, 9 iulie 2020, 8:21)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    Vorbesti serios?
    • -2 (6 voturi)    
     care e relevanța (Joi, 9 iulie 2020, 10:34)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     și legătura cu faptul că dai doi bani pe regulile impuse de Covid, și supraaglomerezi spitalele ??
    • -3 (5 voturi)    
     Din nou, care e legatura dintre coruptie (Joi, 9 iulie 2020, 13:33)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     si purtatul unei masti ?
     Ai dreptate, coruptia e o plaga, dar care e legatura cu masca ???
     • -3 (3 voturi)    
      Manipularea e ceea ce vor ei (Joi, 9 iulie 2020, 15:25)

      Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui midufi

      ... sa manipuleze
     • 0 (2 voturi)    
      vezi Rise Project (Joi, 9 iulie 2020, 19:55)

      di livio [utilizator] i-a raspuns lui midufi

      da aia nu vă pasă, voi aveți ordine precise...așa-i în cazarmă, ordinu se ezecută...măști care îmbolnăvesc, nu ajută, jo napot...verificate în laborator, nu-s bune de nimic...le verificară ziariștii, statu român, nu ezicstă...dăcît colectează taxe...de la fraierii care le mai plătesc
      • -2 (2 voturi)    
       neah (Joi, 9 iulie 2020, 20:59)

       zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui di livio

       Doar cauți scuze... abia aștept amenzile să curgă
  • -1 (7 voturi)    
   cind (Joi, 9 iulie 2020, 11:35)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui Mariobrutte

   nu or mai fi locuri la ati la ventilatore, si doctorii o sa dea in bobi ca sa salvezi oameni, ca in italia, sa vezi tu ce o sa sari cu spaga, (tu sau ma-ta) ca sa ai un firicel de oxigen, si ce o sa faci daca doctorul o sa iti zica "aici nu se primesc atentii" ... inteligentule asimtomatic
   • +1 (5 voturi)    
    ca-n Italia sau Belarus (Joi, 9 iulie 2020, 12:14)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

    de patru luni tot aud că nu mai îs locuri la ATI...mai durează mult pînă le umpleți locurili alea?...io plătii 40 ani asigurări medicale să fie locuri la ATI, nu să umblu cu botniță contrafăcută, jo napot... se blochează ATI, merem la Belarus, la dictatoru care nu obligă botnița...cu aceleași rezultate
 • +3 (15 voturi)    
  comedie de doi bani (Joi, 9 iulie 2020, 7:17)

  kthor7 [utilizator]

  Acum avem un nou motiv sa ne vaicarim si sa impunem tot felul de "reguli" care nu au nicio noima. Asa zisa pandemie m-a facut sa-mi dau seama de cateva lucruri: lipsa de informare a populatiei este de necrezut, placerea romanului de a-si plange de mila e imensa la fel ca foamea de bani.
  Nu cred ca intelegeti ce intelegeti ce inseamna virus. Se ia prin aer, da, minune! Iata ca dupa ce v-ati lasat prostiti de un mizerabil comunist lipitoare care traieste la OMS pe banii nostri, ca virusul topaie doar intre 2-4 metri, ca va puteti proteja cu o masca care nu va protejeaza pentru ca nu aveti curiozitatea sa va uitati ce scrie producatorul pe cutie, vi se spune franc ca virusul e in apa si in aer. Vai, ce noutate domnule la prosti! Auzi! Sa se ia prin aer??!! Vad clipuri in care unii se dezinfecteaza pe maini de mama focului. Au facut rani. Am impresia ca prostia a facut rani. Prostia produce sechele atat pe creier cat si peste tot, inclusiv in plamani. Ce corona? Prostia omoara! Si frica! Romania se dovedeste a fi o colonie de sclavi, inca o data! Nu, nu, nu va revoltati! Nu aveti de ce atat timp cat de la conducatori la ultimul imbecil din tara asta, luati totul copy paste de prin Franta. Am impresia ca acest coronavirus, subfamilie a familiei mari de coronavirusuri, nu este el vinovatul, ci este altceva! Corona se intampla sa fie si el pe acolo, asa cum in corpul nostru sunt o gramada de bacterii si virusuri. Ei bine, ceva activeaza altceva si rezultatele sunt astea. Intre timp, lumea lupta doar sa "faca un vaccin" si sa se "protejeze". Nimeni nu se intreaba cine l-a facut, ca la mine nu merge minciuna aia ca a venit din spatiu, si de ce China nu se mai vaita. Lesinau oameni pe strada, spectacol superb, pus in scena de chinezi care nici macar nu au acceptat ajutorul medicilor americani. Motivul e unul simplu: ne-au servit ce au vrut! Imagini, puneri in scena, oameni lesinand, de multe ori aceiasi oameni lesinand. Acum gata, a disparut la ei! Ce minciuni!
  • -4 (8 voturi)    
   o singură condiție (Joi, 9 iulie 2020, 10:35)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui kthor7

   Evită-ne !

   În rest poți abera liniștit
  • -4 (4 voturi)    
   Film tata (Joi, 9 iulie 2020, 16:03)

   GabrielNegrila1 [anonim] i-a raspuns lui kthor7

   Acum am intels, in capul tau totul a fost un film regizat de chinezi, eu zic sa-l propui pentru Oscar 2021. Fratica, cate clase ai terminat si cum ai luat note de trecere? Profesorii tai sunt mandrii ??


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by