Numărul record de cazuri de infecții cu coronavirus, înregistrat astăzi de România - 555, cel mai mare de la debutul epidemiei - este "o urmare a comportamentului unei părți a populației, care a uitat de tot ceea ce înseamnă măsuri de protecție", afirmă medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, spital dedicat 100% COVID-19 în această perioadă, într-un interviu acordat HotNews.ro. Carmen Dorobăț nu uită nici faptul că "de partea cealaltă există acele opinii care sunt deosebit de active pe rețelele de socializare, care neagă existența virusului sau care îl aseamănă cu o 'simplă răceală' ".

Medicul Carmen DorobatFoto: AGERPRES

Info pe scurt:

  • Faptul că o parte a populației a uitat "de tot ceea ce înseamnă măsuri de protecție" este principala cauză a exploziei de cazuri, afirmă Carmen Dorobăț.
  • La acest lucru se adaugă dezinformările și teoriile conspirației care circulă pe seama virusului, în special pe rețelele de socializare. "Noi, medicii, nu mai avem și timpul necesar pentru a fi atât de activi pe rețelele de socializare și a contracara acest val de opinii contra respectării regulilor."
  • Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași crede că numărul infectărilor nu are cum să scadă în perioada următoare, mai ales că suntem în plin sezon al vacanțelor, în care lumea călătorește mult.
  • Carmen Dorobăț mai spune că este norocoasă și că, în spitalul pe care îl conduce, niciun pacient infectat nu a cerut să fie externat după decizia Curții Constituționale, care a decis că pacienții cu coronavirus nu pot fi internați decât dacă doresc acest lucru.
  • Carmen Dorobăț face apel la români să respecte măsurile de protecție și subliniază că "Nu poți să numești purtarea unei măști o afectare a libertății tale."

"Oamenii au obosit"

Cea mai importantă cauză a exploziei numărului de cazuri din ultima perioadă este chiar comportamentul unei părți a populației, spune Carmen Dorobăț: "Este o urmare a comportamentului unei părți a populației, care a uitat de tot ceea ce înseamnă măsuri de protecție, a unui weekend în care, probabil, sezonul estival a determinat o relaxare care a dus în derizoriu măsurile de protecție și, în general, a unei perioade de timp mai lungi, la capătul căreia oamenii au mai obosit."

Medicul ieșean atrage însă atenția că "oboseala față de măsurile de protecție ce trebuie luate împotriva acestui virus duce la consecințe dintre cele mai nedorite, ca să nu spun catastrofale. Pentru că din 550 de noi infectați, va fi un număr mai mare de pacienți în terapie intensivă, iar dintre cei din terapie intensivă, pot fi și decese. Trebuie să o spunem, este o realitatea, iar aceasta poate fi o catastrofă pentru oricare dintre familiile acestor oameni."

Val de opinii împotriva respectării regulilor, pe rețelele de socializare

Carmen Dorobăț este dezamăgită și de dezinformările și teoriile conspirației care circulă pe seama virusului și le indică drept o parte a problemei: "De partea cealaltă există acele opinii care sunt deosebit de active pe rețelele de socializare, care neagă existența virusului, care îl aseamănă cu o "simplă răceală". Iar noi, medicii, care avem în spital, și medicală, și organizatorică, și administrativă, nu mai avem și timpul necesar pentru a fi atât de activi pe rețelele de socializare și a contracara acest val de opinii contra respectării regulilor."

Sunt motivele pentru care managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași crede că numărul infectărilor nu are cum să scadă în perioada următoare, mai ales că suntem în plin sezon al vacanțelor, în care lumea călătorește mult: "Noi, medicii, ne dăm interesul să facem nu numai activitate cât mai bună la patul bolnavului, dar și să înștiințăm populația, să facem, și prin intermediul dumneavoastră, al presei, educație sanitară... dar nu avem timp suficient pentru a contracara toate aceste opinii contra regulilor."

Niciun pacient cu coronavirus nu a cerut să fie externat, la Iași

Carmen Dorobăț mai spune că este norocoasă și că, în spitalul pe care îl conduce, niciun pacient infectat nu a cerut să fie externat după decizia Curții Constituționale, care a decis că pacienții cu coronavirus nu pot fi internați decât dacă doresc acest lucru: "Nu a plecat nimeni, nimeni nu a cerut să plece din spital. Noi am externat conform recomandărilor ultimului Ordin al Ministerului Sănătății, nr. 1.137 (care prevede extrenarea după 14 zile - n. red.) și chiar eu am făcut vizita la spital duminică dimineața. Apăruse motivația deciziei Curții Constituționale și le-am spus pacienților ca cine vrea, poate părăsi spitalul. Dar mi-au spus: Noi suntem oameni responsabili, vrem să fim negativi la test, vrem să avem o viață normală."

"Un pacient care a ieșit negativ la test și care mai avea încă simptome respiratorii chiar ne-a rugat să îl lăsăm să mai stea în spital, pentru că a spus că se simte mai în siguranță", mai povestește medicul ieșean.

"Nu poți să numești purtarea unei măști o afectare a libertății tale"

Carmen Dorobăț face apel la români să respecte măsurile de protecție și subliniază că "Nu poți să numești purtarea unei măști o afectare a libertății tale."

"Când sunt opinii politice, de exemplu, înțeleg că poți avea o părere sau alta, dar când este vorba despre sănătatea noastră, a tuturor, lucrurile sunt foarte serioase", este concluzia managerului Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.